Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023 με την τέταρτη διοργάνωσή του προσφέροντας, όπως κάθε χρόνο, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές που συνδυάζουν ιδανικά την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία.
Με κεντρικό θεματικό άξονα το φλέγον ζήτημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» παρουσιάζει 70 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, σε 12 περιφέρειες.
Συνολικά θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών-περφόρμανς και μουσικού θεάτρου από τις 5 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2023.
Έντεκα νέες παραγωγές φέρνει η τρίτη εβδομάδα του πλούσιου προγράμματος (Ιούλιος – Αύγουστος 2023) «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εφέτος επικεντρώνονται στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές δράσεις και περφόρμανς, χορό και παραστάσεις για παιδιά και εφήβους θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Λάρισα, Καστοριά, Κοζάνη, Τήνο, Θεσσαλονίκη, Σπάρτη, ‘Αρτα, Αχαΐα, Δελφούς, Αρχαία Ολυμπία και Κορινθία, από τις 17 έως και τις 23 Ιουλίου 2023.
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, στις 17 και 18 Ιουλίου το πρόγραμμα ξεκινά με τις θεατρικές παραστάσεις «Νέα Ζωή», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνόπουλου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, «2071», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά στην Καστοριά και «Λιγνίτη Τόπος ή Τι;» σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στην Κοζάνη.
Επίσης, η παράσταση χορού «Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά» των Μιχάλη Καλκάνη, Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία και Δέσποινας Χαριτωνίδη θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο Ιερού Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στην Τήνο.
Συνεχίζουν στις 20 και 21 Ιουλίου, με τη θεατρική παράσταση «Caerus», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Γιώργου Παπαπαύλου, Ελένης Δαφνή και Αναστασίας Στυλιανίδη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και την παράσταση χορού «Ευρώτας», σε χορογραφία Κατερίνας Σκιαδά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.
Ακολουθούν η παράσταση μουσικού θεάτρου «Ίσως και να είμαστε αδέρφια τελικά», σε σύλληψη, μουσική και ερμηνεία της Φένιας Παπαδόδημα, στο Γενέσιο της Θεοτόκου (Κόκκινη Εκκλησιά) στο Βουργαρέλι ‘Αρτας.
Όπως και η μουσική εκδήλωση «Ο έρωτας στα χρόνια της κλιματικής», σε σκηνοθεσία και κείμενα Ευά Παπαδάκη, στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας στην Αχαΐα στις 22 και 23 Ιουλίου.
Η τρίτη εβδομάδα ολοκληρώνεται στις 23 και 24 Ιουλίου με την εικαστική δράση και περφόρμανς “Oh, tranquility! Penetrating the very rock, A cicada’s voice” από τον πολιτιστικό οργανισμό Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) στο πρώην Περίπτερο Πικιώνη, νυν «π», στους Δελφούς, την παράσταση μουσικού θεάτρου Τσουνάμι, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας και τη γλυπτική ηχητική εγκατάσταση «Πτώση» των Coti K. και Δημήτρη Γεωργακόπουλου στο Κάστρο Ακροκορίνθου στην Κορινθία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Υπουργείο Πολιτισμού