Είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο αρχαιολογικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας και φιλοξενεί χιλιάδες εξαιρετικής σημασίας ευρήματα, εδώ και έξι δεκαετίες που υποδέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αυτή τη σημαντική διαδρομή 60 ετών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει η νέα επετειακή έκθεση «60 χρόνια/60 στιγμές», που εγκαινιάστηκε χθες, στις 7μμ, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Εγκαινιάζουμε τη νέα μας περιοδική έκθεση ακριβώς την ίδια ημέρα, στις 27 Οκτωβρίου, που εγκαινιάστηκε πριν από 60 χρόνια το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Αγγελική Κουκουβού, εξηγώντας στους δημοσιογράφους που ξεναγήθηκαν, το μεσημέρι, στην έκθεση πως «είναι μια πολύ σημαντική στιγμή που θέλουμε να τη γιορτάσουμε».
Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Κουκουβού, «είναι μια ευκαιρία να “βουτήξουμε” στην ιστορία, να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες της ιστορίας μας, να διαλέξουμε τις σημαντικότερες στιγμές της. Εξήντα χρόνια, 60 στιγμές, 60 σταθμοί».
Αναφερόμενη στις σημαντικότερες στιγμές αυτής της διαδρομής, υπογράμμισε: «Ένας σημαντικός σταθμός είναι σίγουρα τα εγκαίνια του μουσείου, που έγιναν με μεγάλη λαμπρότητα, στο πλαίσιο του εορτασμού της πόλης για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Είχε γίνει υπερπροσπάθεια να παρουσιαστούν τα ευρήματα του Δερβενίου που είχαν βγει τον ίδιο χρόνο».
Σημαντική επόμενη στιγμή, όπως η ίδια είπε, ήταν η μεγάλη έκθεση που έγινε για τον Μέγα Αλέξανδρο και περιόδευσε στη βόρεια Αμερική. Ήταν από τις πρώτες φορές που βγήκαν αυτά τα αριστουργήματα που βρέθηκαν από τον Ανδρόνικο, ταξίδεψαν στον κόσμο, κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού, των δημοσιογράφων και έγιναν ευρέως γνωστά και από τα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, τόνισε η κ. Κουκουβού.
«Οι επισκέπτες», διευκρίνισε, «έχουν τη δυνατότητα να δουν στην έκθεση, περισσότερα από 274 εκθέματα, τα οποία είναι από τις αποθήκες μας, εκθέματα που δεν έχει δει το κοινό και λίγα μόνο από αυτά, είναι από τη μόνιμη έκθεση μας».
«Είναι 60 στιγμές και ακολουθούμε μια χρονογραμμή, οι σταθμοί πηγαίνουν χρονολογικά, αλλά μέσα σε αυτόν τον ιστό, κάνουμε αναδρομές στο παρελθόν και προβολές στον χρόνο, έτσι ώστε η παρουσίαση να γίνεται δυναμικά και να ενώνεται το παρελθόν με το σήμερα», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, η ηλεκτρολόγος μηχανικός του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αγγελική Μονέδα ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Culture ID» και τη δυνατότητα του κοινωνικού ρομπότ-ξεναγού που υπάρχει στο μουσείο, που παίζει διαδραστικά παιχνίδια με τους μικρούς επισκέπτες. Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στην έκθεση υπάρχει διαμορφωμένος χώρος, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να ζωγραφίσουν και να απασχοληθούν δημιουργικά.