Σύμφωνα με το Exclaim, τρεις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, η Universal Music Group (UMG), η Sony Music και η Warner Records, έχουν καταθέσει αγωγές για πνευματικά δικαιώματα κατά των AI startups μουσικής παραγωγής, Suno και Udio. Της νομικής δράσης ηγείται η Recording Industry Association of America (RIAA), όπως αναφέρει το Billboard.

Οι κορυφαίες δισκογραφικές κατηγορούν τις Suno και Udio για μαζικές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έχουν αντιγράψει παράνομα τις ηχογραφήσεις τους για να εκπαιδεύσουν τα γεννητικά μοντέλα ΤΝ τους. Οι Suno και Udio, γνωστές για την ικανότητά τους να δημιουργούν με ευκολία ορχηστρικά κομμάτια, στίχους και φωνητικά, φέρονται να έχουν κατακλύσει την αγορά με περιεχόμενο ΤΝ που ανταγωνίζεται και απαξιώνει τις γνήσιες ηχογραφήσεις.

Η αγωγή αυτή είναι αξιοσημείωτη, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια δισκογραφική εταιρεία μηνύει μια εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης για μουσικές ηχογραφήσεις. Προηγουμένως, η Universal είχε κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας Anthropic επειδή χρησιμοποίησε στίχους που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση του μοντέλου ΤΝ της, Claude. Η RIAA ζητά αποζημίωση έως και 150.000 δολάρια ανά τραγούδι που παραβιάστηκε, που ενδεχομένως να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, ζητούν ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσουν τη Suno, την Udio και παρόμοιες εταιρείες να χρησιμοποιούν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των δισκογραφικών εταιρειών δήλωσαν ότι η δημιουργία και η λειτουργία αυτών των υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί την αντιγραφή και τη λήψη τεράστιας ποσότητας δεδομένων για την εκπαίδευση του λογισμικού. Η διαδικασία αυτή περιελάμβανε την αντιγραφή δημοφιλών ηχογραφήσεων για τη δημιουργία τραγουδιών ΤΝ που μιμούνται τις ανθρώπινες ηχογραφήσεις.

Καθώς η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων προσπαθεί να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο πυρήνας της νομικής συζήτησης επικεντρώνεται στο κατά πόσον η χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ είναι επιτρεπτή χωρίς άδεια. Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο για το μέλλον της μουσικής που παράγεται με Τεχνητή Νοημοσύνη και τη χρήση της στη βιομηχανία.

Σε μια σχετική εξέλιξη, το μπιτ του “BBL Drizzy” του Metro Boomin, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον Drake στο “U My Everything” του Sexyy Red, φέρεται να δημιουργήθηκε με τη χρήση του Udio, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία της μουσικής που παράγεται από Τεχνητή Νοημοσύνη. Η viral “συνεργασία” μεταξύ του Drake και του The Weeknd που δημιουργήθηκε από AI τον Απρίλιο του 2023 ενέτεινε περαιτέρω τη συζήτηση σχετικά με το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημιουργία μουσικής, κάτι που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο καναδός ράπερ χρησιμοποιήσε deepfake audio για το ιστορικό beef που έχει με τον Kendrick Lamar.

Πρόσφατα, η UMG ανακοίνωσε μια συνεργασία με την SoundLabs για τη χρήση του MicDrop, ενός plug-in λογισμικού που συνιδρύθηκε από την BT, για τη δημιουργία αδειοδοτημένων μοντέλων φωνής καλλιτεχνών που έχουν υπογράψει στην UMG. Αυτά τα μοντέλα ΤΝ, ωστόσο, δε θα είναι διαθέσιμα στο κοινό και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους καλλιτέχνες στους οποίους βασίζονται.