Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στη Νιγηρία είκοσι χάλκινα τεχνουργήματα του παλαιού βασιλείου του Μπενίν, που είχαν λεηλατηθεί κατά την αποικιοκρατική περίοδο, στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα αυτή από τις 18 ως τις 20 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο της.

Μια συμφωνία είχε συναφθεί την 1η Ιουλίου ανάμεσα στο Βερολίνο και τη νιγηριανή κυβέρνηση έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων για την επιστροφή έργων τέχνης τα οποία βρίσκονται σε μια εικοσαριά γερμανικά μουσεία.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα συνοδεύεται από την υπουργό Πολιτισμού Κλάουντια Ροτ, την αρμόδια για τον πολιτισμό υπουργό του κρατιδίου της Βάδης-Βιρτεμβέργης, «καθώς και από τους διευθυντές και τις διευθύντριες 5 γερμανικών μουσείων που έχουν στην κατοχή τους τις πιο σημαντικές συλλογές χάλκινων του Μπενίν στη Γερμανία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστοφερ Μπούργκερ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη γερμανική κυβέρνηση.

Τα μουσεία, στα οποία αφορούν αυτές οι επιστροφές, είναι αυτά του Λίντεν στη Στουτγάρδη, του Γκράσι στη Λειψία, το MARKK στο Αμβούργο, το μουσείο Ράουτεν-Γεστ στην Κολωνία, καθώς και το Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου.

Μόνο το Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου διαθέτει 530 ιστορικά αντικείμενα που προέρχονται από το παλαιό βασίλειο του Μπενίν, μεταξύ των οποίων 440 χάλκινα, που θεωρούνται η σημαντικότερη συλλογή έπειτα από αυτή του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου.

Η επιστροφή αυτών των έργων στη Νιγηρία «δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Γερμανία τη μνήμη του αποικιακού παρελθόντος της», δήλωσε ο Μπούργκερ. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα από τη Γερμανία στην προσπάθειά της να αναλάβει τις ευθύνες της για εγκλήματα της περιόδου της αποικιοκρατίας, όπως η επίσημη αναγνώριση το Μάιο του 2021 μιας γενοκτονίας που είχε διαπράξει στη Ναμίμπια.

Η λεηλασία αυτών των χάλκινων τεχνουργημάτων, τα οποία συγκαταλέγονται στα πιο φημισμένα αφρικανικά έργα, είχε γίνει στο παλαιό βασίλειο του Μπενίν στη νότια Νιγηρία. Σήμερα βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και η νιγηριανή κυβέρνηση διαπραγματεύεται την επιστροφή τους. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα είχαν λεηλατηθεί το 1897, όταν μια βρετανική αποστολή είχε επιτεθεί και καταστρέψει την πόλη του Μπενίν, οικειοποιούμενη παρεμπιπτόντως χιλιάδες γλυπτά από ελεφαντόδοντο και από μέταλλο.

Κατά την επίσκεψη της Μπέρμποκ θα συζητηθούν επίσης «οι νέες γερμανονιγηριανές σχέσεις καθώς και η περιφερειακή ασφάλεια», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ