Αξιοποιώντας τους πόρους του Υπουργείου Εμπορίου και του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει δασμό 100% σε όλες τις ταινίες που εισάγονται στις ΗΠΑ από το εξωτερικό. Αυτό περιλαμβάνει και ταινίες που παράγονται από αμερικανικές εταιρείες, όπως το Netflix, σε χώρες του εξωτερικού με πιο ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Αφρική. 

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ έγραψε:
«Η κινηματογραφική βιομηχανία στην Αμερική ΠΕΘΑΙΝΕΙ με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Άλλες χώρες προσφέρουν κάθε λογής κίνητρα για να προσελκύσουν τους δημιουργούς και τα στούντιό μας μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Χόλιγουντ και πολλές άλλες περιοχές στις ΗΠΑ καταστρέφονται». 

Ο Τραμπ συνέχισε ισχυριζόμενος ότι η μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό αποτελεί μέρος μιας «συντονισμένης προσπάθειας» από ξένες χώρες να υπονομεύσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντάς την «απειλή για την εθνική ασφάλεια». 

«Είναι, πέρα από όλα τα άλλα, ένα ζήτημα μηνυμάτων και προπαγάνδας» έγραψε ο Τραμπ. «Γι’ αυτό, εξουσιοδοτώ το Υπουργείο Εμπορίου και τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία επιβολής Δασμού 100% σε κάθε ταινία που εισάγεται στη χώρα μας και έχει παραχθεί σε ξένη γη. ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!» 

Το Χόλιγουντ βρίσκεται στο στόχαστρο του Προέδρου από την αρχή της δεύτερης θητείας του. Μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να ορίσει τους Μελ Γκίμπσον, Σιλβέστερ Σταλόνε και Τζον Βόιτ ως «ειδικούς πρεσβευτές» για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του παρηκμασμένου Χόλιγουντ. Αν και δεν έχει ακουστεί πολλά από τους Γκίμπσον ή Σταλόνε, ο Βόιτ έχει κάνει επαφές με συνδικαλιστές και στελέχη στούντιο. Πολλοί ήλπιζαν ότι αυτό θα οδηγούσε σε ομοσπονδιακά φορολογικά κίνητρα για παραγωγές εντός ΗΠΑ, όμως φαίνεται πως το νέο αγαπημένο εργαλείο του Τραμπ είναι οι φόροι. 

Δεν είναι σαφές αν αυτοί οι φόροι θα εφαρμόζονται αποκλειστικά στις ταινίες ή αν θα περιλαμβάνει και άλλα μέσα όπως τηλεόραση, μουσικά βίντεο ή διαφημίσεις. Αν ισχύσει και για αυτά υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος. Ο στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ και ειδικά στο Χόλιγουντ — αλλά αυτό δεν μειώνει το κόστος παραγωγής όπως θα έκαναν τα φορολογικά κίνητρα. Αντίθετα απλώς κάνει πιο ακριβή την παραγωγή στο εξωτερικό. Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να περιοριστεί συνολικά η παραγωγή. 

Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα, τον Οκτώβριο του 2024 ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ πρότεινε την αύξηση του κρατικού προγράμματος φορολογικών κινήτρων στα 750 εκατομμύρια δολάρια — πάνω από το διπλάσιο του τρέχοντος ποσού. Άλλοι πρότειναν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, χωρίς ανώτατο όριο. Η ψηφοφορία για αυτή την πρωτοβουλία θα γίνει το φετινό καλοκαίρι. 

*Mε στοιχεία από το Indie Wire.

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.