Οι πατάτες τηγανητές – είναι λιπαρές, αμυλώδεις και αποτελούν τροφή παρηγοριάς για πολλούς. Όμως, η λαχτάρα για τηγανητά φαγητά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Μια ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, ιδίως τηγανητών πατατών, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν τηγανητά τρόφιμα.
Τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπτώσεις στην υγεία. Τα αποτελέσματα αυτά “ανοίγουν μια λεωφόρο στη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων για την ψυχική υγεία“, σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό PNAS.
Ωστόσο, οι ειδικοί που μελετούν τη διατροφή δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι απαραίτητα σαφές αν τα τηγανητά τρόφιμα οδηγούσαν σε προβλήματα ψυχικής υγείας ή αν οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στράφηκαν στα τηγανητά τρόφιμα.
Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Αφού εξαιρέθηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, βρέθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε όσους κατανάλωναν τηγανητά φαγητά, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκε να έχουν 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με τις τηγανητές λευκές.
Η μελέτη είχε επίσης διαπιστώσει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά πάνω από μία μερίδα τηγανητών τροφίμων ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες.
“Η ανθρώπινη συνιστώσα αυτής της μελέτης μπορεί να υποδεικνύει αυτό ακριβώς που ισχυρίζεται: ότι η υψηλότερη πρόσληψη τηγανητών τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο άγχους/κατάθλιψης“, δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Κατζ, ειδικός στην ιατρική του τρόπου ζωής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
“Ωστόσο, η αιτιώδης οδός θα μπορούσε εξίσου εύκολα να πάει και προς την αντίθετη κατεύθυνση: οι άνθρωποι με άγχος/κατάθλιψη στρέφονται με αυξανόμενη συχνότητα στο “φαγητό της παρηγοριάς” για κάποια επίφαση ανακούφισης“, πρόσθεσε ο Katz, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής True Health Initiative, ενός παγκόσμιου συνασπισμού εμπειρογνωμόνων αφιερωμένων στην ιατρική του τρόπου ζωής που βασίζεται σε αποδείξεις.
Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας, είπε.
Το ανθυγιεινό φαγητό και η κακή διατροφή μπορούν να μειώσουν τη διάθεση και να προχωρήσουν μια κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενη μελέτη που αναφέρεται μέσα σε αυτή τη νέα.
Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια ζέβρα
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές προτείνουν ότι το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, ειδικά στις τηγανητές πατάτες, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.
Σε μια ξεχωριστή εργασία που αναφέρεται στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν τα ψάρια ζέβρα στη χημική ουσία, διαπιστώνοντας ότι η μακροχρόνια έκθεση είχε προκαλέσει την παραμονή των ψαριών σε σκοτεινές ζώνες μέσα στο ενυδρείο, ένα κοινό σημάδι υψηλότερου επιπέδου άγχους στα ψάρια.
Τα ψάρια-ζέβρες είχαν επίσης εμφανίσει μειωμένη ικανότητα εξερεύνησης των ενυδρείων τους και κοινωνικοποίησης, καθώς δεν κολυμπούσαν στενά με άλλα ψάρια-ζέβρες, παρόλο που είναι γνωστό ότι τα ψάρια-ζέβρες σχηματίζουν σχολές με τα είδη τους.
“Τα ψάρια ζέβρα επιλέχθηκαν πιθανώς … επειδή ήταν ήδη γνωστό ότι είναι ευάλωτα στην τοξικότητα του ακρυλαμιδίου και επειδή οι συμπεριφορικές αντιδράσεις τους στο άγχος είναι καθιερωμένες και συνεπείς – προσφέροντας μια πηγή τόσο βιολογικών όσο και συμπεριφορικών δεδομένων“, δήλωσε ο Katz.
Ο Dr. Walter Willett δήλωσε ότι τα αποτελέσματα “θα πρέπει να θεωρηθούν ως πολύ προκαταρκτικά, ειδικά η σχέση με τα τηγανητά τρόφιμα και το ακρυλαμίδιο“.
“Οι επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων στην υγεία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το ποια τρόφιμα τηγανίζονται και τι είδους λίπος χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα“, δήλωσε ο Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “Οι πατάτες προκαλούν ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις στη διάθεση, επειδή μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και στη συνέχεια ορμονικές αντιδράσεις σε αυτές τις αυξήσεις. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις αμβλύνονται εν μέρει από το λίπος, το οποίο θα παρέχεται από το λίπος από το τηγάνισμα“.
Ο Willett σημείωσε επίσης ότι το ακρυλαμίδιο δεν παράγεται μόνο από το τηγάνισμα. Υπάρχει στον καφέ, λόγω του καβουρδίσματος των κόκκων, και στο τοστ, επειδή “η θέρμανση υδατανθράκων μαζί με πρωτεΐνες μπορεί να το κάνει αυτό“.
Είπε επίσης ότι τα δεδομένα των ψαριών ζέβρα “είναι δύσκολο να ερμηνευτούν σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία, επειδή προφανώς είμαστε αρκετά διαφορετικοί, και οι συγγραφείς το αναγνώρισαν αυτό“.
Το άγχος και η κατάθλιψη σε άνοδο
Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Zhejiang Yu Zhang, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNN σε ένα email ότι “δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αρνητικές επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων”. Αλλά η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη για την ψυχική υγεία επιπλέον της συνολικής υγείας.
Oι ερευνητές είχαν επισημάνει την πρόσφατη αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους παγκοσμίως, με το 2020 να σημειώνει αύξηση 27,6% και 25,6% αντίστοιχα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά επίσης ότι πάνω από το 5% των ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σημειώνεται στο έγγραφο.
Εξετάζοντας τις επιπτώσεις της κατανάλωσης τηγανητών φαγητών στους ανθρώπους και της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο στα ψάρια ζέβρα, οι ερευνητές είχαν συγκρίνει τα δύο για να υποδείξουν ότι η συχνή κατανάλωση της χημικής ουσίας που βρίσκεται συνήθως στα τηγανητά φαγητά θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία.
Η έλλειψη ποικιλίας στο φαγητό έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την ευημερία, σύμφωνα με τον Katz.
“Αν χρειάζεται ένα συμπέρασμα είναι απλά ότι η συνολική ποιότητα της διατροφής και η επιλογή υγιεινών τροφών έχει βαθιά σημασία για κάθε πτυχή της υγείας – τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής“, δήλωσε ο Katz.
Ο Willett δήλωσε ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα αντίστροφης αιτιώδους συνάφειας – ότι οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν τη διατροφή τους επειδή έχουν κατάθλιψη ή άγχος. “Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση είναι, γενικά, πιο δύσκολο να μελετηθούν επειδή μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, σε αντίθεση με τη διάγνωση ενός μείζονος καρκίνου ή μιας καρδιακής προσβολής, η μελέτη σε αυτή την ανάλυση δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις“, είπε.
Πηγή: CNN