Σε μία χρονική στιγμή όπου οι έννοιες και οι ισορροπίες αναζητούν νέες προσεγγίσεις, το 12ο Dance Days Chania επιλέγει και προτείνει ένα πρόγραμμα δράσεων βαθιά ανθρωποκεντρικό. Χορογράφοι, performers, χορεύτριες/ές, ηθοποιοί, ακροβάτες, μουσικοί, άνθρωποι που θέλουν να διαδράσουν με μέσο τον σύγχρονο χορό, δίνουν και φέτος το ραντεβού τους στα Χανιά από τις 23 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου.
Ο σχεδιασμός της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει 15 παραστάσεις, 8 σεμινάρια, 7 εργαστήρια/ masterclasses, ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος Χώρος», 2ήμερο αφιέρωμα Video Dance και άλλες δράσεις στην πόλη. Το φεστιβάλ συνεχίζοντας την πορεία του σε απρόβλεπτους καιρούς φιλοξενεί παραστάσεις δημιουργών από 11 χώρες παρουσιάζοντας πανευρωπαϊκές και πανελλαδικές πρεμιέρες. H έναρξη του σημαίνεται στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στις 24 Ιουλίου με το έργο Even night herself is here από την Dance Company Teatro Mayor που ταξιδεύει από την Κολομβία. Τι συμβαίνει όταν διεκδικούμε και συνυπάρχουμε στον χώρο; Πώς η εγγύτητα επηρεάζει τις σχέσεις μας και ορίζει την κίνηση μας;
Στη συνέχεια, στην ειδικά διαμορφωμένη υπαίθρια σκηνή του προμαχώνα San Salvatore, θα παρουσιαστούν έργα που αφορούν στις αλλαγές μέσα από τις κρίσεις, στην πολιτική, στις σχέσεις των φύλων κ.ά.. Το Meohadim από την ομάδα του Jacob Gomez (Ισπανία), ένα παραδοσιακό παιχνίδι, μεταφέρεται στην σκηνή επικοινωνώντας τις σκληρές και χαρούμενες ιστορίες πέντε γυναικών.
Το έργο Selva της Rosana Ribeiro (Αυστρία) είναι ένα μανιφέστο που τιμά βαθιά, άγρια και αρχέγονα συναισθήματα, με αφετηρία το βιβλίο «Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους» της Clarissa Pinkola Estés. Η Selva είναι μια πυκνοκατοικημένη ζούγκλα που βγήκε από το μονοπάτι που βαδίζουν οι γυναίκες τα τελευταία εκατό χρόνια στην κοινωνία μας.
Οι παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο του προμαχώνα San Salvatore ολοκληρώνονται στις 30.07 με την βραδιά Νέων Χορογράφων στην οποία η Λαμπρινή Γκόλια (Ελλάδα), η Alina Sokulska (Ουκρανία/ Ισπανία) και η Roni Chadash (Ισραήλ) παρουσιάζουν soli και ντουέτο και δίνουν μια φρέσκια «ματιά» σε τάσεις της σύγχρονης χορευτικής σκηνής. Στο ORLANDO εξερευνώνται οι εσωτερικές απωθημένες σκέψεις ενός σώματος, το a non performance παρουσιάζεται ως πράξη και μία εξαντλητική άρνηση της ίδιας της πράξης, ενώ στο BODY #1, το έργο δίνει μια νέα οπτική και φυσική μετάφραση στη θεωρία του Πλάτωνα για «το άλλο μισό». To We Are The Revolution από τους Collective Nest (Πολωνία), που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Όξω Νου, μας καλωσορίζει σε μία επαναστατική παράσταση μεταφέροντάς μας σε ένα μέλλον που αποτελεί πεδίο μάχης. Όνειρο ή κωματώδης κατάσταση; Ο φόβος του πισωγυρίσματος μας κάνει να αναλαμβάνουμε δράση.
Στις 1 και 2 Αυγούστου, το DDC για 2 βραδιές μεταφέρεται στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, όπου το BODHI PROJECT του SEAD, σε χορογραφία της Πατρίσια Απέργη, μετά το Φεστιβάλ Αθηνών θα μας μεταφέρει στη Newtopia, έναν νέο τόπο δικαιοσύνης, ισορροπίας και ομορφιάς, που επινοεί νέους τρόπους για να πολεμάς και να αντιστέκεσαι. Τέλος, μέσα από το έργο What does the tongue do? της Ελεάνας Αλεξάνδρου (Κύπρος), θα κάνουμε ένα ταξίδι στην πράξη του φιλιού ως μια πολύτιμη στιγμή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
Το DDC στοχεύει στην ενεργοποίηση της κοινότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της δημιουργίας με παραστάσεις σε σημεία της πόλης, οι οποίες μετατοπίζουν τη σχέση της τέχνης του χορού προς το κοινό. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.
Το Omen of Farisa από τους Δανάη & Διονύσιος (Ελλάδα) αναρωτιέται πως μπορεί να σπάσει η ιεραρχία ζώου και ανθρώπου. Στο It’s All About της cieLaroque/Helene Weinzierl (Αυστρία), η γλώσσα της κίνησης κατευθύνεται προς μια ιεροτελεστία, σε έναν κύκλο χωρίς τέλος και στην Πλατεία Κατεχάκη, το κοινό θα κληθεί να βρει τη σχέση του με τους ερμηνευτές.
Το ισπανικό ταπεραμέντο του φλαμένκο συναντά τον ακροβατικό σύγχρονο χορό στο MyL των Mariana Collado και Lucio Baglivo (πλατεία Γιαλί Τζαμισί) και σχολιάζει τη σχέση των δύο φύλων τονίζοντας αλλά και υπερπηδώντας τις διαφορές τους. Το State of Limbo των Χριστίνα Σκουτέλα και Νικόλα Χατζηβασιλειάδη (Ελλάδα) είναι ένα “πάρτυ” που εστιάζει στην παραδοχή της ζωής ως μία κατάσταση αέναης αναμονής και «τοποθετείται» στην «κρυφή» πλατεία Μελχισεδέκ. Τέλος, το L’uomo της Lo-Giudice dance (Αγγλία), το οποίο θα παρουσιαστεί στον πεζόδρομο Κοραή, είναι μια σπουδή πάνω στην αγάπη και την αίσθηση του ανήκειν μεταξύ δύο αντρών.
Για 4η συνεχή χρονιά η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» στοχεύει στην ενίσχυση, φιλοξενία, εξέλιξη και παρουσίαση 3 project από τις Κατερίνα Αρχοντάκη & Ιώ Στούρη, Εβίτα Τσακαλάκη & Μαρία Κριτσωτάκη και Πένυ Ελευθεριάδου. Σε άρρηκτη σύνδεση με σημεία της πόλης, το DDC προσφέρει χώρο για έρευνα σε νέες/ους δημιουργούς από την Ελλάδα και παράλληλα στο κοινό την δυνατότητα να παρακολουθεί ένα έργο σε όλα του τα δημιουργικά στάδια. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με 2ήμερο αφιέρωμα στην ενότητα Video Dance, όπου περισσότερα από 40 επιλεγμένα έργα θα προβληθούν στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Αναπόσπαστο μέρους του Dance Days Chania αποτελεί το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα μέσα από σεμινάρια και masterclasses (ενότητα «Γνωριμία με τις/ους Χορογράφους»), τα οποία αφορούν σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, σπουδαστές, εφήβους και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι εγγραφές στα σεμινάρια συνεχίζονται. Το διάστημα 17.07 – 26.07 το DDC θα πραγματοποιήσει το πρώτο του διακρατικό καλλιτεχνικό residency κατά την διάρκεια του οποίου, Πολωνοί και Έλληνες νέοι δημιουργοί θα έχουν ευκαιρία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού ένα in progress project το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 12ου Dance Days Chania στις 26.07. Σε συνέχεια, τον Αύγουστο το residency θα συνεχιστεί στην Βαρσοβία όπου και θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του στο Zawirowania Dance Festival.
INFO
23 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 19:30 στον Πολυχώρο «Όξω Νου» στα Χανιά.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: [email protected]
Το Dance Days Chania διοργανώνεται από το Σύλλογο Εκφραστικού Χορού “Συν-Κίνηση” από το 2011 με εθελοντική εργασία των μελών του.