Από το σύνολο των 14.669 ποικιλιών φυτών και ζώων που απαντώνται στην Ευρώπη και έχουν καταχωρηθεί στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης μέχρι το τέλος του 2020, το ένα πέμπτο από αυτά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μεγαλύτερη απειλή που σχετίζεται με τη μείωση της βιοποικιλότητας της Ευρώπης είναι οι αλλαγές στη χρήση της γεωργικής γης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ενδιαιτημάτων και την υπερεκμετάλλευση των βιολογικών πόρων, σύμφωνα με δελτίο τύπου για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Plos One.
“Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να συνδυάσουμε όλα αυτά τα δεδομένα για να δούμε … ποιες είναι οι σημαντικότερες απειλές; Πού βρίσκονται οι περιοχές όπου εμφανίζονται τα πιο απειλούμενα είδη;”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Axel Hochkirch, επικεφαλής του τμήματος οικολογίας στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λουξεμβούργο. “Γιατί μόνο αν γνωρίζουμε τις απειλές, μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτές”.
Αναλύοντας τον Κόκκινο Κατάλογο
Ο Κόκκινος Κατάλογος της IUCN θεωρείται η πληρέστερη παγκόσμια πηγή πληροφοριών για τα απειλούμενα είδη και την εξαφάνιση, και η Ευρώπη έχει τα περισσότερα δεδομένα που περιλαμβάνονται από όλες τις περιοχές που εκπροσωπούνται στον κατάλογο, δήλωσε ο Hochkirch. Τα χιλιάδες είδη που απαντώνται στην Ευρώπη και εμφανίζονται στον Κόκκινο Κατάλογο αντιστοιχούν σχεδόν στο 10% της συνολικής βιοποικιλότητας της ηπείρου, σύμφωνα με το έγγραφο.
Ο δείκτης κατηγοριοποιεί τα είδη με βάση εκείνα που είναι λιγότερο ανησυχητικά, σχεδόν απειλούμενα, ευάλωτα, απειλούμενα, απειλούμενα με εξαφάνιση, κρίσιμα απειλούμενα και εξαφανισμένα. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 19% όλων των ειδών του Κόκκινου Καταλόγου που απαντώνται στην Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένου του 27% των φυτών, του 24% των ασπόνδυλων και του 18% των σπονδυλωτών- “κινδυνεύουν με εξαφάνιση”.
Τα είδη που κινδυνεύουν θα μπορούσαν να βρεθούν μεταξύ των κατηγοριών του Κόκκινου Καταλόγου που είναι ευάλωτα, απειλούμενα ή κρίσιμα απειλούμενα.
“Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης είναι ότι τα φυτά και τα ασπόνδυλα κινδυνεύουν περισσότερο από τα σπονδυλωτά”, δήλωσε ο Gerardo Ceballos, καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικολογίας του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού και ένας από τους κορυφαίους οικολόγους στον κόσμο, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. Ο Ceballos δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Μια παγκόσμια αξιολόγηση του 2019 από τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων, ή IPBES, εκτίμησε ότι – με βάση τα “αραιά δεδομένα” που είναι διαθέσιμα για τα έντομα – το 10% όλων των εντόμων σε όλο τον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Όμως ο Hochkirch και η ομάδα του βρήκαν υπερδιπλάσιο αριθμό ασπόνδυλων που κινδυνεύουν στην Ευρώπη.
Υπολογίζεται ότι το 95% των ζώων στον κόσμο είναι ασπόνδυλα και το 73% είναι έντομα, σύμφωνα με την IUCN.
Η IPBES είχε αρχικά εκτιμήσει ότι 1 εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων σε όλο τον κόσμο κινδύνευαν με εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένων περίπου μισού εκατομμυρίου ποικιλιών εντόμων, με βάση συμπεράσματα από δεδομένα του Κόκκινου Καταλόγου. Τα δεδομένα για τα ασπόνδυλα που παρέχονται από τη νέα ανάλυση υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στα 2 εκατομμύρια, δήλωσε ο Hochkirch.
“Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εργασία που δείχνει για άλλη μια φορά, ότι η κρίση εξαφάνισης είναι πιο σοβαρή από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως”, δήλωσε ο Ceballos.
Σημαντικές απειλές για την ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα
Εκτός από τη χρήση της γεωργικής γης, η ανάλυση διαπίστωσε διάφορες άλλες σημαντικές απειλές για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης, όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα χωροκατακτητικά είδη και η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη.
Η ανάλυση ενισχύει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο που έχει η γεωργία στην παγκόσμια βιοποικιλότητα, δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Γουίλιαμς, λέκτορας σε θέματα βιωσιμότητας και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
“Η γεωργία απειλεί κυρίως τη βιοποικιλότητα μέσω της επέκτασης σε φυσικούς οικοτόπους και της εντατικοποίησης (αύξηση της παραγωγικότητας). … Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε ταυτόχρονα την επέκταση και την εντατικοποίηση, διότι αν κάνουμε ένα από τα δύο (πόσο μάλλον και τα δύο) θα μειωθεί η ποσότητα των παραγόμενων τροφίμων”, δήλωσε ο Williams σε ένα email.
Ο Γουίλιαμς ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης του 2020 που διαπίστωσε ότι σχεδόν το 90% των χερσαίων ζώων θα μπορούσε να επηρεαστεί από την απώλεια ενδιαιτημάτων μέχρι το 2050 λόγω της αυξανόμενης γεωργίας.
Ο Hochkirch δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ανάλυση θα δώσει ώθηση σε περαιτέρω δράσεις διατήρησης για τα έντομα και άλλα απειλούμενα είδη στην Ευρώπη.
Πηγή: CNN