Ένας οκταόροφος πύργος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας θα γίνει το πρώτο κτίριο στο κόσμο που θα διαθέτει «ηλιακό δέρμα», δηλαδή μια εξολοκλήρου εξωτερική επένδυση από ηλιακά πάνελ.
Η αρχιτεκτονική εταιρεία Kennon ξεκινά σε λίγους μήνες στην αυστραλιανή μεγαλούπολη την κατασκευή του κτιριίου αυτού, ελπίζοντας να το έχει ολοκληρώσει μέχρι το 2026, σε μια επένδυση που θα στοιχίσει 40 εκ. δολάρια.
Ο πύργος θα καλύπτεται από 1.182 ηλιακούς συλλέκτες ίδιου πάχους οι οποίοι θα του παρέχουν τις απαραίτητες ποσότητες ενέργειας που θα χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αν βέβαια, το σύστημα αυτό δεν αρκεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου, τότε έχει βρεθεί μια επιπλέον λύση: θα μπορούν να τοποθετηθούν μερικά ακόμη έξτρα φωτοβολταϊκά πάνελ στην τεράστια ταράτσα του.
Σύμφωνα με τον Guardian όλο αυτό το σύστημα που ονομάζεται Skala και κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία Avancis, βασίζεται σε μια «φωτοβολταϊκή μονάδα λεπτής μεμβράνης» που βρίσκεται στην κορυφή ενός δικτύου που διοχετεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην κύρια παροχή ρεύματος.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα είναι σε θέση να παράγει 50 φορές περισσότερη ενέργεια από τη μέση φωτοβολταϊκή ηλιακή εγκατάσταση μιας ταράτσας που χρησιμοποιείται σε κατοικίες και θα εξαλείπτει 70 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
Να σημειωθεί πως ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 39% των εκπομπών CO 2 παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων , η παραγωγή τσιμέντου συμβάλλει στο 7% όλων των εκπομπών παγκοσμίως, ενώ η παραγωγή χάλυβα είναι υπεύθυνη για το 7% έως το 9% των εκπομπών.
Αρα, η χρήση ενός τέτοιου συστήματος θα αποτρέπει σε ετήσια βάση την εκπομπή στην ατμόσφαιρα περίπου 70 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Ο αρχιτέκτονας που επιβλέπει το όλο πρότζεκτ, Pete Kennon, δήλωσε στον Guardian ότι το κτίριο αυτό «στην πραγματικότητα θα είναι ουδέτερο ως προς τον άνθρακα».
«Αυτά τα πράγματα είναι πιθανά και το γεγονός ότι ένα κτίριο μπορεί να εκμεταλλευτεί το φως του ήλιου από το “δέρμα” του – ακούγεται σαν κάτι που ονειρευόσασταν ή είδατε σε ένα κινούμενο σχέδιο», επισημαίνει εμφατικά ο Kennon.
«Ο Kennon, μόλις 34 ετών σήμερα, άρχισε να ερευνά προϊόντα «ηλιακού δέρματος» το 2019 όταν έμαθε για τη γερμανική εταιρεία. Αν και είχε συμμετάσχει σε έργα στην Ευρώπη, δεν είχε αναπτύξει καμία πρωτοβουλία μέχρι σήμερα προκειμένου να μεταφέρει την τεχνογνωσία στην Αυστραλία», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Η Αυστραλία έχει έναν από τους πιο αυστηρούς, αν όχι τους πιο αυστηρούς κώδικες δόμησης στον κόσμο», είπε. «Και δεδομένης όλης της πρόσφατης ιστορίας με εύφλεκτες προσόψεις, είναι ένα – συγχωρέστε το λογοπαίγνιο – πολύ καυτό θέμα, επομένως υπάρχει τεράστιος όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει για να προτείνουμε ένα προϊόν σαν αυτό».
Το «ηλιακό δέρμα» στην Αυστραλία ήδη υποβάλλεται σε έναν τελευταίο γύρο δοκιμών προτού εγκριθεί, οπότε η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη για χρήση και σε άλλα κτίρια με άλλες εταιρείες να θέλουν και αυτές ένα μερίδιο από την «πίτα» αυτή.
Όπως, λόγου χάρη, η εταιρεία Cbus έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει και αυτή στη Μελβούρνη ένα ουρανοξύστη 49 ορόφων που θα είναι επενδυμένος περιμετρικά με φωτοβολταϊκά συστήματα. Το κόστος της κατασκευής ανέρχεται στο ένα δισ. δολάρια αλλά σε αντίθεση με το άλλο κτίριο σε αυτό τα ηλιακά πάνελ θα προσφέρουν μόλις το 20% της απαιτούμενης ενέργειας για να λειτουργεί.