Ο Στιβ ΜακΚουίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του «12 Years a Slave» (12 Χρόνια Σκλάβος) δεν θα είχε γίνει ποτέ αν ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και καλλιτέχνης σκηνοθέτησε την ταινία που κέρδισε Όσκαρ το 2013. Το κινηματογραφικό έργο είναι βασισμένο στην αληθινή αφήγηση του Σόλομον Νόρθαπ, μαύρου που γεννήθηκε ελεύθερος, αλλά συνελήφθη και πουλήθηκε ως σκλάβος στη Λουιζιάνα το 1841 και απελευθερώθηκε 12 χρόνια αργότερα.
Για τις ισχυρές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και την απεικόνιση των βάναυσων εμπειριών των σκλαβωμένων ανθρώπων η ταινία και ο ΜακΚουίν έλαβαν εγκωμιαστικά σχόλια. Η Λουπίτα Νιόνγκο κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία. Παρά τις επιτυχίες του κινηματογραφικού έργου του «12 Years a Slave», ο Στιβ ΜακΚουίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι χωρίς τον Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία της Αμερικής και τη συγκεκριμένη πολιτιστική και κοινωνική στιγμή που αντιπροσώπευε, η ταινία δεν θα είχε λάβει σημαντική χρηματοδότηση.
Σε ομιλία του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, ο Άγγλος σκηνοθέτης θυμήθηκε πώς η ταινία δεν προβλήθηκε στον Λευκό Οίκο επειδή ο Ομπάμα πρόσφατα είχε αναφερθεί σε αστυνομικούς που ενήργησαν «ανόητα» μετά τη σύλληψη του Σκιπ Γκέιτς, μαύρου καθηγητή που θεωρήθηκε ύποπτος για διάρρηξη και εισβολή στο δικό του σπίτι. «Εκείνη την εποχή, ό,τι έκανε ο Ομπάμα ελεγχόταν εξονυχιστικά» είπε ο ΜακΚουίν στο κοινό «και αυτή ήταν η θεωρία του γιατί το “12 Χρόνια Σκλάβος” δεν προβλήθηκε στον Λευκό Οίκο». «Αλλά και πάλι το “12 Years a Slave” δεν θα είχε επιτυχία χωρίς τον Ομπάμα στην Προεδρία, αυτό είναι σίγουρο. Με τίποτα. Δεν θα είχα πάρει τα χρήματα» συμπλήρωσε. «Νομίζω πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι ήθελαν να απεικονίσουν τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας, όταν ένας μαύρος ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, έκανε την ταινία εφικτή», σημείωσε.
Ο ΜακΚουίν ήταν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει το πιο πρόσφατο εικαστικό έργο τέχνης «Sunshine State».
πηγή: ΑΠΕ