Με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/456718/27-09-2023 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, Χρίστου Δήμα, επελέγη, ως επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 96ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ταινία μυθοπλασίας «Πίσω από τις θημωνιές» της σκηνοθέτιδας Ασημίνας Προέδρου.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων Όσκαρ προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη επταμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.
Για το έτος 2023 η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/386397/10.08.2023 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού.
H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και, μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο «Πίσω από τις θημωνιές», καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με « φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση ».
Ο Υφυπουργός έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.
Το Υπουργείο Πολιτισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 96η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Αν και το σενάριο μοιάζει βγαλμένο από το ίδιο κουτί ιδεών, με αρκετές ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων – επαρχία, κοινωνικός προβληματισμός για μια χώρα σε κρίση, πατριαρχία, χειραφέτηση της νέας γυναίκας – η σκηνοθέτις (παρότι γύρισε την ταινία κατά την περίοδο της καραντίνας) θα καταφέρει να υλοποιήσει τις ιδέες της, δείχνοντας μία αξιοπρόσεκτη ωριμότητα, ενώ αποφεύγει να μπει και στον πειρασμό των αδιέξοδων πειραματισμών ή του ακραίου μιμητισμού ευρωπαϊκών σχολών, όπως συνηθίζεται στο νέο ελληνικό σινεμά.
Ένας αγρότης και ψαράς που παλεύει με τα χρέη, τα οικογενειακά του προβλήματα κι έχοντας μια κόρη που ζει εγκλωβισμένη στον πατριαρχικό μικρόκοσμο της επαρχίας, θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όταν θα μπλεχτεί και με τη διακίνηση παράνομων μεταναστών.
Η Ασημίνα Προέδρου χωρίζει την ταινία της σε τρία κεφάλαια, δίνοντας από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες το στόρι της, μία επιλογή που διευκολύνει την κατανόηση των γεγονότων και εμπλουτίζοντας την πλοκή και την αφήγηση.
Να σημειωθεί ότι η ταινία σάρωσε τα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), που απονεμήθηκανστις 27 Ιουνίου. Δέκα βραβεία απέσπασε συνολικά το φιλμ της πρωτοεμφανιζόμενης στις μεγάλου μήκους ταινίες, Ασημίνας Προέδρου, η οποία τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, για το σενάριο και τη σκηνοθεσία, καθώς και για την καλύτερη ταινία της χρονιάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ