Όσα ξέραμε σχετικά με τη ρίψη νομίσματος μπορεί πλέον να ανατράπηκε. Μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών που διερεύνησε τις στατιστικές και τους φυσικούς μηχανισμούς της ρίψης νομισμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα νόμισμα είναι 50,8% πιθανό να καταλήξει στην ίδια πλευρά με την οποία ξεκίνησε, αλλάζοντας μια από τις πιο παραδοσιακές παραδοχές της κοινωνίας σχετικά με την τυχαία λήψη αποφάσεων που χρονολογείται τουλάχιστον από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η επιστημονική ομάδα φάνηκε να επικυρώνει μια μικρότερης κλίμακας μελέτη του 2007 από τον αμερικανό μαθηματικό ελληνικής καταγωγής του Στάνφορντ Πέρση Διακώνη, η οποία υποδείκνυε ένα μικρό προβάδισμα (περίπου 51%) προς την πλευρά από την οποία ξεκίνησε η ρίψη. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης πραγματοποίησαν 350.757 ρίψεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά νομίσματα από 46 χώρες για να εξαλείψουν την προκατάληψη «κορώνα-γράμματα» μεταξύ των σχεδίων των νομισμάτων. Χρησιμοποίησαν επίσης διάφορες προσωπικότητες ανθρώπων για να αποκλείσουν άτομα με προκατειλημμένες τεχνικές ρίψης που θα αλλοίωναν τα αποτελέσματα. Ανεξάρτητα από τον τύπο του νομίσματος, το αποτέλεσμα της ίδιας πλευράς μπορούσε να προβλεφθεί σε ποσοστό 0,508, το οποίο στρογγυλοποιεί τέλεια την πρόβλεψη «περίπου 51%» του Διακώνη πριν από 16 χρόνια.
Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποια ένδειξη ότι η κορώνα ή τα γράμματα επικρατούν πιο συχνά. Με άλλα λόγια, αν δεν δώσετε καμία προσοχή σε ποια πλευρά βρίσκεται το νόμισμα πριν από τη ρίψη, οι πιθανότητες να έρθει κορώνα ή γράμματα είναι 50-50.
Οι παίκτες που έριχναν νομίσματα στη μελέτη επέλεγαν τη θέση εκκίνησης τυχαία (ή σύμφωνα με έναν αλγόριθμο), έριχναν το νόμισμα, το έπιαναν στο χέρι τους και κατέγραφαν τη θέση προσγείωσης. Αν το γύριζαν στην παλάμη τους πριν το αποκαλύψουν, η αντίθετη πλευρά από την οποία ξεκινούσε είχε 50,8% πιθανότητες. Όλοι οι συμμετέχοντες βιντεοσκόπησαν και ανέβασαν τις καταγραφές των ρίψεων τους για να απλοποιήσουν τη συλλογή και την κωδικοποίηση των σφαλμάτων. «Τα δεδομένα μας παρέχουν επομένως ισχυρές αποδείξεις ότι όταν κάποιοι (αλλά όχι όλοι) οι άνθρωποι ρίχνουν ένα νόμισμα, αυτό τείνει να προσγειώνεται στην ίδια πλευρά από την οποία ξεκίνησε», έγραψαν οι συγγραφείς της έρευνας.
Το έγγραφο σημειώνει ότι υπήρχε μεγάλος βαθμός μεταβλητότητας μεταξύ των ρίψεων του νομίσματος, αλλά στο σύνολό τους, οδηγούν σε αυτές τις αποδόσεις (50,8%) που ευνοούν την αρχική πλευρά.
Οι ερευνητές λένε ότι αν στοιχηματίζαμε 1 δολάριο σε 1.000 διαφορετικές ρίψεις νομισμάτων, ποντάροντας πάντα στην πλευρά από την οποία ξεκινάει -και πιάνοντας το νόμισμα αντί να το αφήσουμε να κυλήσει σε μια επιφάνεια ή να το γυρίσουμε στην παλάμη μας-, θα είχαμε κέρδος 19 δολάρια. Προτείνουν, επίσης, ότι οποιοσδήποτε παίρνει μια απόφαση με υψηλό ρίσκο που βασίζεται σε μια ρίψη νομίσματος θα ήταν φρόνιμο να αποκρύψει την αρχική του θέση από τον “αντίπαλo”.
Πηγή: Εngadget