Σε ένα τολμηρό βήμα προς τη βιώσιμη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, η Φινλανδία είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη χώρα που θα θάψει βαθιά στο υπέδαφος ράβδους αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων για μακροχρόνια αποθήκευση, ανέφερε το BBC.

Η πυρηνική ενέργεια είναι ένα είδος πηγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που αξιοποιείται από την ενέργεια που βρίσκεται μέσα στα άτομα. Ωστόσο, η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων είναι σημαντική επειδή παραμένουν ραδιενεργά και μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για την ασφάλεια και το περιβάλλον. Τα απόβλητα αυτά μπορεί να παραμείνουν επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια, οπότε είναι ζωτικής σημασίας ο προσεκτικός χειρισμός τους για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Το έργο Onkalo της Φινλανδίας αντιπροσωπεύει ένα μνημειώδες άλμα προς τον περιορισμό των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Το Onkalo -που στα φινλανδικά σημαίνει «σπηλιά» ή «κοίλωμα»- κατασκευάστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να αποτελέσει έναν εκτεταμένο υπόγειο χώρο αποθήκευσης και να χρησιμεύσει ως ο πρώτος μόνιμος χώρος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στον κόσμο.

«Θα χωρέσουν συνολικά 5.500 τόνοι αποβλήτων», δήλωσε στο BBC ο Antti Joutsen, επικεφαλής γεωλόγος του έργου. «Έτσι, το Onkalo θα δέχεται όλα τα πυρηνικά απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας που παράγονται από τα πέντε πυρηνικά εργοστάσια της Φινλανδίας σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους».

Η σημασία του Onkalo εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της Φινλανδίας, με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να το χαρακτηρίζει ως «ένα “παιχνίδι” που αλλάζει τα δεδομένα στη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων», ανέφερε το BBC. Ειδικότερα, η πρόοδος της Φινλανδίας με το Onkalo την έχει τοποθετήσει μια δεκαετία μπροστά από άλλα έθνη που παλεύουν με παρόμοιες προκλήσεις, δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας που επικαλείται το πρακτορείο.

Πηγή: IAEA

Με την ασφαλή απομόνωση των πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας από το περιβάλλον, το έργο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και έκθεσης σε ακτινοβολία. Επιπλέον, το Onkalo αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή διαβίωση αντιμετωπίζοντας πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Άλλες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επίσης οδηγήσει σε λύσεις διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων.

Για παράδειγμα, η ανάπτυξη μοριακών κρυστάλλων, με το παρατσούκλι «χταπόδι», και η ανακάλυψη βακτηρίων που τρώνε απόβλητα, αλλάζουν τα δεδομένα. Προσφέρουν δυνητικές λύσεις για τη δέσμευση υποπροϊόντων από πυρηνικούς αντιδραστήρες και ακόμη και για τη διάσπαση των αποβλήτων, καθιστώντας την πυρηνική ενέργεια μια πιο βιώσιμη και ασφαλέστερη επιλογή καθαρής ενέργειας.

Πηγή: Gigazine

Καθώς η Φινλανδία προχωρά προς τη φάση λειτουργίας του Onkalo, δημιουργεί ένα προηγούμενο για την υπεύθυνη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ενώ η πυρηνική ενέργεια παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα, το Onkalo δείχνει πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθρώπινη ευημερία.

Πηγή: The Cool Down