Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, απαραίτητο για τη διατήρηση των θερμοκρασιών της Γης που είναι φιλικές προς τη ζωή, έχει ενταθεί από την καύση ορυκτών καυσίμων. Αυτή η ενίσχυση του φυσικού φαινομένου έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στο κλιματικό σύστημα του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Global Carbon Atlas, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως είναι η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ, οι οποίες ευθύνονται για το 52% των παγκόσμιων εκπομπών CO₂ το 2021.
Όσον αφορά τις κατά κεφαλήν εκπομπές CO₂ σε μετρικούς τόνους, οι ΗΠΑ είναι σχετικά υψηλές με 15,32, ενώ η Κίνα και η Ινδία κατατάσσονται χαμηλότερα με 7,44 και 1,89, αντίστοιχα.
Ιστορικά, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, απελευθερώνοντας 422 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους CO₂ στην ατμόσφαιρα από τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με το 1/4 του συνόλου του CO₂ που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και βιομηχανικές δραστηριότητες.
Δεδομένου του τεράστιου πληθυσμού τους και του γεγονότος ότι οι χώρες συνήθως αυξάνουν τις εκπομπές τους καθώς γίνονται πιο ανεπτυγμένες, η Κίνα και η Ινδία ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα μερίδιά τους. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) προβλέπει ότι το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εκπομπές θα μπορούσε να αυξηθεί στο 10% έως το 2030.
Όλοι αυτοί οι μεγάλοι συντελεστές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών τις επόμενες δεκαετίες. Ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η Κίνα στοχεύει σε ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2060 και η Ινδία έθεσε πρόσφατα ως στόχο το 2070.
Πηγή: The Visual Capitalist