Μια μυτερή δομή από μαυρισμένο ξύλο είναι το περίπτερο «The Kwaeε» το οποίο εγκατέστησε ο Γκανεζο-βρετανός αρχιτέκτονας David Adjaye στη φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Βλέποντας το ναυπηγείο στο Arsenale, η δομή είναι σχεδιασμένη ως χώρος για στοχασμό, συνεύρεση και εκδηλώσεις.
«Kwaee» σημαίνει «δάσος» στην Twi, μια διάλεκτο της γλώσσας Akan που μιλιέται στην Γκάνα.
Το σχήμα και η υλικότητα του περίπτερου είναι νεύμα του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα στη λέξη. Η τριγωνική δομή διαπερνιέται από τρία ανοίγματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ασύμμετρης αψίδας που δίνει τη δυνατότητα εισόδου στο εσωτερικό.
«Ο συνολικός σχεδιασμός έχει στόχο να υποστηρίξει συζήτηση και στοχασμό, παρουσιάζοντας πύλη, πλατφόρμα, συναρμολόγηση και παράθυρο σε μία ενοποιημένη ολότητα» υπογράμμισε ο Adjaye.
Η εγκατάσταση «The Kwaeε» ενσαρκώνει την ουσία του συνονόματός της μέσω της μορφής και της υλικότητάς της. Κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο, αυτή η τριγωνική δομή πρίσματος ενσωματώνει δύο οφθαλμούς, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα οπτική σύνθεση. Με την απρόσκοπτη συγχώνευση στοιχείων θυρών, πλατφορμών, συγκροτημάτων και παραθύρων, η εγκατάσταση σχηματίζει μια αρμονική και ενοποιημένη οντότητα.
Η σκόπιμη παραμόρφωση του σχήματος, με προσεκτική γωνία και ενσωματωμένη με το περιβάλλον του, δημιουργεί περάσματα και ανοίγματα που διευκολύνουν μια συνεχή ροή κίνησης και αλληλεπίδρασης. Επιπλέον, οι κατακόρυφες μαύρες ξύλινες πλάκες της κατασκευής παράγουν μια μαγευτική αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς, καλύπτοντας τον χώρο με μια γαλήνια ατμόσφαιρα που μοιάζει με δάσος.
«Ελαχιστοποιώντας την ασυνέχεια, η δομή που είναι όλη από ξύλο καλλιεργεί ένα δάσος φωτός και σκιάς» πρόσθεσε.
Η εξωτερική του τριγωνική δομή πρίσματος έρχεται σε αντίθεση με έναν εσωτερικά γλυπτό ωοειδή θάλαμο που θυμίζει σπήλαιο. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στους επισκέπτες να ατενίζουν τον ουρανό, ενώ απολαμβάνουν ματιές του γύρω καναλιού μέσα από τα περίτεχνα κατασκευασμένα διάκενα από ξύλο. Όχι μόνο η εγκατάσταση παρέχει έναν ήρεμο χώρο για προβληματισμό και ανάπαυση, αλλά χρησιμεύει επίσης ως ένας ευέλικτος χώρος για πολλαπλές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, που εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες και σκοπούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Design Boom