Μπορεί να έχουμε διάφορα στοιχεία μέσω επιστημονικών ερευνών και αρχαιολογικών ανακαλύψεων για την ανθρωπότητα και την εξέλιξή της, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν ακόμη κάποια «μυστήρια» προς εξερεύνηση. Ένα από αυτά, είναι τα χαρακτηριστικά προσώπου των ανθρώπων σε διάφορες χρονικές περιόδου της ύπαρξης.
Τώρα, χάρη στις σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές και την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές μπορούν με σχετική ακρίβεια να μας δώσουν μια ψηφιακή εικόνα για την εμφάνιση αυτών των ανθρώπων – είτε προϊστορικών είτε της αρχαιότητας.
Παρακάτω, θα δείτε μερικές από τις καλύτερες απεικονίσεις:
Γυναίκα της Λίθινης Εποχής (Τσεχία)
Ένα κρανίο που είχε αρχικά αναγνωριστεί λανθασμένα ως ανδρικό, το οποίο βρέθηκε θαμμένο μέσα σε σπήλαιο στο Mladeč της Τσεχίας, αποδείχθηκε ότι ανήκε σε μια 17χρονη γυναίκα από τη Λίθινη Εποχή, η οποία έζησε πριν από περίπου 31.000 χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έζησε κατά τη διάρκεια της ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου, γνωστής ως Aurignacian, και είναι ένας από τους παλαιότερους Homo sapiens που βρέθηκαν στην Ευρώπη.
Γυναίκα της Εποχής του Χαλκού (Ισπανία)
Αρχαιολόγοι από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ανακάλυψαν τα λείψανα ενός άνδρα και μιας γυναίκας από την Εποχή του Χαλκού, οι οποίοι ήταν θαμμένοι μαζί σε ένα κεραμικό αγγείο στην περιοχή La Almoloya. Ένας επιστημονικός εικονογράφος δημιούργησε μια ψηφιακή αναπαράσταση της γυναίκας χρησιμοποιώντας μέρος από το κρανίο της γυναίκας και κοσμήματα – συγκεκριμένα ένα ασημένιο στέμμα για να υπολογίσει τις διαστάσεις του κεφαλιού της.
Γυναίκα της Λίθινης Εποχής (Σουηδία)
Τα λείψανα αυτής της γυναίκας από τη Νεολιθικής εποχής, βρέθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός δρόμου στο Lagmansören της Σουηδίας. Ένας ιατροδικαστής ξόδεψε πάνω από 350 ώρες για να δημιουργήσει το ομοίωμά της, βασιζόμενος στην αναπαράσταση του κρανίου της και σε όσα γνωρίζουμε για τη μετανάστευση στην αρχαία Σκανδιναβία.
Γυναίκα της Εποχής του Χαλκού (Τσεχία)
Τα οστά αυτής της γυναίκας από την Εποχή του Χαλκού, που πιστεύεται ότι έζησε μεταξύ 1880 π.Χ. και 1750 π.Χ., βρέθηκαν σε ένα νεκροταφείο κοντά στο χωριό Mikulovice στη Βοημία της Τσεχίας. Αυτή η πλούσια γυναίκα ανήκε στον πολιτισμό Únětice, γνωστό για τα μεταλλικά του αντικείμενα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκε θαμμένη με πέντε χάλκινα βραχιόλια, δύο χρυσά σκουλαρίκια και ένα τρίκλωνο κολιέ με περισσότερες από 400 χάντρες από κεχριμπάρι.
Γυναίκα από τη Νέα Λίθινη Εποχή (Πενάνγκ, Μαλαισία)
Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό 3D εικόνων και αξονικών τομογραφιών (CT) για σύγχρονους Μαλαισιανούς, οι ερευνητές δημιούργησαν μια εικονική προσέγγιση του προσώπου αυτής της 40χρονης γυναίκας που έζησε κατά τη νεολιθική περίοδο. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής στη νεολιθική τοποθεσία Guar Kepah στην Πενάνγκ, στη βορειοδυτική Μαλαισία. Τα οστά της “γυναίκας της Πενάνγκ” υποδηλώνουν ότι έζησε πριν από περίπου 5.700 χρόνια.
Μεσαιωνική γυναίκα (Σκωτία)
Χάρη στη σύγχρονη ιατροδικαστική επιστήμη και τεχνολογία, οι ερευνητές μπόρεσαν να ρίξουν μια ματιά στη ζωή της μεσαιωνικής Σκωτίας, δημιουργώντας μια αναπαράσταση αυτής της μεσαιωνικής γυναίκας, στην οποία άνηκε ο ένας από τους τρείς σκελετούς που βρέθηκαν σε μια μεσαιωνική κρύπτη στη Σκωτία. Ο Chris Rynn, ο ιατροδικαστής κρανιοπροσωπικός ανθρωπολόγος που έφτιαξε αυτή τη ρεαλιστική ανακατασκευή προσώπου, δήλωσε ότι αυτό ήταν «το πιο συμμετρικό κρανίο» που είχαν δουλέψει ποτέ.
Μεσαιωνικός ιερέας και επίσκοπος (Σκωτία)
Τα λείψανα αυτών των δύο ανδρών βρέθηκαν στην ίδια μεσαιωνική κρύπτη στη Σκωτία με την προηγούμενη γυναίκα. Ξεκινώντας με μια 3D σάρωση του κάθε κρανίου, ο Rynn έφτιαξε αυτές τις απίστευτα αληθοφανείς αναπαραστάσεις προσώπου, μέχρι και το σχισμένο χείλος και τον ουρανίσκο του ιερέα.
Νεάντερταλ νεαρός άνδρας
Πριν από περίπου 70.000 χρόνια αυτός ο νεαρός Νεάντερταλ περιπλανιόταν σε μια περιοχή γνωστή ως Doggerland, στα ανοικτά των ακτών της Ολλανδίας. Χρησιμοποιώντας μόνο ένα κομμάτι κρανίου που βρέθηκε στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας, ένας παλαιοανθρωπολόγος καλλιτέχνης κατάφερε να δημιουργήσει αυτή την προτομή του “Krijn”, μέχρι και τον όγκο πάνω από το δεξί του φρύδι.
Αρχαίοι Αιγύπτιοι
Τα πρόσωπα τριών ανδρών που έζησαν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Abusir el-Meleq ζωντανεύουν σε αυτή την αναπαράσταση. Δεδομένα DNA εξήχθησαν από τις μούμιες τους και χρησιμοποιήθηκαν σε μια διαδικασία που ονομάζεται «εγκληματολογική φαινοτυπική ανάλυση DNA», η οποία χρησιμοποιεί τη γενετική ανάλυση για να προβλέψει το σχήμα των χαρακτηριστικών του προσώπου και άλλες πτυχές της φυσικής εμφάνισης ενός ατόμου. Οι πληροφορίες αυτές βοήθησαν τους επιστήμονες να ανακατασκευάσουν τους τρεις άνδρες στην ηλικία των 25 ετών.
«Βαμπίρ» του 18ου αιώνα
Θαμμένο στο Griswold του Κονέκτικατ στα τέλη του 18ου αιώνα, το λείψανο αυτού του 55χρονου άνδρα βρέθηκε με τα οστά του μηριαίου οστού του σταυρωμένα πάνω από το στήθος – ένα σημάδι που δείχνει ότι οι ντόπιοι πίστευαν ότι ο άνδρας αυτός ήταν βαμπίρ. Ιστορικά, οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσοι πέθαιναν από φυματίωση, όπως αυτός ο άνδρας, ήταν βαμπίρ.
Η 18χρονη Αυγή από την Ελλάδα
Ο Σουηδός γλύπτης Oscar Nilsson ξόδεψε περίπου 220 ώρες για να αναπαραστήσει σχολαστικά κάθε μεμονωμένο μυ του προσώπου της Αυγής. Δεν είναι πολλά γνωστά για τη ζωή της 18χρονης Αυγής, παρά μόνο ότι τα οστά της βρέθηκαν στο Σπήλαιο της Θεόπετρας στην κεντρική Ελλάδα και είναι ηλικίας περίπου 9.000 ετών.
Αρχαία γυναίκα Σαμανή
Βρέθηκε ανάμεσα σε ταφές που χρονολογούνται από το 5.500 π.Χ. έως το 4.600 π.Χ., αυτή η γυναίκα κυνηγός-τροφοσυλλέκτης θάφτηκε όρθια σε τάφο στο Skateholm, έναν αρχαιολογικό χώρο στη νότια ακτή της Σουηδίας. Καθισμένη σε έναν “θρόνο” από κέρατα ελαφιού, η γυναίκα, η οποία ήταν 30 έως 40 ετών, ήταν πλούσια στολισμένη και πιστεύεται ότι ήταν σημαντικό πρόσωπο.
Ötzi the Iceman (Εποχή του Χαλκού, Άλπεις)
Ο Ötzi the Iceman ανακαλύφθηκε από πεζοπόρους στις Άλπεις Ötztal κατά μήκος των αυστρο-ιταλικών συνόρων. Έζησε κάπου μεταξύ του 3350 και του 3100 π.Χ. και πέθανε όταν ήταν περίπου 46 ετών – μια «μεγάλη» ζωή για έναν άνθρωπο της Εποχής του Χαλκού. Η ολοκληρωμένη ανακατασκευή του προσώπου δείχνει έναν άνδρα με μακριά μύτη, βαθιά μάτια, δέρμα και μαλλιά που έχουν υποστεί φθορές.
Βασιλιάς Ερρίκος VII
Χάρη στη φωτογραμμετρία, ο γραφίστας Matt Loughrey μπόρεσε να δημιουργήσει μια εκπληκτικά φωτορεαλιστική αναπαράσταση του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Ζ’, ο οποίος πέθανε στις 21 Απριλίου 1509. Χρησιμοποιώντας τη μάσκα θανάτου του βασιλιά – μια κέρινη μάσκα του 1509 που διατήρησε την ομοιότητα του βασιλιά – ο Loughrey επανέφερε στη ζωή το πρόσωπο αυτού του ηγεμόνα.
Αρχαία βασίλισσα Wari
Το κρανίο μιας βασίλισσας Wari που έζησε πριν από περίπου 1.200 χρόνια ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε πολυάριθμα πολυτελή αντικείμενα σε ένα μαυσωλείο πυραμίδας γνωστό ως El Castillo de Huarmey, που βρίσκεται στη βόρεια Λίμα του Περού. Η βασίλισσα Wari ήταν θαμμένη σε έναν θάλαμο, ενώ ο υπόλοιπος τάφος περιείχε τα λείψανα 58 ευγενών γυναικών. Ήταν μέλη του πολιτισμού Wari, ο οποίος άκμασε στην περιοχή από το 700 έως το 1.000 μ.Χ. Η ανακατασκευή κατασκευάστηκε από πηλό μοντελοποίησης και βασίστηκε στο κρανίο της βασίλισσας.
Με πληροφορίες από Live Science