Διάφορα είδη μελισσών γίνονται σπάνιο θέαμα στην Αμερική, καθιστώντας την έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη χλωρίδα και την πανίδα ακόμη πιο σημαντική. Μια νεαρή ερευνήτρια έκανε μια συγκινητική αλλά και θλιβερή ανακάλυψη, ενώ διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το πώς μπορούν να σωθούν οι μέλισσες από απειλές όπως η κλιματική αλλαγή.

Σε ένα viral βίντεο στο TikTok με πάνω από 2,6 εκατομμύρια προβολές, η Liz Kuhn, 26 ετών, λέει ότι ενώ εργαζόταν ως συνεργάτης φοιτητικού εργαστηρίου στο Εργαστήριο Παλαιοοικολογίας, Παλυνολογίας και Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ, η έρευνά της περιελάμβανε τη συλλογή δειγμάτων γύρης με την πάροδο του χρόνου από μέλισσες σε τοποθεσίες γύρω από την πόλη. Ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί κατά πόσον οι τροφικοί τους πόροι επηρεάζονται από ορισμένους παράγοντες.

«Είχα δοκιμάσει διάφορες μεθόδους συλλογής της γύρης από τα πόδια των μελισσών καθώς έμπαιναν στην κυψέλη και όλες οι μέθοδοι πριν από αυτή που χρησιμοποιήθηκε στο βίντεο ήταν αναποτελεσματικές στη συλλογή της ποσότητας που χρειαζόταν το εργαστήριό μου», δήλωσε η Kuhn στο Newsweek. «Αφού συμβουλευτήκαμε τον υπεύθυνο του εργαστηρίου μου, αποφασίσαμε ότι η σύλληψη και η κατάψυξη των μελισσών με τη γύρη ήταν ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε το μέγεθος του δείγματος που χρειαζόμασταν».

Όταν καταψύχονται για σύντομο χρονικό διάστημα, οι μέλισσες γίνονται υπάκουες και η γύρη εξάγεται ευκολότερα. Όμως οι μέλισσες είχαν παγώσει για πολύ καιρό και πέθαναν κολλημένες μεταξύ τους σε μια στάση που έμοιαζε με αγκαλιά.

«Αυτές οι δύο μέλισσες είχαν αγκαλιαστεί για να ζεσταθούν στην κατάψυξη πριν πέσουν γρήγορα σε βαθύ ύπνο και στη συνέχεια πέθαναν», δήλωσε ο Kuhn. «Ήμουν συντετριμμένη όταν τις είδα να αγκαλιάζονται. Αν και ξέρω ότι ήταν απαραίτητο για την επιστημονική εργασία του εργαστηρίου, βλέπω τις μέλισσες ως μικρά έξυπνα ζώα και τα συναισθήματά μου με κυρίευσαν όταν γύρισα αυτό το βίντεο».

Οι μέλισσες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματός μας και είναι πολύ ευαίσθητες στις περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η αύξηση ή η μείωση της θερμοκρασίας και η απώλεια ενδιαιτημάτων λόγω αστικοποίησης ή φυτοφαρμάκων. Η μέλισσα έχει εξαφανιστεί σε οκτώ πολιτείες της Αμερικής -το Άνταχο, το Μέιν, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Βόρεια Ντακότα, το Όρεγκον, το Ρόουντ Άιλαντ, το Βερμόντ και το Γουαϊόμινγκ- γεγονός που ωθεί πολλούς ειδικούς να ζητήσουν την εφαρμογή του νόμου περί απειλούμενων ειδών για την προστασία της μέλισσας.

«Οι μέλισσες γενικά είναι εξαιρετικά σημαντικές για το περιβάλλον και τη γεωργία μας. Περίπου το 75% των καλλιεργειών μας για τροφή βασίζεται στους επικονιαστές [επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά], οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανθρωπότητα να επικεντρωθούμε στη διατήρησή τους υγιείς», δήλωσε η Kuhn. «Όσον αφορά το περιβάλλον, οι μέλισσες αποτελούν τεράστιο μέρος του παγκόσμιου οικοσυστήματος και όταν η υγεία τους επηρεάζεται αρνητικά, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι μειώνεται και η υγεία του κόσμου».

Οι μέλισσες δεν είναι ενδημικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, «και τα άλλα 19.999 και πλέον είδη μελισσών είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμα για τα ενδημικά τους ενδιαιτήματα», δήλωσε η Kuhn. «Υπάρχουν μέλισσες που έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, όπως η μέλισσα κολοκύθας που ειδικεύεται στην επικονίαση μόνο της οικογένειας των φυτών κολοκύθας και είναι πολύ καλή σε αυτό. Νομίζω ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τη δύναμη της ποικιλομορφίας των μελισσών σε όλο τον κόσμο και πόσο σημαντικές είναι για την καθημερινή μας ζωή».

Η Kuhn έδωσε τρεις συμβουλές για την προστασία των μελισσών:

  • Μην χρησιμοποιείτε επιβλαβείς χημικές ουσίες στον κήπο σας, διότι θα βλάψουν ή θα σκοτώσουν κάθε έντομο που θα έρθει σε επαφή με αυτές. Αντ’ αυτού, βρείτε φυσικές μεθόδους προστασίας των φυτών σας.
  • Φυτέψτε τοπικά, ενδημικά φυτά. Αυτό θα διευκολύνει τη συντήρηση του κήπου σας, επειδή τα φυτά θα βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά θα ενθαρρύνει και την τοπική άγρια ζωή.
  • Αν ενδιαφέρεστε να προωθήσετε τους επικονιαστές στην αυλή σας, αντί να διατηρείτε μέλισσες, ερευνήστε ενδημικά είδη μελισσών και δημιουργήστε αντί γι’ αυτά ενδιαιτήματα.

Πηγή: Newsweek