Από όλες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ακραία ζέστη είναι μία από τις πιο γνωστές αλλά μέχρι στιγμές δεν έχει γίνει εφικτό να γίνουν συνδέσεις μεταξύ των καυτών θερμοκρασιών και των διαφόρων επιπτώσεων στην υγεία.
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open και εξέτασε 53 εκατομμύρια γεννήσεις σε διάστημα 25 ετών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι πρόωροι τοκετοί γίνονται ελαφρώς πιο συχνοί κατά τη διάρκεια πιο καυτών και παρατεταμένων καυσώνων.
Η επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, Lyndsey Darrow, και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν εθνικά αρχεία γεννήσεων από το 1993 έως το 2017 στις 50 πιο πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας όπου οι καύσωνες έχουν γίνει 24% πιο έντονοι και συμβαίνουν δύο φορές πιο συχνά από ό,τι τη δεκαετία του 1960.
Αποκλείοντας τις αγροτικές περιοχές που δεν καλύπτονται από τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ημερήσια ποσοστά πρόωρου τοκετού (μεταξύ 28 και λιγότερων από 37 εβδομάδων κύησης) και πρώιμου τοκετού (37 έως λιγότερο από 39 εβδομάδες) αυξήθηκαν ελαφρώς καθώς οι τοπικές θερμοκρασίες αυξάνονταν, ιδιαίτερα μεταξύ των ομάδων χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Επειδή μια μελέτη που κυρίως παρατηρεί και καταγράφει, όπως αυτή, δεν μπορεί να διευκρινίσει άμεσες αιτίες, αυτές είναι μόνο κάποιες συσχετίσεις μεταξύ των συνθηκών, αλλά αυτές γίνονταν ισχυρότερες καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν και οι καύσωνες παρατείνονταν, από τέσσερις έως επτά ημέρες.
Προηγούμενη έρευνα για την ακραία ζέστη έχει συνδέσει τους παρατεταμένους καύσωνες με αυξήσεις στις νοσηλείες, τις αυτοκτονίες και τους θανάτους. Υπολογίζεται επίσης ότι σχεδόν 62.000 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες σχετικές με τη ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022 στην Ευρώπη, το οποίο ήταν η πιο ζεστή περίοδος που έχει καταγραφεί στην περιοχή. Μέχρι το 2080, ορισμένες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι οι μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ και την Αυστραλία θα μπορούσαν να καταγράψουν τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερους θανάτους λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών.
Λιγότερο συχνά μελετώνται οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στις εγκύους ή σε όσες προσπαθούν να συλλάβουν, ενώ γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για το πώς επηρεάζεται η υγεία τους. Η ανάλυση της Darrow και των συναδέλφων της είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα για την ακραία ζέστη και τους πρόωρους τοκετούς, αλλά περιλαμβάνει μόνο τις ΗΠΑ.
Η πρόσβαση σε κατοικίες με αξιόπιστο κλιματισμό, η δυνατότητα αποφυγής σωματικά απαιτητικών εργασιών σε ζεστές συνθήκες και οι προϋπάρχουσες παθήσεις ενδέχεται επίσης να έχουν επηρεάσει τον ατομικό κίνδυνο από τη ζέστη για τις έγκυες, σημείωσαν οι ερευνητές.
Όμως δεν είναι μόνο οι σύντομοι καύσωνες που επηρεάζουν τις εγκυμοσύνες. Οι μακρές περίοδοι με θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, όπως δείχνουν οι έρευνες.
Μια ανάλυση του 2020 από 70 μελέτες σε όλο τον κόσμο βρήκε ότι, ενώ οι αποδείξεις που συνδέουν την ακραία ζέστη με τους πρόωρους τοκετούς ήταν «ισχυρότερες και πιο συνεπείς» για τους επίσημους καύσωνες, η παρατετημένη ζέστη κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εγκυμοσύνης αύξανε επίσης τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Το πώς αισθάνεται κάποιος τις υψηλές θερμοκρασίες εξαρτάται επίσης από τις τυπικές συνθήκες μιας τοπικής περιοχής και από το πόσο καλά μπορεί το σώμα να αντεπεξέλθει στη μεγάλη ζέστη.
Αν και η ανάλυση της Darrow και των συναδέλφων της δεν περιλάμβανε την υγρασία, ένας κρίσιμος παράγοντας για το πόσο ανυπόφορη μπορεί να είναι η ζέστη, εξέτασαν τις καυτές ημέρες στο κορυφαίο 2,5% των μέσων θερμοκρασιών για τις τοπικές περιοχές, και όχι μόνο τους επίσημους καύσωνες που διαρκούν 4 έως 7 ημέρες, βρήκαν ότι οι εγκυμοσύνες σε ψυχρές, ξηρές περιοχές επηρεάζονται εξίσου με εκείνες σε ζεστές, υγρές περιοχές των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές που δεν συμμετείχαν στην τελευταία μελέτη επισημαίνουν επίσης ότι οι επίμονες επιπτώσεις στην υγεία για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα λόγω ακραίας ζέστης σπάνια μελετώνται.
«Αν και η συσχέτιση της έκθεσης σε ακραία ζέστη με δυσμενείς εγκυμοσύνες και εμβρυϊκά αποτελέσματα γίνεται ολοένα και πιο σαφής,» γράφει ο Caleb Dresser, ιατρός επείγουσας ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, ενώ οι συνάδελφοί του σχολιάζουν: «οι άμεσες και δια βίου επιπτώσεις της προωρότητας συνήθως εξαιρούνται από τις αξιολογήσεις των επιπτώσεων της ζέστης τόσο από την υγειονομική όσο και από την οικονομική προοπτική.»
«Με το να μην περιλαμβάνουμε αυτές τις επιπτώσεις των πρόωρων και πρώιμων τοκετών στις αξιολογήσεις δημόσιας υγείας, υποτιμούμε σημαντικά τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία του πληθυσμού.»
«Η ολοένα και πιο σαφής σύνδεση μεταξύ καυσώνων και βλαβών για τις εγκύους και τα βρέφη παρέχει ένα σημαντικό κίνητρο για να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες της αυξανόμενης έκθεσής μας σε καύσωνες και να επενδύσουμε σε στρατηγικές προσαρμογής για τη μείωση των επιπτώσεών τους σε επίπεδο πόλεων, γειτονιών και ατομικών κατοικιών» καταλήγουν.
Πηγή: Science Alert