Την περασμένη εβδομάδα, ο Paul McCartney αποκάλυψε ότι μια μελωδία των Beatles, που είχε γραφτεί πριν από δεκαετίες, θα ολοκληρωνόταν τόσο καιρό αργότερα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και τώρα έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία.

Μοιραζόμενος ότι το ολοκληρωμένο έργο θα φτάσει «αργότερα μέσα στη χρονιά», ο McCartney επέλεξε το Twitter για να διευθετήσει τη «σύγχυση και τις εικασίες» γύρω από το εγχείρημα.

Για όσους δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι με τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνολογίας, η φράση «τραγούδι AI Beatles» θα μπορούσε να φέρει στο μυαλό μας τον παραγόμενο ήχο που χρησιμοποιεί μοντέλα φωνής των εκλιπόντων μουσικών του συγκροτήματος, John Lennon και George Harrison, για να κάνει πραγματικότητα την αδύνατη επανένωση των Beatles.

Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. «Δεν μπορώ να πω πολλά σε αυτό το στάδιο, αλλά για να είμαι σαφής, τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά. Είναι όλα αληθινά», έγραψε ο McCartney. «Καθαρίσαμε κάποιες υπάρχουσες ηχογραφήσεις – μια διαδικασία που υπάρχει εδώ και χρόνια».

Ο McCartney είχε προηγουμένως εξηγήσει στο Radio 4 Today του BBC πώς ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης είχε χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία της ντοκιμαντέρ “Get Back” του Peter Jackson, επιτρέποντας στους συντάκτες διαλόγων να απομονώσουν τις φωνές του συγκροτήματος από το θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου σε κακές μαγνητοφωνήσεις.

«[Ο Τζάκσον] μπόρεσε να “απεγκλωβίσει” τη φωνή του John [Lennon] από ένα κομμάτι κασέτας», αφηγήθηκε ο McCartney. «Είχαμε τη φωνή του John και ένα πιάνο και μπορούσε να τα διαχωρίσει με τεχνητή νοημοσύνη. Έλεγε στο μηχάνημα: “Αυτή είναι η φωνή. Αυτή είναι μια κιθάρα. Βγάλε την κιθάρα”».

Σχετικά με το επερχόμενο, ακυκλοφόρητο τραγούδι των Beatles, ο McCartney είπε: «Ήταν ένα demo που είχε ο John και καταφέραμε να πάρουμε τη φωνή του και να την καθαρίσουμε μέσα από αυτό το AI. Στη συνέχεια μπορούμε να μιξάρουμε τον δίσκο, όπως θα κάναμε κανονικά. Οπότε σου δίνει κάποιο είδος ελευθερίας».

Πηγή: Exclaim!