Στις 20 Μαΐου ανοίγει τις πύλες στο κοινό η 18η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με τίτλο «Το Εργαστήριο του Μέλλοντος». Με επιμέλεια της Γκανεζο-σκωτσέζας Lesley Lokko, η φετινή έκθεση αρχιτεκτονικής εστιάζει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, στρέφει την προσοχή στην Αφρική και την Αφρικανική Διασπορά, με 89 συμμετέχοντες το 50% των οποίων και παραπάνω έχουν αφρικανική καταγωγή.
«Τι σημαίνει να είσαι “παράγοντας αλλαγής“;» διερωτάται η Lesley Lokko. «Τον περασμένο Μάιο αναφερόμουν πολλές φορές στην έκθεση ως μια “ιστορία” που ξεδιπλώνεται στον χώρο. Σήμερα, η αντίληψή μου έχει αλλάξει. Εκτός από την επιθυμία να αφηγηθείς μια ιστορία, ζητήματα παραγωγής, πόροι και αντιπροσώπευση είναι κεντρικά στον τρόπο που μια έκθεση αρχιτεκτονικής υλοποιείται. Ήταν σαφές από την αρχή ότι το βασικό σήμα του Εργαστηρίου του Μέλλοντος θα ήταν η “αλλαγή”» επισημαίνει.
«Για πρώτη φορά, ο προβολέας έχει στραφεί στην Αφρική και την Αφρικανική Διασπορά. Τι θέλουμε να πούμε; Πώς αυτό που θα πούμε θα αλλάξει οτιδήποτε; Και, ίσως πιο σημαντικό απ’ όλα, πώς αυτό που θα πούμε αλληλεπιδρά με αυτό που “άλλοι” λένε και είναι πηγή έμπνευσης γι’ αυτό, έτσι ώστε η έκθεση δεν είναι μία μόνον ιστορία, αλλά πολλές;» τονίζει.
«Συχνά λέγεται ότι η κουλτούρα είναι το άθροισμα των ιστοριών που εμείς αφηγούμαστε στον εαυτό μας. Αν και αυτό ισχύει, αυτό που λείπει στη δήλωση είναι η αναγνώριση του πιο είναι αυτό το “εμείς”. Ιδιαιτέρως στην αρχιτεκτονική, ιστορικά η κυρίαρχη φωνή είναι μία μόνον, αποκλειστική φωνή, της οποίας το εύρος και η ισχύς – οικονομικά, δημιουργικά, εννοιολογικά – αγνοούν μεγάλα τμήματα της ανθρωπότητας, λες και ακούγαμε και μιλούσαμε σε μία μόνον γλώσσα» υπογραμμίζει.
“Το Εργαστήριο του Μέλλοντος” έχει συλληφθεί ως μια έκθεση σε έξι μέρη. «Στον πυρήνα όλων των πρότζεκτ είναι η πρωτοκαθεδρία και δραστικότητα ενός εργαλείου: της φαντασίας. Είναι αδύνατο να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο εάν πρώτα δεν μπορούμε να τον φανταστούμε» καταλήγει.
View this post on Instagram