Το βράδυ του Σαββάτου, οι Kiss έκλεισαν την τελευταία συναυλία της αποχαιρετιστήριας περιοδείας τους The End of the Road στο φημισμένο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται ποτέ να τα παρατήσουν.
Κατά τη διάρκεια του encore, η σημερινή σύνθεση του συγκροτήματος -οι ιδρυτές Paul Stanley και Gene Simmons καθώς και ο κιθαρίστας Tommy Thayer και ο ντράμερ Eric Singer- εγκατέλειψαν τη σκηνή για να αποκαλύψουν ψηφιακά άβαταρ του εαυτού τους. Έτσι, οι εικονικοί Kiss άρχισαν να ερμηνεύουν το “God Gave Rock and Roll to You”.
Η τεχνολογία αιχμής χρησιμοποιήθηκε για να προϊδεάσει ένα νέο κεφάλαιο του ροκ συγκροτήματος:
Μετά από 50 χρόνια Kiss, το συγκρότημα ενδιαφέρεται πλέον για ένα είδος ψηφιακής αθανασίας.
Τα άβαταρ δημιουργήθηκαν από την εταιρεία ειδικών εφέ του George Lucas, Industrial Light & Magic, σε συνεργασία με την Pophouse Entertainment Group, την οποία συνίδρυσε ο Björn Ulvaeus των ABBA. Οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν πρόσφατα για την παράσταση “ABBA Voyage” στο Λονδίνο, στην οποία οι θαυμαστές μπορούσαν να παρακολουθήσουν μια πλήρη συναυλία του σουηδικού συγκροτήματος, δηλαδή τα ψηφιακά τους άβαταρ.
Ο Per Sundin, διευθύνων σύμβουλος της Pophouse Entertainment, λέει ότι αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει στους Kiss να συνεχίσουν την κληρονομιά τους για «την αιωνιότητα». Λέει ότι το συγκρότημα δεν βρισκόταν στη σκηνή κατά τη διάρκεια της εικονικής παράστασης, επειδή «αυτό είναι το βασικό στοιχείο», της τεχνολογίας που αναζητά το μέλλον. «Οι Kiss θα μπορούσαν να δώσουν συναυλία σε τρεις πόλεις την ίδια νύχτα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους».
Προκειμένου να δημιουργήσουν τα ψηφιακά τους άβαταρ, τα οποία απεικονίζονται ως ένα είδος υπερηρωικής εκδοχής του συγκροτήματος, οι Kiss χρησιμοποίσαν στολές καταγραφής κίνησης.
Ο πειραματισμός με αυτού του είδους την τεχνολογία έχει γίνει όλο και πιο συνηθισμένος σε ορισμένα τμήματα της μουσικής βιομηχανίας. Τον Οκτώβριο ο αστέρας της K-pop Mark Tuan συνεργάστηκε με την Soul Machines για τη δημιουργία ενός αυτόνομου αυτοματοποιημένου «ψηφιακού διδύμου» με την ονομασία “Digital Mark”. Με αυτόν τον τρόπο, ο Tuan έγινε ο πρώτος διάσημος που προσάρτησε το ομοίωμά του στην ενσωμάτωση GPT της OpenAI, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους θαυμαστές να συμμετέχουν σε προσωπικές συνομιλίες με το avatar του Tuan.
Οι Aespa, το K-pop girl group, εμφανίζονται συχνά μαζί με τα ψηφιακά τους άβαταρ και από κουαρτέτο μετατρέπονται σε οκτάδα μαζί με τα ψηφιακά δίδυμά τους. Ένα άλλο γυναικείο συγκρότημα, οι Eternity, αποτελείται εξ ολοκλήρου από εικονικούς χαρακτήρες.
«Αυτό που έχουμε καταφέρει ήταν καταπληκτικό, αλλά δεν είναι αρκετό. Το συγκρότημα αξίζει να συνεχίσει να ζει, γιατί το συγκρότημα είναι μεγαλύτερο από εμάς», δήλωσε ο frontman των Kiss, Paul Stanley, σε συνέντευξη. «Είναι συναρπαστικό για εμάς να κάνουμε το επόμενο βήμα και να δούμε τους Kiss να γίνονται αθάνατοι».
«Μπορούμε να είμαστε για πάντα νέοι και για πάντα εμβληματικοί, πηγαίνοντάς μας σε μέρη που δεν έχουμε ονειρευτεί ποτέ πριν», πρόσθεσε ο μπασίστας των Kiss, Gene Simmons. «Η τεχνολογία θα κάνει τον Paul να πηδήξει ψηλότερα από ό,τι έχει κάνει ποτέ πριν».
Πηγή: Associated Press