Ο καλλιτέχνης Nick Gentry δουλεύει σε ζωγραφισμένο φόντο παρωχημένης τεχνολογίας – floppy discs και κασέτες VHS – στη νέα σειρά έργων του με τίτλο «Skin Deep».
Με την τέχνη του διερωτάται για την περφόρμανς και παρουσία στο Διαδίκτυο, τα όλο και περισσότερο τεχνητά πρότυπα ομορφιάς και την αστάθεια της μνήμης στο διάβα του χρόνου μένο συναίσθημα που σχετίζεται με ένα cyborg και τονίζει τη συνθετική, καμουφλαρισμένη φύση της ταυτότητας στο Διαδίκτυο.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα πορτρέτα του τα οποία ήταν πιο πιστά στα χαρακτηριστικά των θεμάτων του, η νέα δουλειά του Gentry είναι βαθιά επηρεασμένη από τον εικονικό κόσμο.
Συχνά ζωγραφίζει τις φιγούρες του χωρίς προσδιοριστικά χαρακτηριστικά και χρησιμοποιεί τα πλαστικά καρούλια της κασέτας για να υπογραμμίσει τα μάτια τους.
Οι καλλιτέχνες πορτρέτων παραδοσιακά δημιουργούν «δέρμα» χρησιμοποιώντας μπογιά, χωρίς τίποτα άλλο από καμβά ή χαρτί από κάτω. Αντίθετα, με αυτή τη σειρά πορτρέτων ένα μωσαϊκό ιστορικών μέσων ενσωματώνεται απευθείας στο έργο.
Ελλείψει δέρματος, το εκτεθειμένο συνονθύλευμα των ετικετών παρέχει ενδείξεις για το τι κρύβεται από κάτω. Τα μέλη του κοινού καλούνται ανοιχτά να συνεισφέρουν, προωθώντας έναν κοινόχρηστο επαναπροσδιορισμό απαρχαιωμένων αντικειμένων.
Η έκθεση εξετάζει τον αντίκτυπο των ψεύτικα βίντεο και τη μεταβαλλόμενη αντίληψή μας για την αλήθεια σε αυτήν την ψηφιακή εποχή. Προκαλεί έναν προβληματισμό σχετικά με το χάσμα μεταξύ πραγματικών και διαδικτυακών προσώπων, αμφισβητώντας την απελευθερωτική αλλά περιοριστική φύση των ψηφιακών μας ταυτοτήτων.
Από την εμφάνιση της ασημένιας οθόνης έως τις σύγχρονες προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατανόησή μας για την ομορφιά, τα έργα τέχνης επιδιώκουν να εξετάσουν εξονυχιστικά τις κοινωνικές πιέσεις που προκαλούν τις τάσεις της πλαστικής χειρουργικής.
Αντιπαραθέτει την ανθρώπινη γήρανση με την απαξίωση της τεχνολογίας, απηχώντας τον αγώνα μας με τη γήρανση και την επιδίωξή μας για αιώνια νεότητα.
Το Skin Deep είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση για την ταυτότητα, την ομορφιά και τον χρόνο στην ψηφιακή μας εποχή, προτρέποντάς μας να αναλογιστούμε τη θέση μας σε αυτό το ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο.
Πηγή: Robert Fontaine Gallery, ΑΠΕ-ΜΠΕ