Το 16ο ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων έριξε αυλαία την Κυριακή 1η Οκτωβρίου σε μια πανηγυρική τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς αλλά και συγκίνησης στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Στο πλαίσιο της τελετής λήξης, που παρουσίασε η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Ανεστοπούλου, απονεμήθηκαν και τα βραβεία του ANIMASYROS 2023.
Το ANIMASYROS συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και χρυσό χορηγό τη ΔΕΗ, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) ως στρατηγικός υποστηρικτής, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως ακαδημαϊκός συνεργάτης καθώς και το Enterprise Greece ως υποστηρικτής της Αγοράς και της δράσης Animation Speed Dating. Το Pitching Forum της Aγοράς υποστηρίζεται, φέτος, για πρώτη χρονιά, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την εταιρεία SKY express, επίσημο αερομεταφορέα του Φεστιβάλ.
Η φετινή διοργάνωση τα είχε όλα: 6 γεμάτες μέρες, το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο πρόγραμμα από ποτέ με 270 ταινίες – την αφρόκρεμα του παγκόσμιου ανιμέισον – 8 διαγωνιστικά τμήματα, παραδοσιακά το Διεθνές Πανόραμα, τρία αφιερώματα (Ανιμέισον & Αρχαία Ελλάδα, Ιβηρική χερσόνησος και Λατινική Αμερική & Πολωνία), ταινίες ειδικά επιλεγμένες για παιδιά, πρωτότυπα εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, την καθιερωμένη Αγορά, τόπο συνάντησης της παγκόσμιας δημιουργίας με καλεσμένους περισσότερους από 100 επαγγελματίες από 16 χώρες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο που επισκέφθηκαν πρώτη φορά την Ελλάδα με αφορμή το ANIMASYROS αλλά και αγαπημένους φίλους του Φεστιβάλ που κάθε Σεπτέμβριο, εδώ και 16 χρόνια, δίνουν ραντεβού στο νησί της Σύρου.
Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Σύρου – Ερμούπολης, Αλίκης Λεονταρίτη, στην οποία απονεμήθηκε τιμητική μνεία για την διαρκή της στήριξη και την πολύτιμη προσφορά της στο Φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή.
Αμέσως μετά, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα, Paulo Roberto França, στο πλαίσιο του εκτενούς φετινού αφιερώματος του Φεστιβάλ στο ανιμέισον της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής.
Στη συνέχεια, στη σκηνή του θεάτρου ανέβηκε η Δρ. Στέλλα Κυρίμη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του ΑΚΤΟ, η οποία ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση της Υποτροφίας “Πέτρος Κυρίμης”, σε συνεργασία με το ANIMASYROS. Ο Πέτρος Κυρίμης υπηρέτησε τον ΑΚΤΟ με αφοσίωση και όραμα, σε θέσεις ευθύνης, εισάγοντας διαρκώς καινοτόμες ιδέες με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ένα από τα projects στο οποίο εργάστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον ήταν η δημιουργία ολοκληρωμένων σπουδών ανιμέισον. Τιμώντας τον για τη συνολική προσφορά και το έργο του, ο ΑΚΤΟ προσφέρει μια πλήρη υποτροφία τριετούς φοίτησης, αξίας 19.500 ευρώ, για προπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα BA (Hons) in Animation σε συνεργασία με το Middlesex University London. Οι σπουδές θα ξεκινούν στο ακαδημαϊκό έτος 2024-25.
Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του ANIMASYROS είναι οι εκπαιδευτικές δράσεις που φέρνουν σε επαφή άτομα όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων με την τέχνη του ανιμέισον. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν 5 εκπαιδευτικά εργαστήρια που άντλησαν έμπνευση από την κεντρική θεματική της φετινής διοργάνωσης “Ανιμέισον & Αρχαία Ελλάδα”. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό του Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις ταινίες – καρπό των εργαστηρίων και να γνωρίσει τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με το κοινό.
Τα Βραβεία
Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης απονεμήθηκαν και τα βραβεία του 16ου ANIMASYROS.
Βραβείο του Agora Pitching Forum
Και φέτος, στο πλαίσιο της Αγοράς του ANIMASYROS, διοργανώθηκε το 4ήμερο Pitching Coaching Workshop, με εισηγήτρια την Tünde Vollenbroek, μία από τις πιο βασικές προσωπικότητες του animation στην ευρωπαϊκή κοινότητα, συνιδιοκτήτρια και παραγωγό του animation house Studio Pupil, με πολυετή εμπειρία στο coaching σε μεγάλα φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες προετοιμάστηκαν για να παρουσιάσουν στο καθιερωμένο πλέον Pitching Forum το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό, σε διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του ανιμέισον και σε πιθανούς επενδυτές. Το Pitching Forum υποστηρίζεται από τον σταθερό χορηγό αερομεταφορών του Φεστιβάλ, τη δυναμική εταιρεία SKY express, καθώς και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Ο φετινός νικητής του Agora Pitching Forum είναι o Στέφανος Πλέτσης (GR) με το πρότζεκτ του The Fall. Η διεθνής κριτική επιτροπή ανέφερε χαρακτηριστικά: “Θέλουμε να δώσουμε αυτό το βραβείο σε ένα έργο στο οποίο βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες. Πιστεύουμε ότι αυτή η ταινία, με κάποια περαιτέρω ανάπτυξη, θα κερδίσει αναγνώριση στη διεθνή σκηνή κινουμένων σχεδίων”. Λαμβάνοντας τη διάκριση, ο Στέφανος Πλέτσης κερδίζει τη συμμετοχή του στην επόμενη διοργάνωση του International Animation Film Market (MIFA) του Φεστιβάλ του Annecy, ενώ το βραβείο αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της τριετούς συνεργασίας του ANIMASYROS με το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας. Για το τριετές μνημόνιο μίλησε στην Τελετή Λήξης ο Nicolas Eybalin, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Και φέτος, το κοινό είχε μια ιδιαίτερη θέση στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και απένειμε το δικό του βραβείο στην ταινία που αγάπησε περισσότερο. Το Βραβείο Κοινού του ANIMASYROS 2023 κέρδισε η Titina της Νορβηγίδας Kajsa Næss, που περιγράφει τις περιπέτειες του Umberto Nobile και της σκυλίτσας του στην εξερεύνηση του αρκτικού κύκλου, μια ταινία που απέσπασε εξαρχής τις θερμότερες εντυπώσεις.
Για ακόμη μια χρονιά, απονεμήθηκε το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU το οποίο απονέμεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Οι ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο αυτό είναι ταινίες που διακρίνονται για την προώθηση των ιδρυτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και το κράτος δικαίου. Το πρώτο βραβείο κέρδισε το My Name is Edgar And I Have A Cow σε σκηνοθεσία του Filip Diviak από την Τσεχία, μια ταινία όχι μόνο γλυκύτατη και μοναδική στην αφήγησή της αλλά και αστεία και συγκινητική ταυτόχρονα.
Η ειδική μνεία της κατηγορίας απονεμήθηκε στην ταινία Cold Soup της Marta Monteiro από την Πορτογαλία. “Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα θέμα εδώ και πολλά χρόνια και παραμένει πρόβλημα και σήμερα. Αυτή η ταινία απεικονίζει αυτό με έναν σκληρό, ειλικρινή και προσωπικό τρόπο”, ανέφερε σχετικά η κριτική επιτροπή.
Ακολούθησε η κατηγορία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού τμήματος. Το μεγάλο βραβείο απέσπασε η ταινία Carp Xmass της Anna Heribanová (CZ). Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα της αφήγησης μέσα σε μια ταινία που αμφισβητεί την παράδοση ανατρέποντάς την. “Υπέροχη κινηματογράφηση και καλογυαλισμένο animation μέσα σε μια τραγικοκωμωδία που σε κάνει να σκεφτείς δύο φορές τις γιορτινές απολαύσεις”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Λόγω του υψηλού επιπέδου των ταινιών στην ίδια κατηγορία απονεμήθηκαν δύο ειδικές μνείες στις ταινίες Dodo από τη Δανία σε σκηνοθεσία της Yi Luo και Above the clouds από την Ουγγαρία της Vivien Hárshegyi.
Στις Τηλεοπτικές και Κατά Παραγγελία Ταινίες (TV & Commissioned Films) που αποτελεί τον πυρήνα του φεστιβάλ, το πρώτο βραβείο της κατηγορίας Μουσικό Βίντεο απέσπασε το Météores των Agnès Patron & Morgane Le Péchon (FR), ενώ ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία δόθηκε στο I Inside the Old I Dying των Joaquín Cociña & Cristobal León (CL). Ακόμη, στην κατηγορία Τηλεοπτικό Επεισόδιο με το πρώτο βραβείο διακρίθηκε το Tufo από την Ιταλία σε σκηνοθεσία της Victoria Musci. Η ειδική μνεία της ίδιας κατηγορίας απονεμήθηκε στο Fail in Love – A Chair for Two των Cécile Rousset & Romain Blanc από τη Γαλλία.
Τέλος, το μεγάλο βραβείο της καλύτερης Κατά Παραγγελίας Ταινίας απονεμήθηκε στο Potato Falls της Δανής σκηνοθέτιδας Janina Putzker, καθώς η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε με αυτή την εξαιρετικά διασκεδαστική μικρού μήκους ταινία που “δίνει μια πανίσχυρη γροθιά σε ένα μόνο λεπτό”.
Φέτος, για τρίτη χρονιά, απονεμήθηκαν τα βραβεία της κατηγορίας Animapride, μιας κατηγορίας με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ανέδειξε σημαντικές πτυχές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος μέσα από 22 ταινίες από κάθε γωνιά της γης. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ελβετική ταινία Pipes των Kilian Feusi, Jessica Meier και Sujanth Ravichandran. Η ταινία αυτή ξεχώρισε τόσο για την εξαιρετική και ευφάνταστη σκηνοθεσία της όσο και για το εξαιρετικό animation. “Πρόκειται για μια καλοφτιαγμένη κωμωδία που στο τέλος σε αφήνει και με ένα γλυκό μήνυμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κριτική επιτροπή.
Ακόμη, παραδόθηκε τιμητική μνεία στην ταινία Maurice’s Bar, μια Γαλλο-Ισραηλινή παραγωγή σε σκηνοθεσία των Tom Prezman & Tzor Edery για το μοναδικό, εντυπωσιακό καλλιτεχνικό του στυλ και το ισχυρό της μήνυμα, σε μια εποχή όπου ο φασισμός βρίσκεται και πάλι σε έξαρση. “Μας κάνει και αναλογιζόμαστε την αξία του να μαθαίνουμε από την ιστορία”.
Η κατηγορία K.ID.S φέτος παρουσίασε 25 σύγχρονα παραμύθια, ιστορίες για το περιβάλλον, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, τη φιλία και τις οικογενειακές σχέσεις. Το πρώτο βραβείο απέσπασε μια ευαίσθητη, διασκεδαστική ταινία για την ενσυναίσθηση στις ανθρώπινες σχέσεις, το To Be Sisters των Anne-Sophie Gousset & Clément Céard από τη Γαλλία. “Η ταινία δεν κινητοποιεί το συναίσθημα με κλασικά τρικ, αλλά μέσω των χαρακτήρων και της αφήγησης, χρησιμοποιώντας απλές και καθαρές τεχνικές εμψύχωσης.”
Εύφημη μνεία απονεμήθηκε σε μια ταινία που τιμά τις ισχυρές ταυτότητες και την ποικιλομορφία, μέσω μιας προσέγγισης μπαρόκ εμψύχωσης με εξαιρετική χρήση του ήχου και της μουσικής, το Corvine του Sean McCarron από τον Καναδά.
Στη συνέχεια, σειρά είχε τo βραβείο για το Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο και θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην Τελετή Λήξης του ANIMASYROS 2023 από τη Ζωή Κανδύλα, Διευθύντρια Παραγωγής και Ανάπτυξης. Το βραβείο απέσπασε η ταινία Claw Machine του Georges Salameh, μια ατμοσφαιρική ταινία που καταπιάνεται με δύσκολα θέματα όπως ο πόλεμος και η μετανάστευση. Η επιτροπή εκτίμησε την εξαιρετική ποιότητα και την υποδειγματική αισθητική που προβάλλει το έργο σε υψηλό επίπεδο.
Η Ειδική Μνεία του Ελληνικού Διαγωνιστικού τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία Watering Hole του Φοίβου Χαλκιόπουλου για την καλλιτεχνική της ακεραιότητα και τα μηνύματά της που μεταφέρονται με ευθύ, αληθινό και υποβλητικό τρόπο.
Τέλος, το μέγα βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του φεστιβάλ απονεμήθηκε στην Γαλλο-ουγγρική παραγωγή 27 σε σκηνοθεσία της Flóra Anna Buda. “Μια σαγηνευτική προσπάθεια απεικόνισης των ονείρων και των αγώνων της γενιάς. Η ταινία μας παρασύρει σε ένα σημαντικό ταξίδι μέσα στη νύχτα και αφήνει πίσω της πολλές εικόνες που μένουν στον θεατή για πολύ καιρό”, όπως δήλωσε η κριτική επιτροπή.
Η Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα δόθηκε στην ταινία Drijf του σκηνοθέτη Levi Stoops από την Ολλανδία. Μια ξεχωριστή και τρομερά διασκεδαστική ταινία μικρού μήκους που συνδυάζει τέλεια το ανιμέισον με το καλό σενάριο. Η κριτική επιτροπή ανέφερε ότι: “Αυτή η ξεκαρδιστική ταινία μικρού μήκους είναι ένα σαφές παράδειγμα του δημιουργικού πλούτου που μπορεί να επιτύχει το ανιμέισον ως είδος.”
H βραδιά έκλεισε με την προβολή των βραβευμένων ταινιών και την καθιερωμένη δεξίωση στην αυλή του Θεάτρου Απόλλων, όπου οι διοργανωτές, οι συνεργάτες, οι δημιουργοί, οι εθελοντές και οι φίλοι του Φεστιβάλ ανανέωσαν το ραντεβού τους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τον Σεπτέμβριο του 2024 για να γιορτάσουν τα 17 χρόνια του ANIMASYROS!