Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, ανακάλυψαν ότι το όργανο φιλοξενούσε έναν ζωικό ιό. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη αν αυτός ο ιός έπαιξε κάποιο ρόλο στον θάνατο του ασθενούς.
Ο 57χρονος Ντέιβιντ Μπένετ πέθανε τον Μάρτιο, δύο μήνες μετά την πρωτοποριακή πειραματική μεταμόσχευση. Οι γιατροί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δήλωσαν χθες Πέμπτη ότι ανακάλυψαν ιικό DNA μέσα στην καρδιά του χοίρου. Ωστόσο, δεν βρήκαν ενδείξεις ότι αυτό το μικρόβιο, που ονομάζεται κυτταρομεγαλοϊός των χοίρων, προκάλεσε λοίμωξη στον ασθενή.
Ορισμένοι ιοί παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση, δηλαδή παραμονεύουν χωρίς να προκαλούν ασθένεια, δήλωσε στο Associated Press ο Δρ. Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο χειρουργός που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση.
«Αναπτύσσουμε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μας διαφύγουν αυτού του είδους οι ιοί» πρόσθεσε ο Δρ. Μοχάμεντ Μοχιουντίν, επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος ξενομεταμοσχεύσεων του πανεπιστημίου.
Εδώ και δεκαετίες, οι γιατροί έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν όργανα ζώων για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, χωρίς όμως επιτυχία. Ο Μπένετ, ο οποίος δεν ήταν κατάλληλος για μεταμόσχευση από ανθρώπινο δότη, έλαβε την καρδιά από χοίρο ο οποίος είχε τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.
Η επιστημονική ομάδα δήλωσε ότι ο χοίρος-δότης ήταν υγιής, είχε υποβληθεί σε όλες τις εξετάσεις που απαιτεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για τον έλεγχο λοιμώξεων και είχε εκτραφεί σε εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα ζώα από την εξάπλωση λοιμώξεων. Η Revivicor, η εταιρεία που παρείχε το ζώο, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Γκρίφιθ δήλωσε ότι ο ασθενής του, αν και πολύ άρρωστος, είχε αναρρώσει αρκετά καλά από τη μεταμόσχευση, όταν ένα πρωί ξύπνησε με συμπτώματα μόλυνσης. Οι γιατροί πραγματοποίησαν μια σειρά εξετάσεων για να ανακαλύψουν την αιτία της λοίμωξης και έδωσαν στον ασθενή αντιβιοτικά, αντιιικά φάρμακα και μια θεραπεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο η καρδιά του χοίρου διογκώθηκε, γέμισε με υγρό και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί.
«Τι έκανε ο ιός, αν έκανε κάτι, που μπορεί να προκάλεσε το πρήξιμο στην καρδιά του; Ειλικρινά δεν ξέρουμε», δήλωσε ο Γκρίφιθ.
Τέλος, ο ερευνητής τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια τυπική απόρριψη οργάνου και ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Πηγή: Medicalxpress/Απόδοση ΕΡΤ, Εύη Τσιριγωτάκη