Όχι παραδοσιακά, αλλά «παραδοξιακά». Η Λένα Πλάτωνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση 1 και 2 Μαρτίου με το νέο μουσικό εγχείρημά της, σε συνεργασία με τον Stergios T., τα «Παραδοξιακά» που συνδυάζoυν τη μουσική παράδοση με τα συνθεσάιζερ και τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο.

H Λένα Πλάτωνος και ο σταθερός συνεργάτης της, Stergios T. (Στέργιος Τσιρλιάγκος), θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια με τη δική τους οπτική, η οποία στοχεύει στο μυστηριακό στοιχείο της μουσικής μας παράδοσης: από το τραγούδι των ομιχλωδών δασών, λιμνών και ποταμών της Μακεδονίας και της Θράκης έως τα μεταφυσικά μοιρολόγια της Μάνης και την αδυσώπητη κρητική φωνή. Πάνω από είκοσι τραγούδια από όλα τα μήκη της χώρας θα ακουστούν για πρώτη φορά με έναν τρόπο «παραδοξιακό». Στα «Παραδοξιακά» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα βρίσκονται τέσσερις ερμηνευτές, τέσσερις σολίστ παραδοσιακών οργάνων και η Λένα Πλάτωνος με τον Stergio T., σε ένα ταξίδι αισθησιακό και συναισθηματικό, αγκαλιά με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα, αλλά και συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα σύγχρονα μέσα.

Όπως αναφέρουν οι Λένα Πλάτωνος και Stergios T.: «Η προσέγγιση παραδοσιακών τραγουδιών και η διασκευή τους ήταν μια ιδέα που εδώ και αρκετό καιρό μας απασχολούσε και ψάχναμε τρόπους για να πραγματοποιηθεί. Σκεφτόμασταν πως υπάρχουν τόσο όμορφα τραγούδια συνυφασμένα με την ιστορία και την παράδοσή μας, τα οποία θα έπαιρναν νέα πνοή με ένα διαφορετικό άγγιγμα, με έναν διαφορετικό ήχο. Είναι ένας άλλος κόσμος, που εμπεριέχει τόση κρυμμένη ενέργεια, πανέμορφες μελωδίες, ποικιλία ρυθμών, λυρισμό, ηρωικές αλλά και τραγικές φιγούρες, ένας κόσμος ο οποίος ήταν ικανός να μας εμπνεύσει να ετοιμάσουμε τα τραγούδια με μια αισθητική που τα πάει σε άλλα μονοπάτια… Οι άνθρωποι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση αγκάλιασαν την ιδέα αυτή και μας υποστήριξαν, ώστε να πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ υπό τις καταλληλότερες συνθήκες. Ανυπομονούμε να σας τα παρουσιάσουμε επί σκηνής στις 1 και 2 Μαρτίου, παρέα με τους σπουδαίους συνεργάτες μας».

Το 2015 η Λένα Πλάτωνος μελοποίησε και παρουσίασε ποίηση της Έμιλυ Ντίκινσον και του Κώστα Καρυωτάκη στην Κεντρική Σκηνή. Το 2017 παρουσίασε ένα ξεχωριστό live μαζί με τον σπουδαίο Φίλιπ Τζεκ, που πλαισίωσε την προβολή του ντοκιμαντέρ «λπ» του Χρήστου Πέτρου για τη ζωή και το έργο της. Το 2023 παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Cavafy Festival: Archive of Desire που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη το Onassis Culture συνθέσεις της για τον Κ.Π. Καβάφη στο Miller Theater του Πανεπιστημίου Columbia. Φέτος, θα τη δούμε σε μια «παραδοξιακή» μουσική περιπέτεια που πηγαίνει τον ελληνικό ήχο σε νέα μονοπάτια, μια νέα μουσική εμπειρία σε πρώτη παρουσίαση.

Μια από τους πρωτοπόρους της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής της δεκαετίας του ’80, η Λένα Πλάτωνος άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία δύο ετών και πριν κλείσει τα δεκαοχτώ της χρόνια έγινε επαγγελματίας πιανίστρια. Επιστρέφοντας από τις σπουδές της στη Βιέννη και στο Βερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του ’70, άρχισε να εργάζεται ως συνθέτρια στο Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ του Μάνου Χατζιδάκι, με τον οποίο διατήρησε στενή επαγγελματική και προσωπική σχέση ως τον θάνατό του. Έχει επίσης συνεργαστεί ως μουσικός παραγωγός και κειμενογράφος σε όλα τα προγράμματα των κρατικών ραδιοφώνων.

Το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο «Σαμποτάζ», κυκλοφόρησε το 1981. Από τότε η Λένα Πλάτωνος κυκλοφόρησε και συμμετείχε σε περισσότερα από 15 άλμπουμ, κυρίως ηλεκτρονικής μουσικής. Η συνεισφορά της στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική σκηνή είναι μεγάλη, με δίσκους που έγιναν αποκλειστικά από αναλογικά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα. Μέσω της μοναδικής του δεξιοτεχνίας και ποιητικής έκφρασης -ενός συνδυασμού που έχει πετύχει μόνο η Πλάτωνος-, το έργο της μας δίνει την εικόνα μιας καλλιτέχνιδας με εξαιρετικό ταλέντο, η οποία που δούλεψε προφητικά στην πορεία του χρόνου, συλλαμβάνοντας θεματικές που επρόκειτο να κατακλύσουν τις τηλεοπτικές οθόνες και τις εφημερίδες πολλά χρόνια αργότερα. Τις τελευταίες δεκαετίες συνεργάζεται με κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές και δημιουργούς.

Τα τελευταία χρόνια, το έργο της Λένας Πλάτωνος χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης. Το 2015, όταν επανακυκλοφόρησε το ηλεκτρονικό αριστούργημα» «Γκάλοπ» από την Dark Entries Records, τράβηξε την προσοχή του διεθνούς μουσικού τύπου αλλά και διακεκριμένων ξένων DJs. Το περιοδικό FACT συμπεριέλαβε το «Γκάλοπ» στις 25 καλύτερες επανεκδόσεις του έτους παγκοσμίως, ενώ το The Wire τη φιλοξένησε στις σελίδες του με αφορμή το ντοκιμαντέρ «ΛΠ», το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή της και έχει παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ και χώρες ανά τον κόσμο (Λος ‘Αντζελες, Βερολίνο, Μπορντό κ.ά.).

Τιμές εισιτηρίων: από 7 έως 22 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ