«Η κυβέρνηση πέτυχε, η Πεντέλη κάηκε», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89», στο φόντο της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την Ανατολική Αττική.

«Οι χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Στυλιανίδη ήταν τοποθετήσεις αυτοθαυμασμού πάνω στην καταστροφή. Δεν γίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλάει για περιορισμένες ζημιές, τη στιγμή που έχουμε πάνω από 20.000 καμένα στρέμματα και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει πληγεί πάρα πολλές φορές, η Αττική έχει πάρα πολλές ανοιχτές πληγές», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «ακόμα δεν έχουν δώσει στοιχεία για το πόσα είναι τα καμένα σπίτια και οι καμένες επιχειρήσεις».

«Δεν γίνεται να βλέπουμε τον κ. Θεοδωρικάκο να πανηγυρίζει και να ανεβάζει φωτογραφίες με αστυνομικούς να σβήνουν τη φωτιά με ποτιστικά λάστιχα», υπογράμμισε και ανέφερε: «μπράβο σε όσους μπήκαν στη μάχη και έκαναν πράγματα που δεν είναι η δουλειά τους, το πρόβλημα όμως είναι ότι για άλλη μια χρονιά έχουμε χιλιάδες κενά στην Πυροσβεστική και η κυβέρνηση αντί να τα καλύψει, απλά συνεχίζει να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της». «Τα στοιχεία λένε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς είχαμε περισσότερους αστυνομικούς από πυροσβέστες. Ας συμφωνήσουμε αρχικά ότι αυτό είναι πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ακόμα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να γίνουν άμεσες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, εξήγησε: «όταν το 2022 η χώρα ακόμα δεν έχει δασικούς χάρτες, αυτό από μόνο του είναι ένα θεσμικό κίνητρο που οδηγεί στις πυρκαγιές». «Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε προτείνει μια βαθιά θεσμική αλλαγή στο μοντέλο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων με το πόρισμα Γκολντάμερ, το οποίο η ΝΔ δεν ακολούθησε. Επίσης, επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πρόγραμμα με 5.000 εργαζόμενους στη δασοπροστασία το οποίο η σημερινή κυβέρνηση, μόλις ανέλαβε, το σταμάτησε και απέλυσε αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δίνει και τη μάχη της αλληλεγγύης, ανέφερε: «κλιμάκιο του κόμματος βρέθηκε χθες στις πυρόπληκτες περιοχές, μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης, μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και καλούμε όλους τους πολίτες να τη στηρίξουν».

«Αυτή τη στιγμή το πιο κρίσιμο είναι να στηριχτεί ο κόσμος που είδε να καίγεται το σπίτι του. Ένα χρόνο μετά τις περσινές πυρκαγιές στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, ο κόσμος που επλήγη είναι ακόμα σε αδιέξοδο. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει, όχι να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους, να βγάλουν έστω τις οικοδομικές άδειες και ένας βασικός λόγος είναι ότι η μικρή οικονομική βοήθεια που έδωσε η κυβέρνηση δεν επαρκεί», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας νωρίτερα στον «ΣΚΑΪ 100.3» και αναφερθείς στο μέτωπο της ακρίβειας, επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ενέργεια στις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη στην ενέργεια για τα νοικοκυριά». «Αυτό δείχνει ότι μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη», είπε και πρόσθεσε: «το δεύτερο που δείχνει τη λεηλασία της κοινωνίας, είναι η τεράστια αύξηση στα δημόσια έσοδα από τους έμμεσους φόρους, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής». «Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουμε υπέρβαση του προϋπολογισμού στα φορολογικά έσοδα πάνω από 3,6 δισ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το power pass ήταν μεσοσταθμικά 17 ευρώ ανά μήνα, ενώ 1,7 εκ. νοικοκυριά έμειναν εκτός. Άρα το να ληστεύεις 10 και να επιστρέφεις 1 δεν είναι ενίσχυση», είπε.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα που το 99% των αυξήσεων από τη χονδρική τιμή στο ρεύμα περνά στη λιανική. Η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με 46%. Άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει τη λεηλασία Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκφράζοντας τεράστια ανησυχία για τις νέες τιμές των παρόχων στο ρεύμα που αναμένεται να ανακοινωθούν.

Τέλος, ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε: «δεν πρέπει ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται να βρει τη χώρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη». «Στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τις άμεσες προγραμματικές αιχμές μιας προοδευτικής κυβέρνησης», σημείωσε και αναφέρθηκε σε βασικούς άξονες: «ρύθμιση, με διαγραφή ενός σημαντικού μέρους, του πανδημικού χρέους και καθιέρωση μίας διαφορετικού τύπου αγοράς εργασίας, που θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, μακριά από το βαλκανικό μοντέλο που επιβάλει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη».​