Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Τζόρτζια των ΗΠΑ έλαβε έγκριση υπό όρους για το πρώτο εμβόλιο για μέλισσες, μια κίνηση που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον έλεγχο μιας σειράς ιών και παρασίτων που έχουν αποδεκατίσει τον παγκόσμιο πληθυσμό. Είναι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίνεται για οποιοδήποτε έντομο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εταιρεία Dalan Animal Health ανέπτυξε ένα προληπτικό εμβόλιο που προστατεύει τις μέλισσες από την αμερικανική σηψηγονία, ένα επιθετικό βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα από κυψέλη σε κυψέλη. Οι προηγούμενες θεραπείες περιλάμβαναν την καύση των μολυσμένων αποικιών και όλου του σχετικού εξοπλισμού ή τη χρήση αντιβιοτικών.
Ο Dalail Freitak, αναπληρωτής καθηγητής στην έρευνα για τις μέλισσες στο Πανεπιστήμιο Karl-Franzens του Graz στην Αυστρία και επιστημονικός υπεύθυνος της Dalan Animal Health, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι επιστήμονες προσεγγίζουν θέματα υγείας των ζώων.
«Υπάρχουν εκατομμύρια κυψέλες σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν καλό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με άλλα ζώα», δήλωσε. «Τώρα έχουμε τα εργαλεία για να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητά τους έναντι των ασθενειών».
Το εμβόλιο χορηγείται μέσω της τροφής, ενσωματώνεται δηλαδή στον βασιλικό πολτό που χορηγείται στις βασίλισσες μέλισσες. Αφού το καταπιούν, το εμβόλιο εναποτίθεται στη συνέχεια στις ωοθήκες τους, δίνοντας ανοσία στις αναπτυσσόμενες προνύμφες καθώς εκκολάπτονται.
Οι επιστήμονες υπέθεταν επί μακρόν ότι τα έντομα δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ανοσία επειδή δεν είχαν αντισώματα, τις πρωτεΐνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών ζώων να αναγνωρίζει και να καταπολεμά βακτήρια και ιούς. Μόλις οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι τα έντομα μπορούσαν πράγματι να αποκτήσουν ανοσία και να τη μεταβιβάσουν στους απογόνους τους, ο Dr. Freitak βάλθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πώς το έκαναν αυτό. Το 2015, μαζί με άλλους δύο ερευνητές εντόπισαν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη που προκαλεί την ανοσολογική απόκριση στους απογόνους και συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να καλλιεργήσουν την ανοσία σε έναν πληθυσμό μελισσών με μία μόνο βασίλισσα.
Ο πρώτος τους στόχος ήταν η αντιμετώπιση της αμερικανικής σηψηγονίας, μιας βακτηριακής ασθένειας που μετατρέπει τις προνύμφες και κάνει την κυψέλη να αναδίδει μια μυρωδιά σήψης. Η ασθένεια εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια του 1800 και στις αρχές του 1900 σε αποικίες μελισσών σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το βακτήριο μπορεί εύκολα να αφανίσει αποικίες 60.000 μελισσών.
Η δημιουργία ενός εμβολίου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις μέλισσες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο σύστημα διατροφής, αλλά μειώνονται επίσης παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, των φυτοφαρμάκων, της απώλειας οικοτόπων και των ασθενειών.
Πηγή: The New York Times