Σε μόλις δύο μήνες, τα δίδυμα που τέθηκαν σε πειραματική vegan δίαιτα είχαν χαμηλότερη ινσουλίνη, μειωμένο βάρος και μειωμένα επίπεδα πρωτεΐνης που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα παρέχουν ακόμη περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι δίαιτες vegan δεν είναι απλώς η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον – μπορεί να είναι εξαιρετικές και για τους ανθρώπους.

«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα και τη σκέψη για τη μακροζωία, οι περισσότεροι από εμάς θα επωφεληθούν από μια πιο φυτική διατροφή», εξηγεί ο διατροφολόγος Christopher Gardner του Πανεπιστημίου Stanford.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές στρατολόγησαν 22 ζεύγη υγιών πανομοιότυπων διδύμων – για να ελέγξουν τις γενετικές διαφορές, την ανατροφή και τις διαφορές στον τρόπο ζωής – και χώρισαν τα δίδυμα σε δύο ομάδες.

Και στις δύο ομάδες παρασχέθηκαν υγιεινές δίαιτες που περιείχαν λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ένα από κάθε σετ δίδυμων κατανάλωνε επίσης ό,τι θεωρείται υγιεινή ποσότητα κρέατος, ενώ η διατροφή του άλλου ήταν αυστηρά φυτική.

«Όχι μόνο αυτή η μελέτη παρείχε έναν πρωτοποριακό τρόπο για να ισχυριστεί κανείς ότι η vegan διατροφή είναι πιο υγιεινή από τη συμβατική δίαιτα των παμφάγων, αλλά τα δίδυμα ήταν επίσης μια αποκάλυψη στην έρευνα», λέει ο Gardner.

Για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της δοκιμής, και οι δύο ομάδες είχαν ειδικά προετοιμασμένα γεύματα που τους παραδόθηκαν για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και τους δόθηκαν αυστηρές οδηγίες σχετικά με τα σνακ που θα μπορούσαν να έχουν. Αυτά περιελάμβαναν την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης ποικιλίας ομάδων τροφίμων.

Για το δεύτερο μέρος του πειράματος, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συνεχίσουν τη δίαιτα ψωνίζοντας και μαγειρεύοντας μόνοι τους, για άλλες τέσσερις εβδομάδες.

«Παρόλο που η απώλεια βάρους δεν αποθαρρύνθηκε, ο σχεδιασμός της διατροφής μας δεν περιελάμβανε προδιαγεγραμμένο ενεργειακό περιορισμό και δεν προοριζόταν να είναι μια μελέτη απώλειας βάρους», γράφουν στην εργασία τους ο επιστήμονας τροφίμων του Stanford, Matthew Landry και οι συνεργάτες του.

«Στους συμμετέχοντες είπαν να τρώνε μέχρι να χορτάσουν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης».

Ενώ και οι δύο ομάδες βελτίωσαν την καρδιαγγειακή τους υγεία, τα δίδυμα που ακολουθούσαν τη φυτική διατροφή παρουσίασαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις. Όχι μόνο μείωσαν την ινσουλίνη νηστείας κατά 20 τοις εκατό, αλλά μείωσαν και τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης (LDL-C).

Αυτή η πρωτεΐνη μεταφέρει μόρια λίπους σε όλο το σώμα, συγκεκριμένα τη χοληστερόλη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το βέλτιστο επίπεδο LDL-C είναι μικρότερο από 100 mg/DL.

Το μέσο επίπεδο πριν από το πείραμα ήταν 118,5 mg/dL για τα παμφάγα, το οποίο έπεσε στο 116,1. Στην ομάδα των vegan, πήγε από 110,7 σε 95,5 mg/dL. Η μελέτη σημείωσε επίσης μια αναμενόμενη πτώση της βιταμίνης Β12, αλλά καθώς ήταν τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είχε γίνει ακόμη σημαντική, πιστεύουν οι ερευνητές.

Η κατανάλωση διατροφής αυστηρά φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν γίνεται λανθασμένα, καθώς γίνεται πιο δύσκολο να ληφθούν ορισμένα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά όπως η Β12. Τα άτομα που γίνονται πλήρως vegan συχνά ενθαρρύνονται να λαμβάνουν συμπληρώματα για να εξουδετερώσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Στερεότυπα για τη vegan διατροφή

Δυστυχώς, έχουμε βιώσει μια ισχυρή ώθηση εναντίον αυτής της διατροφικής επιλογής, τόσο πολύ που ο βιγκανισμός έχει γίνει μια  λέξη με αρνητικό φορτίο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν με τις αρχές πίσω από αυτό.

Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο για όσους από εμάς έχουμε διατροφικές διαταραχές υγείας να το επιτύχουμε.

Αλλά δεν μπορούμε επίσης να αρνηθούμε τον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τα σαφή οφέλη για την υγεία μιας διατροφής με βάση τα φυτά. Αυτά περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένους κινδύνους διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Καθώς αυξήσεις στους δείκτες υγείας παρατηρήθηκαν επίσης και στην ομάδα ελέγχου, η στροφή προς περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί σαφώς να είναι επίσης ευεργετική.

Έτσι, αν αποφύγουμε τις κολλώδεις, πολωτικές παγίδες της ασπρόμαυρης σκέψης και αντ’ αυτού ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον να κάνει πιο υγιεινές επιλογές αντί να απαιτούμε μια απόλυτη στροφή στον βιγκανισμό, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αλλάξουμε νοοτροπία και να διατηρήσουμε αλλαγές.

Οι ερευνητές το αναγνωρίζουν αυτό.

«Μια vegan διατροφή μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη, όπως αυξημένα βακτήρια του εντέρου και μείωση της απώλειας τελομερών, η οποία επιβραδύνει τη γήρανση στο σώμα», εξηγεί ο Gardner. Αλλά «αυτό που είναι πιο σημαντικό από το να είσαι αυστηρά vegan είναι να συμπεριλάβεις περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη διατροφή σου».

 

Πηγή: Science Alert