Με το σημερινό της Doodle, η Google γιορτάζει τα 112α γενέθλια του Oskar Sala (Όσκαρ Σάλα), ενός καινοτόμου συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής και φυσικού από την Γερμανία. Αναγνωρισμένος για την παραγωγή ηχητικών εφέ από ένα μουσικό όργανο που ονομάζεται Mixtur-Trautonium (Μικτό Τραουτόνιο), ο Σάλα «ηλέκτρισε» τον κόσμο της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του κινηματογράφου.Το όργανο αυτό ήταν εξέλιξη του Τραουτόνιου (Trautonium), που θεωρείται πρόδρομος του συνθεσάιζερ.
Ο Όσκαρ Σάλα γεννήθηκε στο Γκράιτς της Θουριγγίας στις 18 Ιουλίου 1910 και ασχολήθηκε με τη μουσική από τα μικράτα του. Η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια και ο πατέρας του οφθαλμίατρος με μουσικό ταλέντο. Στα 14 του άρχισε να γράφει συνθέσεις και τραγούδια για βιολί και πιάνο.
Όταν άκουσε για πρώτη φορά ένα ηλεκτρονικό όργανο που ονομαζόταν Τραουτόνιο (Trautonium), γοητεύτηκε από δυνατότητες του. Έκτοτε έγινε σκοπός της ζωής του να μάθει αυτό το όργανο και να το αναπτύξει περαιτέρω, κάτι που τον οδήγησε σε σπουδές φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (1932-1935).
Με εφόδια τις σπουδές φυσικής και σύνθεσης κατάφερε να αναπτύξει το δικό του όργανο το οποίο ονόμασε Mixtur-Trautonium και να συνθέσει μουσική με ένα δικό του προσωπικό ύφος. Οι δυνατότητες του οργάνου ήταν μοναδικές καθότι μπορούσε να παίζει πολλούς ήχους ή φωνές ταυτόχρονα.
Ο Σάλα συνέθεσε μουσικά κομμάτια και ηχητικά εφέ για πολλές τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Ξεχωρίζουν οι συνεισφορές του στις ταινίες «Das Mädchen Rosemarie» (1959) του Ρολφ Τίλε, «Ο Τάφος του Ινδού («Das indische Grabmal»,1959) του Φριτς Λανγκ και «Τα Πουλιά» («The Birds»,1962) του Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Το όργανο δημιουργούσε θορύβους όπως κραυγές πουλιών, χτυπήματα σε πόρτες και παράθυρα και πληθώρα άλλων.
Ως σολίστ του Τραουτόνιου συμμετείχε στις παγκόσμιες πρώτες των έργων του Πάουλ Χίντεμιτ «Κοντσέρτο για Τραουτόνιο και Κουαρτέτο Εγχόρδων» και του Χάραλντ Γκέντσμερ «Κοντσέρτο για Τραουτόνιο και Ορχήστρα». Επίσης με βάση το Τραουτόνιο δημιούργησε νέα όργανα, όπως τα Quartett-Trautonium, Concert Trautonium και Volkstrautonium.
Ο Σάλα έλαβε πολλά βραβεία για τη δουλειά του και το 1995 δώρισε το πρωτότυπο Mixtur-Trautonium στο Γερμανικό Μουσείο Σύγχρονης Τεχνολογίας. Η συνεισφορά του στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής ήταν σημαντική, καθώς άνοιξε το πεδίο των υποαρμονικών, ενώ με την αφοσίωση και τη δημιουργική του ενέργεια έγινε ο άνθρωπος-ορχήστρα.
Ο Όσκαρ Σάλα πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 2002 στο Βερολίνο, σε ηλικία 91 ετών.
Πηγή: Sansimera.gr