«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα. Η πολιτική ελίτ της ΝΔ βρίσκεται σε άλλο κοινωνικό σύμπαν», «δεν έχουν συνείδηση των προβλημάτων των πολιτών ούτε έχουν διάθεση να μάθουν αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».
Σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι οι πολίτες έχουν μειώσει την κατανάλωση για ψυχολογικούς λόγους, είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να μας πείσει για μία άλλη πραγματικότητα, είναι το σύμπτωμα ενός πολιτικού αδιεξόδου» και πως «θεωρούν ότι για όλα φταίει πάντα κάποιος άλλος».
«Είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή, η οποία παραληρεί, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κ. Γεωργιάδη», ανέφερε.
Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική εξαιρετικά περιορισμένων επιδοματικών ενισχύσεων και πως την ίδια στιγμή «αφήνει ανέγγιχτο τον πυρήνα του ζητήματος: Στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα παρουσιάζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, φαινόμενα υπερκερδών από τις επιχειρήσεις παραγωγής αλλά και από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση για την αναδρομική φορολόγηση αυτών των υπερκερδών και πως αυτή η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αντίθετα το κράτος θα αυξήσει τα έσοδά του.
«Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση για μια τέτοια φορολόγηση των υπερκερδών, που θα παρείχε τη δυνατότητα να δοθούν ενισχύσεις στους πολίτες αλλά στο μέλλον θα λειτουργούσε και ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη των καρτέλ», συμπλήρωσε.
«Είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην πάρει κανένα απολύτως μέτρο, το οποίο θα δημιουργεί πρόβλημα στους μεγάλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια», τόνισε.
Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, επεσήμανε ότι «έχει ένα κόστος της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, όμως αφενός είναι ένα μέτρο που, κατά πάσα πιθανότητα, θα ενισχύσει την κατανάλωση και αφετέρου αυτός ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει τη στιγμή που έχουν αρθεί οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας».
Πρόσθεσε ότι όμως ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν «εντελώς αντίθετη πολιτική λογική», «δεν κρύβει τα κοινωνικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί και διαμορφώνει αντίστοιχα τις πολιτικές του προτεραιότητες». Μίλησε για «εμμονικό νεοφιλελευθερισμό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξεκάθαρη άρνηση να πάρει μέτρα που πλήττουν τα συμφέροντα των καρτέλ στην ενέργεια.
«Έχουμε ένα καθεστώς Μητσοτάκη, η κυβέρνηση εξυπηρετεί επιχειρηματίες, οι επιχειρηματίες -μέσω των ΜΜΕ- εξυπηρετούν την κυβέρνηση, είναι ένα σύστημα που αυτοαναπαράγεται, το οποίο όμως θα βρει απέναντί του τον ελληνικό λαό. Θα βρει απέναντί του μια μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική και αριστερή πλειοψηφία με ένα συγκεκριμένο εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα», υπογράμμισε.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης, οικονομικής, υγειονομικής, κρίσης ακρίβειας, χρειάζεται εδώ και τώρα μια μεγάλη πολιτική στροφή: Στήριξη του μισθού, “πόλεμος” απέναντι στα καρτέλ στον χώρο της ενέργειας. Χρειάζεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ενέργειας στη χώρα, τι στρατηγική έχουμε σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα, σε σχέση με το νερό, τι στρατηγική έχουμε για την ενεργειακή μας αυτονομία».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, απάντησε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με τη φθορά της να είναι σαφής και αναντίστρεπτη». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει τις εκλογές το συντομότερο δυνατόν και θα είναι σε ετοιμότητα, πολιτικά και οργανωτικά. «Όσο γρηγορότερα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό», δήλωσε, ενώ σχολιάζοντας τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως παράδοξο, κινείται σε εντελώς αντισυνταγματική κατεύθυνση και δείχνει τον φόβο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ».
Σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «η πρόταση για εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από το σύνολο των μελών του κόμματος, σε συνδυασμό με τις καταστατικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στην κομματική ζωή, για τη διευκόλυνση της εγγραφής μελών, για την αναζήτηση οριζόντιων μορφών οργάνωσης στο εσωτερικό του κόμματος, αποτελούν μια δέσμη προτάσεων που επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις μορφές οργάνωσης που είναι κατάλληλες για ένα κόμμα της Αριστεράς στον 21ο αιώνα». «Χρέος της Αριστεράς είναι να αναζητήσει νέες μορφές οργάνωσης και συμμετοχής των πολιτών», κατέληξε.