Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι ανακοίνωσε τους νικητές του στις 12 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του. Πουλήθηκαν περισσότερα από 128.000 εισιτήρια για 465 προβολές που περιλάμβαναν 108 ταινίες μεγάλου μήκους, 23 ντοκιμαντέρ και 44 ταινίες μικρού μήκους. Το Φεστιβάλ αποτελεί σταθερό πυλώνα στο ετήσιο φεστιβαλικό κύκλο, χρονικά τοποθετημένο ανάμεσα στις Κάννες και τη Βενετία. 

Η 59η διοργάνωση, που διεξήχθη από τις 4 έως τις 12 Ιουλίου, απένειμε το κορυφαίο της βραβείο, το Grand Prix — Crystal Globe, στην ταινία Better Go Mad in the Wild του σκηνοθέτη Μίρο Ρέμο από την Τσεχία και τη Σλοβακία. Οι δημιουργοί της ταινίας — περιλαμβανομένων των παραγωγών έλαβαν χρηματικό έπαθλο 25.000 δολαρίων. 

«Ένα τρυφερά χιουμοριστικό γράμμα αγάπης στην ξεθωριασμένη τέχνη του να είσαι πιστός στον εαυτό σου, το απολαυστικά ευρηματικό ντοκιμαντέρ του Μίρο Ρέμο σκιαγραφεί δύο τσακωμένους δίδυμους αδελφούς που ζουν μια αλλόκοτη, εκτός δικτύου ζωή σε μια ερειπωμένη φάρμα. Όμως, σε έναν κόσμο τόσο τρελό όσο ο δικός μας, ίσως τελικά να είναι οι πιο λογικοί άνθρωποι στη Γη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κριτική επιτροπή του Crystal Globe, που αποτελείτο από τους Νικολάς Σελίς, Μπαμπάκ Τζαλαλί, Τζέσικα Κιάνγκ, Γίρι Μαντλ και Τούβα Νοβότνι. 

«Τόσο στον τρόπο ζωής που απεικονίζει, όσο και στα ρίσκα που παίρνει η σκηνοθεσία του, και στην ακατέργαστη αγάπη της αδελφικής σχέσης που υμνεί, το Better Go Mad in the Wild μοιάζει με μια ανάσα καθαρού, ξυλώδους αέρα, μια βουτιά σε μια εξωτερική λιμνούλα ή μια στιγμή στοχασμού καθώς μια αγελάδα σου μασάει το μούσι. Με λίγα λόγια, μοιάζει με ελευθερία». 

Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 15.000 δολαρίων, απονεμήθηκε στην ιρανική ταινία Bidad, σε σκηνοθεσία Soheil Beiraghi. «Αντικατοπτρίζοντας το θάρρος που απαιτείται για να γυριστεί μια τέτοια ταινία στο Ιράν, το Bidad του Beiraghi είναι εξίσου θαρραλέο με τις απρόσμενες αφηγηματικές του στροφές, καθώς περνά ενεργητικά από διαφορετικά κινηματογραφικά είδη όπως και από τα προάστια της Τεχεράνης», ανέφερε η επιτροπή. «Μεταμορφώνεται από κοινωνικό θρίλερ αδικίας σε οικογενειακό μελόδραμα και σε ιστορία υπέρβασης αντιξοοτήτων, μα η πιο έντονη του πλευρά είναι το γκονζό ρομάντζο δύο εραστών που τρέχουν για να σωθούν, γεμάτο πανκ ενέργεια και μια προσωπικότητα με αγκάθια, καταλήγοντας σε μια αμφίσημη αλλά αισιόδοξη νότα, γιατί εκεί όπου υπάρχει τόσος παλμός ζωής, υπάρχει και ελπίδα». 

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Vytautas Katkus για την ταινία The Visitor από Λιθουανία, Νορβηγία και Σουηδία και στον Nathan Ambrosioni για την ταινία Out of Love από τη Γαλλία. Η Pia Tjelta κέρδισε το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Don’t Call Me Mama από τη Νορβηγία, σε σκηνοθεσία Nina Knag, ενώ ο Àlex Brendemühl απέσπασε το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ισπανική ταινία When a River Becomes the Sea του Pere Vilà Barceló. Η Kateřina Falbrová έλαβε Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής για τον ρόλο της στην τσεχοσλοβακική ταινία Broken Voices. 

Το Βραβείο Κοινού Právo απονεμήθηκε στην ταινία We’ve Got to Frame It! (a conversation with Jiří Bartoška in July 21) σε σκηνοθεσία Milan Kuchynka και Jakub Jurásek από την Τσεχία. 

Στον διαγωνισμό Proxima, η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Yulia Evina Bhara, Noaz Deshe, Nelson Carlos De Los Santos Arias και Marissa Frobes. Το Grand Prix Proxima, συνοδευόμενο από 15.000 δολάρια, απονεμήθηκε στην ταινία Sand City από το Μπαγκλαντές, σε σκηνοθεσία Mahde Hasan. Η επιτροπή ανέφερε: «Ένα άγνωστο βασίλειο, όπου η αρχιτεκτονική ανασαίνει και η σιωπή ουρλιάζει. Ο χρόνος στάζει λοξά σε αυτή τη ραγισμένη κλεψύδρα και το χρώμα χύνεται σαν μνήμη. Στο Sand City, ο κινηματογράφος γίνεται τρεμάμενος χάρτης του παράξενου, του εγκαταλελειμμένου και του οικείου, στην άκρη της λογικής». 

Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Proxima, συνοδευόμενο από 10.000 δολάρια, απονεμήθηκε στην κολομβιανή ταινία Forensics. «Για χρόνια, οι πλατφόρμες streaming έχουν εμπορευματοποιήσει τις ιστορίες βίας στη Λατινική Αμερική και τις έχουν μετατρέψει σε αναλώσιμα δράματα», έγραψαν. «Η Κολομβία και το Μεξικό έχουν γίνει επίκεντρα μιας κυνικής οικονομίας χτισμένης πάνω στον πόνο, στον θάνατο και στην εξαφάνιση. Γι’ αυτό τιμάμε τον κινηματογράφο που αντιστέκεται μικρός, ατελής, αλλά θαρραλέος. Ταινίες που απο-αποικιοποιούν το βλέμμα και προτείνουν νέες αφηγηματικές φόρμες, γιατί οι παλιές δικαιολογούν αφηγήσεις και συστήματα αποκλεισμού, με συνέπεια σώματα σιωπηλά, διαγεγραμμένα και χαμένα στο κενό του πολέμου  χωρίς επιστροφή. Το βραβείο πηγαίνει σε μια ταινία που συνεχίζει την παράδοση της αντίστασης ενάντια στη διεθνοποιημένη βία με αλήθεια, με ήθος και πάνω απ’ όλα, με ποίηση». 

Ειδική Μνεία δόθηκε και στην ταινία Before / After, σε σκηνοθεσία Manoël Dupont από το Βέλγιο. «Μερικές φορές έρχεται μια ταινία που σε εκπλήσσει — όχι με το θέαμα, αλλά με την ειλικρίνειά της. Το Before / After είναι μία από εκείνες τις σπάνιες ιστορίες: απλή, παράξενη και βαθιά ανθρώπινη. Ξεκινά ως όνειρο μεταμόσχευσης μαλλιών στην Τουρκία και μετατρέπεται σε ένα τρυφερό road movie και μια παροδική ερωτική ιστορία χωρίς ταμπέλες. Γιορτάζουμε τη ζεστασιά της, την ταπεινότητά της και μια φωνή που μας κάνει να γελάμε και να νιώθουμε». 

Το Crystal Globe για Εξαιρετική Καλλιτεχνική Συνεισφορά απονεμήθηκε στον σπουδαίο Σουηδό ηθοποιό Stellan Skarsgård. Ο Jiří Brožek έλαβε το Βραβείο του Προέδρου του Φεστιβάλ για τη συνεισφορά του στην τσεχική κινηματογραφία. Οι Vicky Krieps, Dakota Johnson και Peter Sarsgaard τιμήθηκαν επίσης με το Βραβείο του Προέδρου του Φεστιβάλ. 

«Είναι σαν να βρίσκομαι στη Disneyland. Είναι τρέλα εδώ. Είναι τόσο όμορφα», δήλωσε η Τζόνσον σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Και δεν θα μπορούσα να νιώθω πιο ευγνώμων». 

Το Μεγάλο Βραβείο της Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής πήγε στην ταινία Rebuilding από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σκηνοθεσία Max Walker Silverman, ενώ Έπαινος απονεμήθηκε στην ταινία Cinema Jazireh, συμπαραγωγή Τουρκίας, Ιράν, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, σε σκηνοθεσία Gözde Kural. 

Το Βραβείο Europa Cinemas Label απονεμήθηκε στην ταινία Broken Voices, από Τσεχία και Σλοβακία, σε σκηνοθεσία Ondřej Provazník. 

Τα Βραβεία FIPRESCI, τα οποία επιλέγουν τις καλύτερες ταινίες από τον διαγωνισμό Crystal Globe και Proxima, απονεμήθηκαν στις ταινίες Out of Love του Nathan Ambrosioni από τη Γαλλία και Before/After του Manoël Dupont από το Βέλγιο. 

Μεταξύ των υπόλοιπων διακρίσεων: 

• Το KVIFF Eastern Promises – Midpoint Development Award πήγε στην ταινία History of Illness του David Gašo από την Κροατία. 

• Τα Eurimages Co-Production Development Awards απονεμήθηκαν στην ταινία Battalion Records από Ρουμανία (σκηνοθέτης: Ștefan Bîtu-Tudoran) και στην In Vacuo από Ουκρανία/Γερμανία (σκηνοθέτις: Yelizaveta Smith). 

• Το Connecting Cottbus Award απονεμήθηκε στην πολωνική ταινία RadioAmator του Tomasz Habowski. 

• Το Rotterdam Lab Award απονεμήθηκε στον παραγωγό Ondřej Lukeš για την ταινία Restless από την Τσεχία. 

• Το Marché du Film Producers Network Award απονεμήθηκε στην παραγωγό Michelle Brøndum Hauerbach για το βρετανικό Soyboy και στην Genovéva Petrovits για την παραγωγή Democracy: Work in Progress, από Ουγγαρία, Τσεχία και Γερμανία. 

Το Φεστιβάλ του Karlovy Vary επέλεξε επίσης έξι έργα από 200 υποβληθέντα πρότζεκτ — τρία κινηματογραφικά και τρεις τηλεοπτικές σειρές — για το πρόγραμμα Works in Development, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Τσέχους δημιουργούς να παρουσιάσουν τα έργα τους σε επαγγελματίες του χώρου. 

Οι επιλεγμένοι νικητές ήταν: 

• η σκηνοθέτις/animator Daria Kascheeva για το Nameless, 

• ο σκηνοθέτης Tomáš Klein για το Spirit Moose, 

• η σκηνοθέτις Greta Stocklassa για το Burnout, 

• ο σκηνοθέτης/animator Philippe Kastner για τοMould», 

• ο σκηνοθέτης Dužan Duong για το Lost Boys, 

• και η σκηνοθέτις Kateřina Letáková για το Remake. 

Το KVIFF τίμησε επίσης την ταινία A Siege του Ούγγρου σκηνοθέτη István Kovács, ως τιμώμενο έργο από το αντίστοιχο ουγγρικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. 

*Mε στοιχεία από το IndieWire.

 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.