Την στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB άνοιξαν από κοινού οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του αγωγού. Οι δύο πρωθυπουργοί φόρεσαν προστατευτικά κράνη και φωσφοριζέ γιλέκα ανέβηκαν στη μικρή εξέδρα που εξασφαλίζει την πρόσβαση στη βάνα και άνοιξαν τη στρόφιγγα κάτω από τα χειροκροτήματα των προσκεκλημένων.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι, εκτός από αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, ο IGB είναι και ένας αγωγός κοινών αξιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία

Ενεργειακή γέφυρα για Ελλάδα και Ευρώπη

Ως καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, σημαντική για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.

“Σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια, για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ πέρα σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό Νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια. Και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ σήμερα μαζί μας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Οι βάσεις αυτού του έργου κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB είχαν τεθεί από το 2009, ωστόσο η ολοκλήρωση του στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο δείχνει τη μεγάλη του αξία”, είπε ακόμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αγωγός “δίνει μία ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας“.

Επίσης υπογράμμισε ότι “η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ τη συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε ένα ωμό εκβιασμό. Είναι κάτι που οι Βούλγαροι γείτονές μας το γνωρίζουν ήδη πολύ καλά, από πρώτο χέρι”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ