Ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στον κόσμο, ο Κάρολος Δαρβίνος, είναι γνωστός για τις θεωρίες του σχετικά με τη φυσική επιλογή και την εξέλιξη. Τις ανέπτυξε στην επιστημονική του βιβλιογραφία, “Η καταγωγή των ειδών” (On The Origin of Species), το 1859.
Ο Δαρβίνος συνέβαλε στη βελτίωση της κατανόησης του φυσικού κόσμου μέσω των μελετών του, οπότε θα πρέπει να είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για τη συμβολή του.
Ωστόσο, ήταν επίσης ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος, γνωστός για κάποιες παράξενες συνήθειες, οπότε υπάρχουν αρκετά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε γι’ αυτόν. Ευτυχώς για εσάς, υπάρχουν όλες τις λεπτομέρειες για μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα που αφορούν τον Κάρολο Δαρβίνο που μπορεί να μην γνωρίζατε.
Ήταν αντίθετος με τη δουλεία
Παρά τα λαϊκά αισθήματα της εποχής, ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν σθεναρά εναντίον της δουλείας και ήταν τρομοκρατημένος από την πρακτική της υποδούλωσης. Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με το πλοίο HMS Beagle, ο Δαρβίνος έγινε μάρτυρας σκλαβωμένων ανθρώπων και τρομοκρατήθηκε από τον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρονταν.
Αντίκρυσε τη δουλεία στη Νότια Αμερική και έγραψε γι’ αυτήν το 1833, λέγοντας ότι ήταν ένας «τερατώδης λεκές στην υπερηφανευόμενη ελευθερία μας» και ότι «έχω δει αρκετά από τη δουλεία… για να αηδιάσω εντελώς».
Μάλιστα, λέγεται ότι τον επηρέασε τόσο πολύ, ώστε του προκάλεσε αμφιβολίες στην πίστη και μάλιστα φέρεται να ενέπνευσε τη συγγραφή και δημοσίευση του βιβλίου “Η καταγωγή των ειδών”.
Ο Δαρβίνος δεν μελετούσε μόνο εξωτικά ζώα (τα έτρωγε κιόλας)
Ένα παράξενο και τρελό γεγονός για τον Δαρβίνο είναι ότι του άρεσε να τρώει ένα ευρύ φάσμα εξωτικών ζώων. Ως φοιτητής του Κέιμπριτζ, ίδρυσε τη Λέσχη Γευσιγνωσίας έτσι ώστε να τρώει όλα τα είδη πουλιών και θηρίων, από γεράκια μέχρι πέρδικες.
Ωστόσο, είχε και όρια, και όταν έφαγε μια καφέ κουκουβάγια αποκαλώντας τη γεύση της «απερίγραπτη» εγγυήθηκε ότι δεν θα την ξαναφάει ποτέ. Στο ταξίδι του σε όλη την υδρόγειο με το πλοίο HMS Beagle, η περιέργειά του να δοκιμάσει άλλα εξωτικά κρέατα συνεχίστηκε, καθώς έφαγε αρμαντίλους, αγούτι, γιγαντιαίες χελώνες και ακόμη και πούμα.
Περιέγραψε ότι η γεύση του πούμα «μοιάζει εντυπωσιακά με το μοσχαρίσιο κρέας». Ευτυχώς, οι σημερινοί βιολόγοι δεν έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά.
Ήταν παντρεμένος με την πρώτη του ξαδέλφη
Ο Κάρολος Δαρβίνος παντρεύτηκε την ξαδέλφη του Έμμα Γουέτζγουντ και το ζευγάρι παρέμεινε μαζί μέχρι το θάνατό του. Ωστόσο, αυτό παραλίγο να μη συμβεί λόγω της αφοσίωσης του Δαρβίνου στο έργο του.
Υπέφερε από μια κρίση όταν του είπαν να πάρει μερικές εβδομάδες άδεια από την εργασία του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λέγεται ότι γνώρισε τη δεσποινίδα Γουέτζγουντ στο οικογενειακό της κτήμα το 1837. Ένα χρόνο αργότερα, της έκανε πρόταση γάμου και παντρεύτηκαν στις 29 Ιανουαρίου 1839.
Παράτησε την Ιατρική Σχολή
Ο πατέρας του, ο Ρόμπερτ Δαρβίνος, τον έγραψε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Αυτό έγινε αφού πέρασε μερικούς μήνες ως μαθητευόμενος στον πατέρα του και έδειξε μια μικρή κλίση προς την ιατρική.
Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ, καθώς, στο δεύτερο έτος της ιατρικής σχολής, το ενδιαφέρον του για τη φυσιολατρία άνθισε μόλις έγινε μέλος της Πλινικής Εταιρείας. Η εν λόγω κοινότητα ασχολήθηκε με τη φυσική ιστορία του κόσμου και ο Δαρβίνος αφιέρωσε τόσο πολύ χρόνο σε αυτήν που παραμέλησε τις σπουδές του.
Ο πατέρας του δεν εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τη συμμετοχή του Δαρβίνου και έτσι τον έστειλε στο Christ’s College για να γίνει αγγλικανός ιερέας. Ευτυχώς που ο Δαρβίνος το παράτησε, καθώς τα πρώιμα ενδιαφέροντά του για τα φυτά και τη φύση ενέπνευσαν το μετέπειτα έργο του. Επίσης, φημολογείται ότι φοβόταν το αίμα.
Πάνω από 380 είδη έχουν πάρει το όνομά του
Ο Κάρολος Δαρβίνος έχει δώσει το όνομά του σε 389 είδη, από το χιλιανό ποντίκι Phyllotis darwini, μέχρι τον βάτραχο του Δαρβίνου, Rhinoderma darwinii. Και δεν είναι μόνο αυτά, προφανώς, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη που έχουν πάρει το όνομά του σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχει το Εθνικό Πάρκο του Κάρολου Δαρβίνου και η πόλη του Δαρβίνου στην Αυστραλία. Στη συνέχεια, υπάρχει το όρος Ντάργουιν και το νησί Ντάργουιν στη Νότια Αμερική. Υπάρχει επίσης μια διάκριση που ονομάζεται μετάλλιο Δαρβίνου, το οποίο απονέμεται για σημαντικά έργα που έχουν γίνει στην επιστήμη της εξέλιξης, τη βιολογική ποικιλομορφία και τη βιολογία των οργανισμών.
Ένα βραβείο με το οποίο ίσως δεν θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά του είναι το Darwin Award, το οποίο είναι μια διαδικτυακή τιμή για ανθρώπους που τραυματιζονται ή αυτοκτονούν με τους πιο ανόητους τρόπους. Ως αποτέλεσμα, αποδεικνύουν την αξία της φυσικής επιλογής.
Χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια για να δημοσιευθεί “Η καταγωγή των ειδών”
Το πιο διάσημο επίτευγμα του Κάρολου Δαρβίνου, η δημοσίευση του βιβλίου “Η καταγωγή των ειδών”, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές στη σύγχρονη βιολογία. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι ο βιολόγος χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια για να το δημοσιεύσει, καθώς ήθελε να έχει αρκετά στοιχεία για να αποδείξει τη θεωρία του για την εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής;
Ο Δαρβίνος ήταν σίγουρα ένας υπερβολικά σκεπτόμενος άνθρωπος. Αυτό, σε συνδυασμό με το πώς αντέδρασε το ευρύ κοινό στο βιβλίο, ήταν ο λόγος που χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια, από το 1836 έως το 1858, για να εκδοθεί το βιβλίο του.
Του άρεσε να παίζει ταβλί
Ο Δαρβίνος είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το τάβλι, ειδικά μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του με το HMS Beagle και την ασθένειά του. Μάλιστα, δημιούργησε μια αυστηρή καθημερινή ρουτίνα ως έναν τρόπο για να μειώσει τον πόνο που του προκαλούσε μια από τις πολλές άγνωστες ασθένειες του.
Στο πλαίσιο αυτής της ρουτίνας, προγραμμάτιζε χρόνο για δύο παρτίδες τάβλι κάθε μέρα μεταξύ 8 και 8:30 μ.μ. με τη σύζυγό του, Έμμα. Κρατούσε μάλιστα το σκορ κάθε παρτίδας που έπαιζε σε ένα βιβλίο.
Η φράση «η επιβίωση του ισχυρότερου» δεν είναι δική του
Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη φράση η «επιβίωση του ισχυρότερου» με τη θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου. Ωστόσο, ο Δαρβίνος δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτή τη φράση.
Αντίθετα, ο Herbert Spencer, ένας Άγγλος φιλόσοφος, επινόησε για πρώτη φορά την «επιβίωση του ισχυρότερου» στο βιβλίο του “Principles of Biology” το 1864. Ο Κάρολος Δαρβίνος χρησιμοποίησε τη φράση μόνο στην πέμπτη έκδοση του βιβλίου του το 1869.
Πάλευε με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Κάρολος Δαρβίνος προβληματίστηκε για την πίστη και τις θρησκείες. Γεννημένος και μεγαλωμένος ως χριστιανός Ουνιταριανός, ήταν αρχικά ευσεβής χριστιανός και ακολουθούσε τη Βίβλο λέξη προς λέξη.
Ωστόσο, καθώς οι σπουδές του προχωρούσαν και κατά το ταξίδι του γύρω από τη γη, οι πεποιθήσεις του άρχισαν να αλλάζουν. Επηρεάστηκε ιδιαίτερα βλέποντας τη μεταχείριση των σκλαβωμένων ανθρώπων και με το θάνατο των τριών παιδιών του.
Παρ’ όλα αυτά, ο Δαρβίνος εξακολουθούσε να εκτιμά τη σημασία της πίστης και θεωρήθηκε αγνωστικιστής. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ίδιος και η σύζυγός του γοητεύονταν από τον Βουδισμό λόγω του τρόπου με τον οποίο εξέταζε τη συμπόνια και τον τερματισμό του πόνου.
Επισκέφθηκε τέσσερις ηπείρους και έντεκα χώρες στο ταξίδι του
Ο Κάρολος Δαρβίνος λέγεται ότι επισκέφθηκε τέσσερις ηπείρους στο ταξίδι του -την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Ωκεανία και την Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού το πέρασε στη Νότια Αμερική, όπου ο Δαρβίνος επισκέφθηκε αρκετές χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Χιλή και το Περού.
Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς την Ωκεανία, όπου έκανε στάσεις στη Γαλλική Πολυνησία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Η επόμενη ήπειρος που επισκέφθηκε ήταν η Αφρική, όπου επισκέφθηκε τον Μαυρίκιο, τη Νότια Αφρική και την Αγία Ελένη.
Τέλος, έκανε μια σύντομη στάση στο Περναμπούκο της Βραζιλίας, πριν επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την πατρίδα του. Η τελευταία στάση που έκανε ήταν στο νησί Τερσέιρα, ένα νησί που ανήκει στην Πορτογαλία.
Έλαβε συγγνώμη από την Εκκλησία
Με την κυκλοφορία του βιβλίου “Η καταγωγή των ειδών” τον Νοέμβριο του 1859, ο Κάρολος Δαρβίνος δέχθηκε ευρεία κριτική από πολλούς ανθρώπους και οργανώσεις για τη θεωρία της εξέλιξης. Αυτό συνέβη επειδή πολλοί τη θεώρησαν βλασφημία και επειδή αλλοίωσε την κοινή πεποίθηση ότι ο Θεός είχε δημιουργήσει τον άνθρωπο.
Ένας σημαντικός επικριτής ήταν η Εκκλησία της Αγγλίας, η οποία καταδίκασε τις προκλήσεις του προς τον Δημιουργό. Αυτό το αίσθημα κράτησε μέχρι τον θάνατό του και για 126 χρόνια, όταν πλέον δημοσίευσαν μια συγγνώμη προς τον Κάρολο Δαρβίνο το 2008. Τότε ήταν που ο αιδεσιμότατος Δρ Μάλκολμ Μπράουν ζήτησε συγγνώμη για αυτή την “παρεξήγησή” σε ένα διαδικτυακό δοκίμιο.
Πηγή: New Interesting Facts