Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ (UQ) στην Αυστραλία ανακάλυψε ότι οι πρωτεΐνες στο δηλητήριο δύο φιδιών που ζουν στη χώρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας πήξης του αίματος, ανέφερε το Xinhua .

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τζελ που περιέχει πρωτεΐνες από δηλητήριο από το καφέ φίδι της Ανατολικής Αυστραλίας και την φολιδωτή οχιά, το οποίο κατάφερε να πήξει το αίμα τρεις φορές πιο γρήγορα από τη φυσική διαδικασία του σώματος, μειώνοντας την απώλεια αίματος πέντε φορές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Advanced -Υλικά Υγείας, “Τα δηλητηριώδη φίδια είναι γνωστό ότι έχουν ένα ισχυρό μείγμα διαφορετικών μορίων… ορισμένα μόρια έχουν πολύ ισχυρή δραστηριότητα στο σύστημα πήξης του ανθρώπινου αίματος”, δήλωσε η επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ. Amanda Kijas του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας. (AIBN) εντός UQ.

H Kijas είπε στο Xinhua ότι με βάση προηγούμενη έρευνα, η ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι ορισμένες πρωτεΐνες στο δηλητήριο θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πήξη του αίματος γρήγορα, σε λιγότερο από ένα λεπτό, και το δηλητήριο θα μπορούσε να αποτρέψει την περαιτέρω αποσύνθεση του θρόμβου.

Η ερευνήτρια είπε ότι η ομάδα εργάζεται σε ένα τζελ δηλητηρίου που παραμένει υγρό όταν αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος, αλλά στερεοποιείται στη θερμοκρασία του σώματος για να σφραγίσει την πληγή. Αυτό το προϊόν μπορεί να κυκλοφορήσει στα φαρμακεία, να προστεθεί σε κιτ πρώτων βοηθειών και να χρησιμοποιηθεί από παραϊατρικό προσωπικό ή στρατιωτικό προσωπικό σε περιοχές συγκρούσεων για να σταματήσει η αιμορραγία ενώ ο ασθενής μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Έως και το 40% των θανάτων από τραύματα είναι αποτέλεσμα ανεξέλεγκτης αιμορραγίας και το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο όταν πρόκειται για στρατιωτικό προσωπικό με σοβαρή αιμορραγία σε μια ζώνη σύγκρουσης”, είπε η Kijas.

Άτομα με δυσλειτουργικούς μηχανισμούς πήξης, όπως η αιμορροφιλία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το τζελ για να αποφύγουν την ανάγκη να πάνε στο νοσοκομείο λόγω αιμορραγίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τραυματικός τραυματισμός, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας επούλωσης κατακλύζει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει την αιμορραγία», είπε η Kijas.

Το τζελ δηλητηρίου δοκιμάζεται σε προκλινικές διαδικασίες και η χρήση του θα επεκταθεί για εμπορική εφαρμογή.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει επίσης την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εγκαυμάτων και άλλων τραυματισμών.

ΕΡΤ/Μιχαέλα Λαμπρινίδου