Όποιος ή όποια έχει θητεύσει στην τηλεθέαση της σειράς Ντόλτσε Βίτα, δεν μπορεί παρά να θυμάται το ποίημα «Μούχρωμα στην Καρύταινα» του νονού της Ντορίτας που είχε ερωτευτεί την Χριστίνα, αλλά τον ήθελε η Σάσα. Αυτά, άλλωστε, δεν ξεχνιούνται. Τσίγκινο υπόστεγο, και λοιπά, και λοιπά.

Τι; Δεν σας λέει κάτι; Δείτε εδώ.

Όταν διαβάσαμε την είδηση για την έκθεση «Θυμόμαστε-Νοσταλγούμε» που διοργανώνει ο σύλλογος Καρυτινών Αθήνας και Πειραιά, σκεφτήκαμε το Ντόλτσε Βίτα και να μας συγχωρείτε.

Η Καρύταινα, λοιπόν, για να σοβαρευτούμε, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί από τη φωτογραφική μηχανή του χρόνου, παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο «Θυμόμαστε – Νοσταλγούμε» που διοργανώνει ο Σύλλογος των Καρυτινών και κάνει εγκαίνια το Σάββατο 13 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο Αρχοντικό Νικολάου Δημητρακόπουλου.

Η ιστορία και το ένδοξο παρελθόν της Καρύταινας είναι αποτυπωμένα σε μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών, οι οποίες αποτελούν τον βασικό κορμό της έκθεσης και ταξιδεύουν το επισκέπτη σε άλλες εποχές αναβιώνοντας γεγονότα και ξυπνώντας αναμνήσεις και έντονα συναισθήματα.

Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή και η πληρέστερη γνώση σχετικά με την Καρύταινα του χθες, η οποία περικλείεται σε πλήθος ασπρόμαυρων φωτογραφιών που βρίσκονταν, επί πολλές δεκαετίες, σε παλιά άλμπουμ, σε σκονισμένα κουτιά, σεντούκια, ντουλάπες και πατάρια.

Άλλες πάλι, σταλμένες από αγαπημένα πρόσωπα από το μέτωπο ή από την ξενιτιά, είναι οπισθογραφημένες ή συνοδεύονται από ένα μικρό, συγκινητικό κείμενο και φράσεις όπως «σε φιλώ με αγάπη», «σ’ αγαπώ», «καλή αντάμωση»…

Η χρονική περίοδος που καλύπτεται από τη φωτογραφική έκθεση είναι τα εκατόν δέκα χρόνια από το 1870 έως περίπου το 1980, μέσα στα οποία αναπτύχτηκε η τεχνολογία της ασπρόμαυρης φωτογράφισης, εκλαϊκεύθηκε και έγινε ευρύτερη η χρήση της.

Οι φωτογραφίες δίνουν την αίσθηση ενός ερημωμένου τόπου και σίγουρα σε βάζουν στη διαδικασία της σκέψης, του προβληματισμού, της φαντασίας και της νοσταλγίας.

 

Έκθεση για την Καρύταινα

 

Κυρίαρχη μορφή σε πολλές φωτογραφίες είναι η ηρωική και ταλαιπωρημένη γυναίκα της Καρύταινας, κυρτωμένη, ρακένδυτη, ρυτιδωμένη, στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση της οικογένειας, σαν μάνα, σύζυγος αλλά και παράλληλα σαν ακούραστη εργάτρια της γης.

Ανάμεσα στις εικόνες τοπία και μνημεία της Καρύταινας σε ασπρόμαυρο φόντο, λιτές αλλά πλούσιες σε αναμνήσεις και συναισθήματα.

Όπως, δε, αναφέρεται «ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι ότι θα γίνει σε έναν χώρο που δημιουργεί και εμπεριέχει βαριά συναισθηματική φόρτιση για κάθε Καρυτινό.

Στη μεγάλη αίθουσα του Αρχοντικού του Νομοθέτη συμπατριώτη μας Νικόλαου Δημητρακόπουλου, που ευελπιστούμε σύντομα να αποτελέσει τη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας της Καρύταινας και της ευρύτερης περιοχής της.

Επειδή κρίνεται ότι η ιδιαίτερα χρονοβόρα, περίπλοκη, αλλά ιδιαίτερα σημαντική δουλειά που έχει γίνει, δεν πρέπει να χαθεί , αλλά αντίθετα επιβάλλεται να αποτελέσει παρακαταθήκη για τους επιγόνους μας, θα γίνει συστηματική προσπάθεια λεπτομερούς βιντεοσκόπησης της έκθεσης, ώστε το πλήρες περιεχόμενό της να είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στο μέλλον, σε ηλεκτρονική μορφή».

Η έκθεση θα λειτουργεί έως την 31η Αυγούστου 2023 (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή από 11.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ.

Πιστεύουμε, πάντως, πως μια θέση στην έκθεση αυτή θα μπορούσε να έχει το ποίημα του αγαπημένου μας τηλεοπτικού ποιητή.