Σχεδόν 200 χώρες κατέληξαν σήμερα σε μια συμφωνία-σταθμό για την αναχαίτιση της καταστροφής της φύσης παγκοσμίως, δεσμευόμενες να προστατεύσουν σχεδόν το ένα τρίτο της γης και των ωκεανών ως καταφύγιο για την άγρια χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η συμφωνία για το πλαίσιο-ορόσημο επισυνάφθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, την COP15. Η ελπίδα είναι να αντιστραφεί το ρεύμα της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την εξαφάνιση αρκετών ειδών. Περίπου ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν για πάντα, ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης που οι επιστήμονες λένε ότι είναι εφάμιλλο της καταστροφής που προκάλεσε ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους περισσότερους δεινόσαυρους.
Η σημερινή απώλεια της βιοποικιλότητας δεν οφείλεται σε έναν διαστημικό βράχο αλλά σε ένα είδος: τον άνθρωπο. Η απώλεια βιοτόπων, η εκμετάλλευση των ειδών, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η καταστροφή που προκαλείται κυρίως από τους ανθρώπους οδηγούν στη μείωση της πολυμορφίας της χλωρίδας και της πανίδας.
Τώρα τα κράτη έχουν τα επόμενα οκτώ χρόνια στη διάθεσή τους για να πετύχουν τους στόχους τους για την προστασία της ζωής. Με λίγους νομικούς μηχανισμούς επιβολής, θα πρέπει να εμπιστευτούν αλλήλους για την προστασία των οικοτόπων και να διοχετεύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαφύλαξη τους.
«Πρόκειται για ένα απίστευτο ορόσημο για τον κόσμο όσον αφορά τη διαφύλαξη», δήλωσε ο Μπράιαν Ο’Ντόνελ, διευθυντής της οργάνωσης Campaign for Nature. «Βρισκόμαστε σε μια ταχεία πορεία καταστροφής της φύσης εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής».
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου παρακολουθούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο και προετοιμαζόταν για τις διακοπές, οι εκπρόσωποι εργάστηκαν πολύ μετά τα μεσάνυχτα το Σαββατοκύριακο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Επιδίωκαν μια σημαντική συμφωνία παρόμοια με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, όταν τα έθνη συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Η δεκαετής συμφωνία θέτει δεκάδες στόχους. Η εμβληματική δέσμευση καλεί τα έθνη να προστατεύσουν συλλογικά τουλάχιστον το 30% της γης, των εσωτερικών υδάτινων οδών και των παράκτιων και ωκεάνιων περιοχών για την άγρια ζωή μέχρι το 2030 – μια υπόσχεση που ονομάστηκε «30 μέχρι το 30».
Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτή τη στιγμή, μόνο το ένα έκτο περίπου των ηπείρων και το ένα δωδέκατο των ωκεανών έχουν κάποιου είδους προστασία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Παρακολούθησης της Διατήρησης του Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μείωση κατά το ήμισυ της απορροής θρεπτικών ουσιών από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και του ρυθμού με τον οποίο εισάγονται χωροκατακτητικά είδη στα οικοσυστήματα. Τα έθνη δεσμεύτηκαν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων κατά 50 τοις εκατό. Οι πληθυσμοί των εντόμων παρουσιάζουν δραστική μείωση σε ορισμένα μέρη του πλανήτη στο πλαίσιο μιας πιθανής και πολυσυζητημένης ενδημικής αποκάλυψης.
Μένει να δούμε πόσο σοβαρά θα λάβουν οι παγκόσμιοι ηγέτες αυτές τις δεσμεύσεις κατά την επόμενη δεκαετία. Στο παρελθόν, οι χώρες δεν έχουν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί σε παρόμοιες συμφωνίες. Τα κράτη δεν κατάφεραν να επιτύχουν πλήρως κανέναν από τους 20 στόχους για τη βιοποικιλότητα που τέθηκαν μετά τη συνάντηση του 2010 στο Αϊτσί της Ιαπωνίας, την τελευταία φορά που έθεσαν σημαντικούς στόχους προστασίας.
Πηγή: The Washington Post