Το Spotify πρόκειται να ανακοινώσει τις πιο σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο δικαιωμάτων του από τότε που ξεκίνησε η υπηρεσία streaming το 2008, αναφέρει το Music Business Worldwide. Με έναρξη ισχύος το πρώτο τρίμηνο του 2024, η πιο αμφιλεγόμενη από αυτές τις αλλαγές που θα κάνει το Spotify αφορά τα κομμάτια που λαμβάνουν λιγότερες από 1000 αναπαραγωγές (streams) ετησίως.
Ο γίγαντας του streaming σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα ελάχιστο ετήσιο όριο σε όλα τα τραγούδια στην πλατφόρμα του, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κομμάτι θα πρέπει να παράγει 1000 ροές πριν καταβληθούν χρήματα στους καλλιτέχνες και τους κατόχους δικαιωμάτων που βρίσκονται πίσω από αυτό.
Μέχρι τώρα, κάθε τραγούδι που παιζόταν στο Spotify για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα δημιουργούσε μια πληρωμή δικαιωμάτων: αυτό δεν θα ισχύει πλέον.
Το MBW αναφέρει ότι πηγές προσκείμενες στο Spotify δήλωσαν ότι στόχος της εταιρείας με αυτή την κίνηση είναι να ανακατανείμει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από το 0,5% των καλλιτεχνών στην πλατφόρμα της που λαμβάνουν κάτω από 1000 ροές ετησίως στο υπόλοιπο 99,5% της δεξαμενής δικαιωμάτων. Η Spotify εκτιμά ότι λόγω αυτής της απόφασης, 40 εκατομμύρια δολάρια θα ανακατευθυνθούν σε αυτούς που βρίσκονται πάνω από το όριο μόνο το 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spotify, 37,5 εκατομμύρια τραγούδια έχουν ξεπεράσει τις 1000 ροές (1000 ως σύνολο όλων των εποχών, όχι ετησίως) στην ιστορία της πλατφόρμας, από το σύνολο του καταλόγου των πάνω από 100 εκατομμυρίων τραγουδιών. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα 2/3 του συνόλου της μουσικής στο Spotify δεν έχουν ακόμη φτάσει το όριο των 1000 ροών και δεν θα αποφέρουν δικαιώματα σύμφωνα με τους νέους κανόνες της πλατφόρμας.
Επιπλέον, το Spotify εισάγει δύο ακόμη νέες πολιτικές στην πλατφόρμα του το επόμενο έτος. Η πρώτη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της απάτης και θα προβλέπει ότι το Spotify θα επιβάλλει πρόστιμο στους διανομείς και τις εταιρείες που επιτρέπουν δόλιες ροές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό των ροών που παράγονται με μέθοδο απάτης στο Spotify κυμαίνεται από 3% έως 10%.
Η δεύτερη πολιτική αφορά το λεγόμενο «λειτουργικό» (functional) περιεχόμενο, το υποτιθέμενο «μη μουσικό» ήχο, όπως ο λευκός θόρυβος και οι περιβαλλοντικοί ήχοι. Κάθε λειτουργικό κομμάτι θα πρέπει πλέον να αναπαράγεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προτού μπορέσει να αποφέρει δικαιώματα στον δημιουργό του.
Προηγουμένως, όσοι ανέβαζαν λειτουργική μουσική στην πλατφόρμα συχνά καταστρατηγούσαν το σύστημα χωρίζοντας τους ήχους τους σε εκατοντάδες κομμάτια των 31 δευτερολέπτων -μόλις ένα δευτερόλεπτο πάνω από τον απαιτούμενο χρόνο αναπαραγωγής για να κερδίσουν ένα δικαίωμα. Με την επιμήκυνση του χρόνου που απαιτείται για να δημιουργήσει ένα λειτουργικό κομμάτι πληρωμή δικαιωμάτων, το Spotify θα μειώσει το μερίδιο των δικαιωμάτων που καταβάλλει στους δημιουργούς λειτουργικής μουσικής, ανακατευθύνοντας τα χρήματα αυτά στους καλλιτέχνες «συμβατικής» μουσικής.
Τόσο αυτή η απόφαση όσο και οι άλλες που περιγράφονται παραπάνω, απηχούν παρόμοιες αλλαγές στο μοντέλο δικαιωμάτων της υπηρεσίας streaming Deezer που αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, η Deezer επέλεξε να προχωρήσει παραπέρα, απονομιμοποιώντας πλήρως όλη τη λειτουργική μουσική στην πλατφόρμα της.
Η απόφαση του Spotify να απονομιμοποιήσει τα αντιδημοφιλή κομμάτια φαίνεται αρχικά να αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα για τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες που ήδη κερδίζουν πολύ λίγα από το streaming, ένα σύστημα που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως «σπασμένο». Ωστόσο, ορισμένοι έχουν επισημάνει ότι το όριο των 1000 streams του Spotify θα επηρεάσει μόνο όσους κερδίζουν λιγότερα από 5 δολάρια ετησίως από πληρωμές streaming, ποσά τόσο μικρά που οι καλλιτέχνες δεν θα μπορούσαν συνήθως να τα αποσύρουν από τους λογαριασμούς των διανομέων τους.
«Αυτό στοχεύει σε εκείνες τις πληρωμές δικαιωμάτων των οποίων η αξία καταστρέφεται με τη μετατροπή τους σε πληρωμές με “πεντάρες”», δήλωσε ανώνυμη πηγή στο MBW. «Συχνά, αυτές οι μικρο-πληρωμές δεν φτάνουν καν σε ανθρώπους-μερικοί διανομείς συχνά απαιτούν ένα ελάχιστο επίπεδο [ροών] πριν επιτρέψουν στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες να “τραβήξουν” τα χρήματα. Μιλάμε για κομμάτια [των οποίων τα δικαιώματα] δεν φτάνουν αυτά τα ελάχιστα επίπεδα, αφήνοντας τις πληρωμές των δικαιωμάτων τους στο Spotify να κάθονται αδρανείς σε τραπεζικούς λογαριασμούς».
Πηγή: Music Radar