Η Tίλντα Σουίντον πήρε πολιτική θέση κατά τη βράβευσή της με τη Χρυσή Άρκτο για το σύνολο της καριέρας της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου κατά την τελετή έναρξης την Πέμπτη το βράδυ, δηλώνοντας ότι «η απανθρωπιά διαπράττεται μπροστά στα μάτια μας». 

Σε μία ομιλία που θα μείνει στην ιστορία η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός εξήρε το φεστιβάλ ως «έναν τόπο, χωρίς πολιτική αποκλεισμού, δίωξης ή απέλασης. Το μεγάλο ανεξάρτητο κράτος του κινηματογράφου είναι εκ φύσεως συμπεριληπτικό — αδιαπέραστο από προσπάθειες κατοχής, αποικιοποίησης, εξαγοράς, ιδιοκτησίας ή ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας στη Ριβιέρα. Η μαζική δολοφονία διαπραττόμενη από κράτη – υποβοηθούμενη διεθνώς, τρομοκρατεί ενεργά περισσότερα από ένα μέρη του κόσμου μας αυτή τη στιγμή». 

«Η απανθρωπιά διαπράττεται μπροστά στα μάτια μας. Είμαι εδώ για να το κατονομάσω χωρίς δισταγμό ή αμφιβολία και να προσφέρω την αταλάντευτη αλληλεγγύη μου σε όλους όσοι αναγνωρίζουν την απαράδεκτη απάθεια των κυβερνήσεών μας, εθισμένων στην απληστία που συμβιβάζονται με αυτούς που καταστρέφουν τον πλανήτη και τους εγκληματίες πολέμου, από όπου κι αν προέρχονται». 

Η φετινή Berlinale διεξάγεται εν μέσω πολιτικών αναταραχών στη Γερμανία, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου. Οι εκλογές έχουν σημαδευτεί από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την αντιμεταναστευτική του στάση. Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον στη δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και αν και έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, η κατάσταση στη Γάζα παραμένει εύθραυστη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ πρότεινε ένα σχέδιο μετακίνησης των Παλαιστινίων εκτός της περιοχής και μετατροπής της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». 

Μέχρι στιγμής στο Φεστιβάλ δεν έχει αποφύγει την πολιτική θεματολογία, με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Todd Haynes να καταδικάζει τον Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα την Πέμπτη. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ιδιαίτερης κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και παγκοσμίως» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επιστροφή του Τραμπ «θέτει ένα πραγματικό ερώτημα για το πως θα επηρεάσει τη δημιουργία ταινιών για όλους τους Αμερικανούς σκηνοθέτες». 

Η Τίλντα Σουίντον διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Berlinale εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έχοντας πρωταγωνιστήσει σε 26 ταινίες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το «Caravaggio», που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο το 1986, «The Beach» (2000), «Derek» (2008), «Julia» (2008), «The Garden» (1991) και «Last and First Men» (2020). Μάλιστα διετέλεσε επίσης πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ το 2009. Το βραβείο της απένειμε ο σκηνοθέτης του «Conclave» Edward Berger, ο οποίος συνεργάζεται μαζί της στην επερχόμενη ταινία «The Ballad of a Small Player». 

Ο Μπέργκερ, ο οποίος έκανε μία ανάλυση των ταινιών της Σουίντον για την περίσταση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «για σένα ο σκηνοθέτης έρχεται πρώτος. Για σένα οι καλές ταινίες γεννιούνται μέσα από τις σχέσεις με τους δημιουργούς. Οι ερμηνείες σου είναι πύλες που μας μεταφέρουν σε πολλούς κόσμους». 

Καθώς η Σουίντον άρχισε να συγκινείται ο Μπέργκερ πρόσθεσε: «Λατρεύω τη θεατρικότητά σου όταν αποφασίζεις να τολμήσεις. Γιατί για σένα είναι προτιμότερο να αποτύχεις παρά να παίξεις εκ του ασφαλούς. Έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε από εσένα Τίλντα». 

Η Σουίντον εμφανίστηκε πρόσφατα στην ταινία «The Room Next Door» στη δεύτερη συνεργασία της με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και στο «The End» του Joshua Oppenheimer με μεγάλο οικολογικό αντίκτυπο. Είναι επίσης γνωστή για τις συνεργασίες της με τον Γουές Άντερσον όπως στις ταινίες «Moonrise Kingdom», «The French Dispatch» και «Asteroid City». Κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Michael Clayton» το 2007 και συνεχίζει σαν το παλιό καλό κρασί. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.