«Σπάει ταμεία» στην Αυστρία η ταινία που γυρίστηκε πέρυσι στη Μήλο, με τα εισιτήρια να είναι δυσεύρετα, πράγμα που υποδηλώνει την τεράστια προβολή που αποκτά το νησί στην αυστριακή αγορά, όπως τονίζει το ΑΠΕ.

Πρόκειται για την ταινία “Griechenland”, μία κωμωδία μυθοπλασίας. Το σενάριο θέλει τον πρωταγωνιστή Johannes, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης με τη μητέρα του και τον πατριό του ενός ξενοδοχείου στη Βιέννη, να μαθαίνει εντελώς απροσδόκητα για τον θάνατο του βιολογικού του πατέρα, τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί όλη του η ζωή.

Παρά τη θέληση της οικογένειάς του, αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, ώστε να τακτοποιήσει τις τελευταίες επιθυμίες του βιολογικού του πατέρα. Στο ταξίδι του αυτό έρχεται αντιμέτωπος με μία Οδύσσεια, στο τέλος της οποίας θα πρέπει να πάρει την πιο σημαντική απόφαση της ζωής του.

Τα γυρίσματα έγιναν πέρυσι το Μάϊο σε πολλούς εξωτερικούς χώρους, μεταξύ των οποίων, στο κεντρικό λιμάνι του Αδάμαντα και στη Μαρίνα, σε παραλίες, καθώς και εν πλω.

Για τα γυρίσματα της ταινίας είχε μιλήσει ο Δήμαρχος του νησιού Μάνος Μικέλης στην ΕΡΤ:

Σύμφωνα με παράγοντες της ταξιδιωτικής αγοράς, η συγκεκριμένη επιτυχία επισκιάζει κάθε ενέργεια προβολής που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην πολύ σημαντική για τη Μήλο αυστριακή αγορά. Και προσθέτουν ότι η Μήλος έχει αποδείξει τόσο με την προωθητική ενέργεια για το γαμήλιο τουρισμό στο Λονδίνο όσο και με την αντίστοιχη γαστρονομική εκδήλωση στο Μιλάνο, ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν την ανάδειξη του νησιού πέρα από τις συνηθισμένες δράσεις προβολής, όπως επιβάλλει η σύγχρονη μεθοδολογία προσέγγισης των αγορών.

Στην έντονη μεταηφαιστειακή υδροθερμική δράση στο έδαφος της Μήλου οφείλεται η ύπαρξη πολλών θερμών πηγών, με πολύτιμα συστατικά για θεραπεία πολλών παθήσεων. Τα ιαματικά λουτρά του νησιού ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης το αναφέρει στο Ε΄ βιβλίο του Περί Επιδημιών. Αναφορά σε αυτά κάνει πολύ αργότερα, το 1717, και ο Γάλλος καθηγητής της Βοτανικής Pitton de Tournefort στα Περιηγητικά του κείμενα. Σήμερα, λίγες πηγές χρησιμοποιούνται και αυτές είναι ελάχιστα αξιοποιημένες. Οι πιο γνωστές είναι τα χλωριονατριούχα λουτρά του Λάκκου, που βρίσκονται σε μία φυσική σπηλιά κοντά στο λιμάνι του Αδάμαντα. Εκεί έχουν σκαλιστεί θάλαμοι με μπανιέρες, από όπου αναβλύζει το νερό. Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, το νερό περιέχει πυριτικό οξύ και ιόντα νιτρωδών ενώσεων με σίδηρο. Η θερμοκρασία των νερών φτάνει στους 39-41 βαθμούς, ανάλογα με τη στάθμη της θάλασσας και τον καιρό. Η πηγή αυτή είναι κατάλληλη για δερματικά νοσήματα, αρθριτικά, ραχιτισμό, ισχιαλγία, αδενοπάθεια, χρόνια ρινίτιδα κ.ά. Μία ακόμα αξιόλογη ιαματική πηγή είναι τα λουτρά του Κάναβα. Τα νερά βγαίνουν στην αμμουδιά και χύνονται στη θάλασσα, νοτιοδυτικά του εργοστασίου της Δ.Ε.Η.. Εκεί, το καυτό νερό είναι γεμάτο άλατα, που ιριδίζουν στο φως της ημέρας. Από την ίδια πηγή προέρχονται και οι ατμίδες, που βγαίνουν λίγα μέτρα πιο πέρα μέσα στη θάλασσα ζεσταίνοντάς τη. Τα νερά αυτά λέγεται ότι θεραπεύουν αρθριτικά. Τέλος, υπάρχουν τα λουτρά του Μακρινού στον Αδάμαντα, η Πικροπηγή στα Μαντράκια, τα λουτρά του Προβατά, θερμές πηγές στο Παλιοχώρι και τα λουτρά της Αλυκής.

Η Μήλος είναι ηφαιστειακό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους.

Λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο». Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο: οψιδιανό στους προϊστορικούς χρόνους, καολίνη και ποζολανών στους ιστορικούς χρόνους μέχρι τώρα και πρόσφατα μπεντονίτη, περλίτη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα.

Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, υπάρχουν πολλές παραλίες και πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια) που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο. Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου (Παρίσι) βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα.

Η Μήλος έχει πολλές παραλίες εξαιρετικής ομορφιάς. Κάθε παραλία που πρόκειται να επισκεφτεί κάποιος κατά τη διαμονή του στο νησί, θα δει πως είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη και αυτός είναι ο λόγος που την κάνει να ξεχωρίζει, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων πετρωμάτων που την περικλείουν. Πολλές είναι προσβάσιμες από την ξηρά, ενώ άλλες είναι προσιτές μόνο από τη θάλασσα. Παρακάτω αναφέρονται 90 παραλίες, 17 στη βόρεια, 12 στην ανατολική, 21 στη νότια, 15 στη δυτική πλευρά και 25 μέσα στον κόλπο. Αν και ο κατάλογος αυτός περιέχει τις περισσότερες παραλίες, δεν είναι πλήρης.