Χιλιάδες καλλιτέχνες απαιτούν από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s να ακυρώσει τη σχεδιαζόμενη δημοπρασία «Augmented Intelligence», την πρώτη μεγάλη πώληση αφιερωμένη στην τέχνη που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου.
Η δημοπρασία εξετάζει τον ρόλο της ανθρώπινης παρέμβασης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, χαρτογραφώντας την εξέλιξη της τέχνης και της τεχνολογίας μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Η πώληση των 20 έργων εκτιμάται ότι θα αποφέρει 600.000 δολάρια, περιλαμβάνοντας έργα του Harold Cohen, ενός από τους πρωτοπόρους της τέχνης που βασίζεται σε AI, καθώς και σύγχρονων καλλιτεχνών που πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες, όπως οι Refik Anadol, Pindar Van Arman, Sasha Stiles, Holly Herndon και Mat Dryhurst.
Μια ανοιχτή επιστολή, απευθυνόμενη στους ειδικούς ψηφιακής τέχνης του Christie’s, συγκεντρώνει ήδη 4.000 υπογραφές, μεταξύ των οποίων και εκείνες των καλλιτεχνών Karla Ortiz και Kelly McKernan, οι οποίοι έχουν υποβάλει ομαδική αγωγή κατά τεχνολογικών εταιρειών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
«Αυτά τα μοντέλα, καθώς και οι εταιρείες που τα αναπτύσσουν, εκμεταλλεύονται τους ανθρώπινους καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας το έργο τους χωρίς άδεια ή αποζημίωση, ώστε να δημιουργήσουν εμπορικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που ανταγωνίζονται τη δουλειά τους», αναφέρει η επιστολή. «Η υποστήριξή σας προς αυτά τα μοντέλα και τους χρήστες τους επιβραβεύει και ενθαρρύνει περαιτέρω την κλοπή των έργων ανθρώπινων καλλιτεχνών από τις εταιρείες AI».
Απαντώντας, εκπρόσωπος του Christie’s δήλωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper: «Οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται σε αυτή τη δημοπρασία έχουν ήδη καθιερωμένες, πολυδιάστατες καλλιτεχνικές πρακτικές, μερικές από τις οποίες αναγνωρίζονται από κορυφαίες μουσειακές συλλογές. Τα έργα της δημοπρασίας χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως μέσο ενίσχυσης του καλλιτεχνικού τους έργου».
Μετά τη δημοπρασία του έργου A.I. God. Portrait of Alan Turing από τον οίκο Sotheby’s τον Νοέμβριο, η οποία απέφερε 1 εκατομμύριο δολάρια, η ανακοίνωση της νέας δημοπρασίας αναζωπύρωσε τη σύγκρουση μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών της AI στην τέχνη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο καλλιτέχνης Refik Anadol, ένας από τους συμμετέχοντες, χαρακτήρισε την ανοιχτή επιστολή «αστεία», τονίζοντας ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν δικά τους datasets και μοντέλα. «Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα ολόκληρου του οικοσυστήματος της τέχνης: οι τεμπέλικες κριτικές και η δυστοπική υστερία που κυριαρχεί σε σκοτεινά μυαλά», σχολίασε.
Η καλλιτέχνιδα Ivona Tau, επίσης συμμετέχουσα, μίλησε στο Hypeart, επισημαίνοντας: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές τεχνικές. Αυτό που συχνά δεν αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι είναι ότι η AI δεν περιορίζεται στο Midjourney, το Stable Diffusion και το ChatGPT. Για παράδειγμα, εγώ χρησιμοποιώ GANs, μια οικογένεια AI μοντέλων που μου επιτρέπει να εκπαιδεύω νευρωνικά δίκτυα από το μηδέν, αποκλειστικά με τα δικά μου δεδομένα – προσωπικές φωτογραφίες και οικογενειακά αρχεία – χωρίς να ενσωματώνω πνευματικά προστατευμένο υλικό σε κανένα στάδιο της διαδικασίας».
*Με στοιχεία από το Hypebeast.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.