Η Άλις Βάιντελ, υποψήφια καγκελάριος της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD)», είναι ένα απρόσμενο δημόσιο πρόσωπο για ένα ανδροκρατούμενο, αντιμεταναστευτικό κόμμα που αυτοπαρουσιάζεται ως υπερασπιστής των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και των απλών πολιτών.

Η 46χρονη μεγαλώνει δύο γιους με την σύζυγό της -μια γυναίκα γεννημένη στη Σρι Λάνκα και σκηνοθέτη-, και μιλάει άπταιστα αγγλικά και μανδαρινικά, έχοντας ολοκληρώσει διδακτορικό στα οικονομικά στην Κίνα. Ως Δυτικογερμανίδα που ηγείται ενός κόμματος με μεγαλύτερη επιρροή στην πρώην κομμουνιστική Ανατολή, έχει εργαστεί στη Goldman Sachs, την Allianz Global Investors και ως ανεξάρτητη σύμβουλος επιχειρήσεων πριν εισέλθει στην πολιτική.

Το ασυνήθιστο προφίλ της Βάιντελ, ωστόσο, αποτελεί πλεονέκτημα για το AfD, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, καθώς προσδίδει μια αίσθηση εύπορης φιλελεύθερης αξιοπιστίας σε ένα κόμμα που βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για αντιδημοκρατικό χαρακτήρα.

Με συνήθη εμφάνιση σκούρου κοστουμιού, λευκού πουκαμίσου και μαργαριταριών, η Βάιντελ δείχνει πιο ισορροπημένη και καταρτισμένη σε διάφορα θέματα από ορισμένους συναδέλφους της. Οι επικριτές της, ωστόσο, την χαρακτηρίζουν αδίστακτη καιροσκόπο και «λύκο με προβιά προβάτου».

Το AfD αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής, γεγονός που θα ενισχύσει τη θέση του στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας και πιθανώς θα δυσχεράνει τη διακυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

«Η Βάιντελ μπορεί να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό από την τυπική εκλογική βάση του AfD, συμπεριλαμβανομένης της μεσαίας αστικής τάξης», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Όλιβερ Λέμπκε από το Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ. «Φαίνεται σαν ο ενήλικας στο δωμάτιο ανάμεσα σε όλους αυτούς τους τρελούς και τους εξτρεμιστές».

Ως συν-επικεφαλής του AfD, η Βάιντελ έχει επιβλέψει την άνοδο του κόμματος, εκμεταλλευόμενη την αυξανόμενη αντίθεση στη μετανάστευση και τη δυσαρέσκεια προς τον κατακερματισμένο κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατέρρευσε τον Νοέμβριο.

Έχει επίσης αξιοποιήσει τη λαϊκή οργή για πρόσφατα βίαια περιστατικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα οποία οδήγησαν σε συλλήψεις μεταναστών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το AfD είναι σε τροχιά επίτευξης ρεκόρ 21%, πίσω από τους συντηρητικούς με 29%, αλλά αρκετά μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς με 16%.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το AfD προτείνει υποψήφιο καγκελάριο, ωστόσο η Βάιντελ έχει ήδη παραδεχτεί ότι είναι απίθανο να εισέλθει στην κυβέρνηση προς το παρόν, δεδομένου ότι τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του.

Παρόλα αυτά, αυτός ο αποκλεισμός ενδέχεται να μην διαρκέσει: ο επικεφαλής των συντηρητικών, Φρίντριχ Μερτς, πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, έσπασε το ταμπού της έμμεσης συνεργασίας με το AfD, υποστηρίζοντας μαζί του μια πρόταση κατά της μετανάστευσης στο κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να αποκλείει οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία.

Η Βάιντελ, ωστόσο, βλέπει αυτή τη στάση να αλλάζει έως τις επόμενες εκλογές, λέγοντας ότι το AfD είναι το μόνο κόμμα με το οποίο οι συντηρητικοί μπορούν να εφαρμόσουν πραγματική αλλαγή.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι «δεν υπάρχει χώρος για τείχη προστασίας στη δημοκρατία» μετά τη συνάντησή του με τη Βάιντελ.

Πολιτική ανατροφή

Η Βάιντελ περιγράφει την ανατροφή της ως «άκρως πολιτική», αν και οι γονείς της δεν ανήκαν σε κάποιο κόμμα.

Ως το μικρότερο από τρία παιδιά, θυμάται ότι μπλεκόταν συχνά σε καβγάδες στο σχολείο λόγω της εριστικής της φύσης, ενώ αναφέρει επίσης δυσάρεστες συναντήσεις με μετανάστες από τη Μέση Ανατολή που ζούσαν σε κοινωνικές κατοικίες στην περιοχή της.

Αφού ολοκλήρωσε σπουδές στις επιχειρήσεις και τα οικονομικά, εντάχθηκε στη Goldman Sachs, βαρέθηκε και μετακόμισε στην Κίνα για να εκπονήσει διδακτορική διατριβή για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, ενώ εργαζόταν παράλληλα ως σύμβουλος επιχειρήσεων.

Η Βάιντελ προσχώρησε στο AfD το 2013, λόγω της αντίθεσής της στις διασώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, πριν το κόμμα μετατοπιστεί προς τα δεξιά και επικεντρωθεί στη μετανάστευση.

Υποστηρίζει τον οικονομικό φιλελευθερισμό και έχει ως πολιτικό της πρότυπο τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Θέλει η Γερμανία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα τύπου Brexit για την παραμονή στην ΕΕ, εάν το μπλοκ δεν μεταρρυθμιστεί επαρκώς.

Είναι σκεπτικίστρια της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει τη μείωση των φόρων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και τη συρρίκνωση του κράτους, ενώ αντιτίθεται στη δαπανηρή μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου άνθρακα.

Παρά τη θέση του AfD κατά των γάμων ομοφυλοφίλων και των δικαιωμάτων υιοθεσίας για ζευγάρια του ίδιου φύλου, η Βάιντελ σπάνια εστιάζει στη δική της ταυτότητα, αρνούμενη να αυτοπροσδιοριστεί ως queer.

Όταν η Γερμανία νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2017, η ίδια απέρριψε τη σημασία του, θεωρώντας ότι υπήρχαν πιο σημαντικά ζητήματα, όπως η μαζική μετανάστευση.

*Πηγή: iEidiseis

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.