«Από δεκαπέντε χρονών ήθελα να φύγω από την Ελλάδα γιατί ήξερα ότι είναι οπισθοδρομική και ομοφοβική. Με την πάροδο των χρόνων, έχοντας φύγει στο εξωτερικό μόνιμα, και βλέποντας την επιτυχία που είχα ως sam albatros άρχισα να αναθεωρώ και να κάνω gaslighting στον εαυτό μου ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι νόμιζα. Έτσι, εμπιστεύτηκα τους εγχώριους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι ωστόσο πάντα κάποιο πρόβλημα είχαν μαζί μου. Δεν τους άρεσε το εξώφυλλο του βιβλίου μου επειδή ήταν πολύ camp, δεν τους άρεσε που έβγαινα με τακούνια, δεν τους άρεσαν τα social media μου, δεν τους άρεσε που έβγαινα με μάσκα και μου ζητούσαν να τη βγάλω, δεν τους άρεσε που είμαι non-binary και χρησιμοποιούσα το @. Με αποκορύφωμα πρόσφατα να μου ακυρώσουν το συμβόλαιο λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του δεύτερου μυθιστορήματός μου με τίτλο “μπαμά θέλω να ντρέπεσαι για μένα”. Δεν πειράζει, θα κάνω το βιβλίο αυτο-έκδοση. Όπως έκανα και με το πρώτο experimental poetry/art βιβλίο μου, όταν όλοι αναρωτιούνταν τι κοινό μπορεί να έχει ένα έργο queer και πειραματικής ποίησης. Δε θα μας απαγορεύσει κανείς να πούμε τις queer ιστορίες μας όπως θέλουμε να τις πούμε.»
Αυτή είναι, εν συντομία, η αφήγηση πίσω από την καινούργια αυτοέκδοση του Sam, και εμείς θέλαμε απλώς να την μοιραστούμε μαζί σας.
Λίγα λόγια για το Sam Albatros
To Sam Albatros είναι ψευδώνυμο προσώπου ελληνικής καταγωγής, γνωστό στην queer καλλιτεχνική σκηνή για το συγγραφικό του έργο, καθώς και τις μεταφράσεις του σε έργα ποίησης. Φοράει μάσκες και δεν έχει δείξει ποτέ το πρόσωπό του δημόσια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχιακή Ελλάδα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στη Γνωσιακή Νευροεπιστήμη από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Faulty Boy (Ελαττωματικό Αγόρι) και οι σκηνικές διασκευές του, οι οποίες επικεντρώνονται σε ένα παιδί που δεν συμμορφώνεται με το φύλο, έχει προσελκύσει την προσοχή των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Ως καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει παραστάσεις video-art σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο και Βερολίνο. Είναι λέκτορας ψυχολογίας και νευροεπιστήμης σε Πναεπιστήμιο στο Λονδίνο και, μάλιστα, ηγείται μιας επιτροπής για την σωστή χρήση των pronouns-ζήτημα που απασχολεί πολύ τους φοιτητές εκεί.
Στηρίζουμε το Sam Albatros στο ταξίδι αυτοέκδοσης πατώντας, πολύ απλά, εδώ και δίνοντας ό, τι επιθυμούμε και μπορούμε.