Λίγοι μήνες απομένουν για να πέσει η αυλαία σε μια σπουδαία έκθεση στο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης· η «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Νομίσματα» αφηγείται μέσα από νομίσματα ιστορίες αρχαίων θεοτήτων, βασιλισσών και άλλων.

Το τετράδραχμο που κόπηκε για τον Αλέξανδρο τον Μέγα στη Βαβυλώνα γύρω στα 325-323 πΧ είναι μια θαυμάσια εισαγωγή στην έκθεση: η κεφαλή του Ηρακλή που φέρει τη λεοντή της Νεμέας πάνω στο ασημένιο νόμισμα έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με κατοπινότερες απεικονίσεις του Αλεξάνδρου. Η έκθεση, προφανώς δανείζεται τον τίτλο της από το κλασικό μυθιστόρημα «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες» του Ιουλίου Βερν το οποίο εκδόθηκε στη Γαλλία το 1872.

Από τα 16 ταμπλώ στην έκθεση – καθένα εκ των οποίων φιλοξενεί πέντε σπάνια νομίσματα που αναδεικνύουν τα θέματα “ηγεμόνες και σύγκρουση”, “ταξίδι” και “τέχνες” – έξι είναι αφιερωμένα σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπιάδας, μητέρας του Αλεξάνδρου, της Κλεοπάτρας αλλά και της Ελισάβετ της 2ας ως ηγεμόνα τότε της Κοινοπολιτείας· το 1964 οι Beatles έδωσαν πάνω από 130 συναυλίες σε διάφορες χώρες και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και το Χονγκ Κονγκ η μπάντα από τη Λίβερπουλ συναντούσε, πάνω στα νομίσματα εκεί, ένα γνώριμο πρόσωπο, αυτό της Ελισάβετ.

Τα νομίσματα τα οποία εκτίθενται στο τμήμα που είναι αφιερωμένο στον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ θέλουν να αναδείξουν τις τουρνέ του στην Ευρώπη στις οποίες πληρωνόταν με νομίσματα όπως το χρυσό λουδοβίκειο που εκτίθεται. Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την έκθεση ο Μάρκο Πόλο, ο οποίος διέσχισε δύο ηπείρους πληρώνοντας με γρόσια (grossi) από τη Βενετία μέχρι την Κίνα, όπου εκεί χρησιμοποιούσε τα τσιάν, κέρματα με τετράγωνη τρύπα στο κέντρο που λέγεται ότι αναπαριστά τη Γη.

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου του 2024 και όσες και όσοι δεν έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα που έχει ετοιμάσει το Kunsthistorisches Museum (https://in80muenzen.khm.at/en/).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ