Θα έλεγες τον εαυτό σου, ποτέ, υπερευαίσθητο;
Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychological Reports δείχνει ότι ο χαρακτηρισμός του εαυτού μας ως “ιδιαίτερα ευαίσθητου ατόμου” μπορεί μερικές φορές να είναι μια τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται από άτομα με σκοτεινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ιδίως ναρκισσισμό και ψυχοπάθεια, για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των άλλων και να αποκτήσουν πλεονεκτήματα.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη για να κατανοήσουν καλύτερα την κατασκευή που είναι γνωστή ως ευαισθησία αισθητηριακής επεξεργασίας, η οποία αναφέρεται στις ατομικές διαφορές στην ευαισθησία σε εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ευρέως γνωστό με τον χαρακτηρισμό “ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο” στο δημόσιο διάλογο και ορισμένα άτομα προσδιορίζονται ως τέτοιο σε διαδικτυακά φόρουμ, εκφράζοντας την ανάγκη για ιδιαίτερη φροντίδα και κατανόηση.
Η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει τις συσχετίσεις μεταξύ της ευαισθησίας σε εξωτερικά ερεθίσματα και της τάσης να σηματοδοτείται η υψηλή ευαισθησία στους άλλους, εξετάζοντας παράλληλα τον ρόλο των σκοτεινών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας (η σκοτεινή τριάδα). Οι ερευνητές υπέθεσαν δύο πιθανότητες: “διεκδικητική σηματοδότηση συγκεκριμένων αναγκών”, όπου τα άτομα εκφράζουν ειλικρινά την ευαισθησία τους για να προειδοποιήσουν τους άλλους για τις μοναδικές τους ανάγκες διέγερσης, και “παραπλανητική σηματοδότηση”, όπου η έκφραση της υψηλής ευαισθησίας χρησιμοποιείται ως στρατηγική χειραγώγησης.
“Λόγω των πλεονεκτημάτων που θα μπορούσαν να επιτευχθούν ως αποτέλεσμα της σηματοδότησης της θυματοποίησης, η δημόσια επίδειξη της αδυναμίας και της καταπίεσης του ατόμου από τους προσωπικούς περιορισμούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κοινωνική στρατηγική δύο όψεων. Αφενός, θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με ιδιαίτερες ευαισθησίες (π.χ. νευρωτισμός) να ικανοποιήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους στις καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Από την άλλη πλευρά, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η σηματοδότηση της θυματοποίησης χρησιμοποιείται επίσης ως στρατηγική εξαπάτησης από άτομα με υψηλά ποσοστά στη σκοτεινή τριάδα, δηλαδή τον ναρκισσισμό, τον μακιαβελισμό και την ψυχοπάθεια”, έγραψαν οι ερευνητές.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές προσέλκυσαν 201 άτομα μέσω διαδικτυακών ερευνών χρησιμοποιώντας τη μέθοδο δειγματοληψίας χιονοστιβάδας. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 18 έως 67 ετών και η πλειονότητα ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διάφορα ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων της ευαισθησίας στην ανταμοιβή και την τιμωρία, της ευαισθησίας στην αισθητηριακή επεξεργασία και των χαρακτηριστικών της Σκοτεινής Τριάδας (ναρκισσισμός, μακιαβελισμός και ψυχοπάθεια).
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης μια πρόσφατα ανεπτυγμένη κλίμακα για την αξιολόγηση της σηματοδότησης της υψηλής ευαισθησίας για την επιρροή των άλλων, η οποία περιελάμβανε στοιχεία όπως “Μου είναι ευκολότερο να πείσω κάποιον να με υποστηρίξει αν παραδεχτώ ότι είμαι ένα πολύ ευαίσθητο άτομο”.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια ασθενή συσχέτιση μεταξύ της ευαισθησίας στην αισθητηριακή επεξεργασία και της σηματοδότησης υψηλής ευαισθησίας για την επιρροή των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που σημειώνουν υψηλή βαθμολογία στην ευαισθησία αισθητηριακής επεξεργασίας, η οποία αντανακλά το αυξημένο βάθος επεξεργασίας των ερεθισμάτων και την επίγνωση των λεπτών σημείων του περιβάλλοντος, δεν σηματοδοτούν απαραίτητα την ευαισθησία τους στους άλλους συχνότερα.
Υπήρξε μια στατιστικά σημαντική αλλά σχετικά ασθενής συσχέτιση μεταξύ της σηματοδότησης υψηλής ευαισθησίας για την επιρροή των άλλων και της ευαισθησίας του συστήματος αναστολής συμπεριφοράς (BIS), η οποία σχετίζεται με την τάση να ανταποκρίνεται κανείς σε απεχθή ή απειλητικά ερεθίσματα με προσοχή και αναστολή. Το εύρημα αυτό ευθυγραμμίζεται με την υπόθεση της “διεκδικητικής σηματοδότησης συγκεκριμένων αναγκών” που πρότειναν οι ερευνητές.
Υπήρξε όμως και θετική συσχέτιση μεταξύ της σηματοδότησης υψηλής ευαισθησίας για τον επηρεασμό των άλλων και του συστήματος συμπεριφορικής προσέγγισης (BAS). Το BAS σχετίζεται κυρίως με την ανταπόκριση στην ανταμοιβή και αντανακλά το κίνητρο του ατόμου να επιδιώκει θετικά αποτελέσματα. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι τα άτομα με υψηλή ανταπόκριση στην ανταμοιβή είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε διεκδικητικές στρατηγικές αυτοπαρουσίασης, όπως η σηματοδότηση υψηλής ευαισθησίας, για να κερδίσουν θετικές αντιδράσεις από τους άλλους.
Επίσης, τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες στα σκοτεινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συγκεκριμένα στον ναρκισσισμό και την ψυχοπάθεια, ήταν πιο πιθανό να επιδίδονται σε σηματοδότηση υψηλής ευαισθησίας για να επηρεάσουν τους άλλους. Το εύρημα αυτό υποστηρίζει την υπόθεση της “παραπλανητικής σηματοδότησης”, υποδεικνύοντας ότι η έκφραση υψηλής ευαισθησίας μπορεί να είναι μια χειραγωγική διαπροσωπική στρατηγική που χρησιμοποιείται από μεγαλοπρεπή και ανάλγητα άτομα για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Υποδηλώνει ότι τα άτομα με σκοτεινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορεί να χρησιμοποιούν την αντίληψη της υψηλής ευαισθησίας ως μέσο για να κερδίσουν τη συμπάθεια ή να τύχουν ειδικής μεταχείρισης από τους άλλους. “Αυτό το αποτέλεσμα έδειξε ότι η σηματοδότηση υψηλής ευαισθησίας είναι επίσης μια παραπλανητική διαπροσωπική στρατηγική που χρησιμοποιείται από μεγαλόψυχους και ανάλγητους χειριστές”, έγραψαν οι ερευνητές.
Συνολικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι η σηματοδότηση υψηλής ευαισθησίας για να επηρεάσει τους άλλους είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που περιλαμβάνει τόσο ειλικρινείς εκφράσεις ευαισθησίας όσο και στρατηγικές χειραγώγησης. Ενώ ορισμένα άτομα με υψηλή ευαισθησία μπορεί να χρησιμοποιούν ειλικρινά αυτή τη στρατηγική για να προσαρμόσουν τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις στις μοναδικές τους ανάγκες, άλλοι, ιδιαίτερα εκείνοι με υψηλή ανταπόκριση στην ανταμοιβή και σκοτεινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, μπορεί να τη χρησιμοποιούν ως υπολογισμένη τακτική για να αποσπάσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις από τους άλλους.
Πηγή: psypost.org