Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι κινήσεις της, την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision 2024, η Μαρίνα Σάττι συνεχίζει να εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Παλαιστίνη.

Πριν από λίγο, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού, έστειλε νέο «μήνυμα» μέσω του καναλιού της στο Instagram. Οι ακόλουθοί της έλαβαν ένα μήνυμα με πέντε emoji με καρπούζια, φρούτο που συμβολίζει την Παλαιστίνη, επειδή έχει τα χρώματα της σημαίας της.

Πηγή: iEidiseis

Επίσης, την Τετάρτη, στα παρασκήνια του διαγωνισμού, φορούσε ρούχα παλαιστινιακού label Trashy Clothing και μάλιστα το ανέφερε και στο live που έκανε στο Tik Tok εκείνη την ημέρα.


Οι κινήσεις της πάντως έχουν ξεσηκώσει οργισμένες αντιδράσεις αλλά και δυνατές φωνές υποστήριξης. Το πρωί άρχισε να κυκλοφορεί ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται η Μαρίνα Σάττι να κάνει κάποιες γκριμάτσες την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan. Ωστόσο, διακρίνονται να κάνουν κάποιες κινήσεις και ο Ελβετός Nemo αλλά και ο Ολλανδός Joost Klein. Συγκεκριμένα ο δεύτερος σκεπάστηκε με τη σημαία της χώρας του, ενώ ο πρώτος κάθισε πίσω στην καρέκλα του, παίρνοντας ένα αδιάφορο ύφος.

Πηγή: iEidiseis

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου, από τον χθεσινό τελικό, από τα πλάνα του επίσημου λογαριασμού της Eurovision ωστόσο, λείπουν οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών την ώρα που μιλάει η Eden Golan:

Διαδηλώσεις στο Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ

Η ισραηλινή τραγουδίστρια Eden Golan διατάχθηκε χθες από την εθνική υπηρεσία ασφαλείας της χώρας της να παραμείνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διαδήλωναν στο Μάλμε, ζητώντας τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό. Μάλιστα, οι διοργανωτές προετοιμάστηκαν σε περίπτωση που ακουστούν αποδοκιμασίες κατά τον ημιτελικό, να τις καλύψουν με ηχητικά εφέ… χειροκροτημάτων.

Νωρίτερα, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet είχε προειδοποιήσει την Golan να μη βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα επειδή το Μάλμε ανέμενε το κύμα των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, διαδηλωτές άναψαν καπνογόνα στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας και ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με εικόνες αμάχων της Γάζας που έχουν τραυματιστεί εν μέσω της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ.

Άλλα πανό είχαν μηνύματα όπως «καλώς ήρθατε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γενοκτονίας» και «σταματήστε να χρησιμοποιείτε την Eurovision για να ξεπλένετε τα ισραηλινά εγκλήματα».

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το Σάββατο (11/5) στο Μάλμε, προκαλεί εντάσεις. Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η βελγική τηλεόραση μετέδωσε μήνυμα κατά του Ισραήλ

Η βελγική τηλεόραση VRT διέκοψε για λίγο τη μετάδοση κατά την έναρξη του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision την Πέμπτη, στον οποίο συμμετείχε το Ισραήλ, για να μεταδώσει ένα μήνυμα κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

Η κίνηση ήταν μια πρωτοβουλία του συνδικάτου των εργαζομένων του VRT που εκπέμπει στα φλαμανδικά, ωστόσο είχε και την αμέριστη στήριξη της διοίκησης του τηλεοπτικού σταθμού. Εξάλλου τουλάχιστον δύο κυβερνητικά στελέχη, δύο υπουργοί της χώρας, είχαν εκφράσει προηγουμένως την άποψη πως το Ισραήλ θα έπρεπε να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό, όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πρόκειται για μια συνδικαλιστική δράση. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ισραηλινού κράτους. Επιπλέον, το Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Ως εκ τούτου, κάνουμε ένα προσωρινό διάλειμμα από την εκπομπή μας. Κατάπαυση του πυρός τώρα, σταματήστε τη γενοκτονία τώρα (#CeaseFireNow #StopGenocideNow)», ανέφερε το μήνυμα.


Ο τηλεοπτικός σταθμός εξήγησε την απόφασή του να μεταδώσει το μήνυμα σε εθνικό επίπεδο, λέγοντας: «Παρακολουθούμε με τρόμο τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή εδώ και μήνες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κράτος του Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία και επομένως είναι σκανδαλώδες ότι υπάρχει Ισραηλινός υποψήφιος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision».

Και συνέχισε: «Το να μην κάνεις τίποτα, και απλώς να παρακολουθείς, δεν είναι πλέον επιλογή. Η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνική Ένωση) δυστυχώς κατέστησε δυνατή τη συμμετοχή του Ισραήλ και ως εκ τούτου αποφασίσαμε να διακόψουμε τη μετάδοση. Ελπίζουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις μάχες και τις δολοφονίες, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές και στον Τύπο να εισέλθουν στη Γάζα και να καθίσει στο τραπέζι για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων».

Εν τω μεταξύ, το γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο που σύμφωνα με τους χρήστες καταγράφουν τις έντονες αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της ισραηλινής Eden Golan για το τραγούδι “Hurricane”, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται για βίντεο από τον ημιτελικό ή την πρόβα. Σε κάθε περίπτωση, χρήστες ισχυρίζονται πως η διοργανώτρια αρχή έκλεισε τον ήχο από τα μικρόφωνα του κοινού και χρησιμοποίησε ψεύτικους ήχους επευφημιών για να καλύψει τα γιουχαΐσματα από την αρένα.


Ένας χρήστης έγραψε: «Αν ακούτε επευφημίες για το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η EBU χρησιμοποιεί τεχνική κατά των αποδοκιμασιών, προσπαθώντας να καλύψει τις αποδοκιμασίες με ψεύτικες επευφημίες για την τηλεόραση».

Οι διοργανωτές της Eurovision, μετά τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν κατά την πρόβα του Ισραήλ, δήλωσαν πριν από την έναρξη του ημιτελικού πως «δεν θα λογοκρίνουν» το κοινό. Όπως ανέφερε, σε συνεργασία με τον σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT, τον υπεύθυνο για την προβολή της διοργάνωσης που πραγματοποιείται στο Μάλμε, «εργαζόμαστε στον ήχο της μετάδοσης για να εξισορροπήσει τα επίπεδα για τους τηλεθεατές».

«Αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να επιτευχθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο μείγμα ήχου για το κοινό και οι SVT δεν λογοκρίνουν τον ήχο από το κοινό της αρένας. Η ίδια αρχή ισχύει για όλες τις ανταγωνιστικές παραστάσεις και τα εγκαίνια και τα διαστήματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:

«Η EBU (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών) και η SVT ενθαρρύνουν όλα τα ακροατήρια να παρακολουθήσουν το πνεύμα του διαγωνισμού, ενστερνίζοντας τις αξίες της συμμετοχής, γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα και το σύνθημα United By Music».

Πηγή: iEidiseis