Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση δεν είναι μία ουδέτερη αφηρημένη πολιτική. Είναι μία πολιτική που μειώνει τις ανισότητες γιατί σέβεται τον πολίτη που δεν έχει χρόνο για χάσιμο και που δεν έχει χρόνο να μεταβεί σε μία δημόσια υπηρεσία. Σέβεται τον εργαζόμενο γονέα, τα άτομα με αναπηρία, τους αποδήμους, κάνει το κάθε ευρώ να πιάνει τόπο στο μέγιστο δυνατό βαθμό γιατί αυξάνει τη διαφάνεια και στο τέλος της ημέρας δημιουργεί ξανά ένα Κράτος διαφορετικό, που μεγιστοποιεί τη σχέση του με τον πολίτη με θετικό πρόσημο. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο είναι μία πολιτική με βαθύ κοινωνικό πρόσημο και μία πολιτική στην οποία επιθυμούμε βαθιά όλοι μας να επενδύσουμε».
Αυτό δήλωσε από την Λευκωσία ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση του υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκου Κόκκινου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πιερρακάκη υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής και Κυβερνοασφάλειας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται ήδη υπό σχεδιασμό ή/και υλοποίηση.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υπογραφής του Μνημονίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η Ψηφιακή Διακυβέρνηση αποτελεί ζήτημα πάρα πολύ ουσιαστικό και είναι, όπως σημείωσε, κάτι το πάρα πολύ απλό και καθημερινό.
«Δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα αλλά αφορά την αλληλεπίδραση που έχουμε με το Κράτος. Όταν ξεκινήσαμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Κράτους, μεγάλο κομμάτι πολιτών κοιτάζοντας τις νέες τεχνολογίες κάποια πράγματα ενδεχομένως τα έβλεπε με έναν σκεπτικισμό στην αρχή, ότι είναι πράγματα που αφορούν το μέλλον. Δεν αφορούν το μέλλον, αφορούν το εδώ και το τώρα. Και αυτό το αποδείξαμε κάνοντας μία σειρά από αλλαγές στην καθημερινή αλληλεπίδραση του πολίτη με το Κράτος, που επέτρεψαν καταρχήν το ίδιο το κράτος να συμβολίσει σε έναν σεβασμό απέναντι στους πολίτες».
Αναφερόμενος στην υπηρεσία gov.gr, τόνισε ότι αυτή ξεκίνησε με 501 υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2020 και σήμερα έχει 1.377 και κάθε μέρα προστίθεται και μία.
«Η ιδέα εδώ είναι στο τέλος να φτιάξουμε ένα νέο οικοδόμημα για το κράτος και εκεί που τα πράγματα είχαν σχεδιαστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να τα σχεδιάσουμε ξανά και να τα σχεδιάσουμε αλλιώς».
Πρόσθεσε, δε, ότι το πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού έλαβε ιδέες από άλλες χώρες, αλλά όφειλε να προσαρμοστεί στις ανάγκες, την ιστορία, το πολιτικό σύστημα και γενικότερα στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Το ίδιο θα γίνει και στην Κύπρο, η οποία θα προσαρμόσει την τεχνολογία στις δικές της ανάγκες. «Κάποια πράγματα μπορεί να τα δει κανείς σαν πυξίδα, αλλά δεν είναι χάρτης. Μοιάζουν με τις μεταμοσχεύσεις. Πρέπει να υπάρχει συμβατότητα δότη με δέκτη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ