Μια επετειακή συναυλία με τίτλο «Ταξιδεύοντας στον χρόνο…1954-2024» παρουσίασε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της στο Θέατρο Λυκαβηττού. Κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι πλήθος κόσμου απόλαυσε μελωδίες από σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές.
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ γιόρτασε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της με μία επετειακή συναυλία στο Θέατρο του Λυκαβηττού, προσφέροντας στο κοινό μια συγκινητική αναδρομή στην ιστορική της πορεία. Ξεκινώντας το 1954 ως η ορχήστρα του ΕΙΡ από τον Κώστα Γιαννίδη, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο σύνολο που τιμά την ελληνική μουσική και τον πολιτισμό.
Η συναυλία, η οποία προσέλκυσε 3.000 θεατές, παρουσίασε εμβληματικά κομμάτια από την πρώτη της εμφάνιση έως σήμερα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα που έχουν σημαδέψει την ελληνική μουσική, από μεγάλους συνθέτες, ενορχηστρωτές, τραγουδιστές, ηθοποιούς και σολίστ που συνεργάστηκαν με την ορχήστρα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.
Οδηγός αυτής της μουσικής αναδρομής ήταν η μαγεία των ήχων και η ιστορική πορεία της ορχήστρας. Η συγκινητική συναυλία αποτέλεσε φόρο τιμής στους δημιουργούς της, στους σπουδαίους μουσικούς που την υπηρέτησαν, καθώς και στους καλλιτέχνες που την τίμησαν με τη συνεργασία τους.
Ανάμεσα στους θεατές ήταν και ο γνωστός ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη διαρκή απήχηση και τη ζωντάνια της ορχήστρας. «Είναι μεγάλο κατόρθωμα για έναν οργανισμό στον χώρο του πολιτισμού να ζει πάντα με δύναμη και με απήχηση επί 70 χρόνια», σημείωσε.
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συνεχίζει να τιμά το ελληνικό τραγούδι, τους συνθέτες και στιχουργούς με ένα τεράστιο ρεπερτόριο που έχει διαμορφώσει τη μυθολογία του ελληνικού τραγουδιού. Η ιστορία της είναι μια γιορτή για όλους μας, ένα δείγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αξίζει να τιμούμε και να διατηρούμε ζωντανό.
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Κώστα Γιαννίδη – όπως ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό – και τον μουσικοσυνθέτη Άκη Σμυρναίο (Γαληνό Κιουσόγλου).
Γνωστή ως «Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ» αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξαιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου: αγαπημένα τραγούδια της εποχής, ελαφρά κλασικά έργα, οπερέτα και μουσική κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο.
Είναι η εποχή που ο ήχος της Ορχήστρας καταγράφεται και συνοδεύει πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Κορυφαία υπήρξε η συμμετοχή της στα πρώτα «Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού» όπου σ’ αυτά τραγουδήθηκαν οι πρώτες επιτυχίες του Μ. Χατζιδάκι και του Μ. Θεοδωράκη. Η αναβίωση του «Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης» το 2005 σηματοδότησε την επιστροφή και συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής στον ιστορικό θεσμό.
Το 1974, η Ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε «Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ» και εμπλούτισε το σχήμα και το ρεπερτόριό της. Συνέχισε τις συνεργασίες της με τους δόκιμους καλλιτέχνες της εποχής, καταγράφοντας το μουσικό γίγνεσθαι εκείνης της περιόδου. Καλλιτεχνικοί διευθυντές της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής διετέλεσαν οι: Μιχάλης Ροζάκης, Κυριάκος Σφέτσας και Βασίλης Τενίδης, ενώ μόνιμος αρχιμουσικός της ήταν ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης.
Επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ορχήστρα απέκτησε αριθμητικά τη φυσιογνωμία ενός πλήρους οργανικoύ συνόλου αποτελούμενου από 70 μουσικούς και μετονομάσθηκε σε «Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ».
Από το 2020 μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο Γιώργος Αραβίδης.
Στην επετειακή εκδήλωση τραγούδησαν (με αλφαβητική σειρά):
Γεράσιμος Ανδρεάτος
Φωτεινή Δάρρα
Μιχάλης Δημητρακάκος
Ιωάννα Εμμανουήλ
Βασίλης Λέκκας
Ανδριάνα Μπάμπαλη
12ος Πίθηκος (Άκης Τσινίδης)
Τζίνα Φωτεινοπούλου
Μπέττυ Χαρλαύτη
Πηγή: ΕΡΤ