Μια κυβερνητική έκθεση εκτιμά ότι 618 ζώα ζούσαν στην περιοχή πέρυσι, έναντι 842 το 2016. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ενήλικες θηλυκές αρκούδες και τα αρκουδάκια πλήττονται ιδιαίτερα και η κλιματική αλλαγή αποτελεί ενδεχομένως παράγοντα της μείωσης.
Η Αρκτική θερμαίνεται πλέον ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο και ο θαλάσσιος πάγος από τον οποίο εξαρτώνται οι αρκούδες για το κυνήγι της φώκιας σχηματίζεται αργότερα και λιώνει νωρίτερα κάθε χρόνο. Μέχρι το 2050, λένε τώρα οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη προστασία της φύσης, η διάρκεια της περιόδου κατά την οποία δεν υπάρχουν πάγοι θα μπορούσε να οδηγήσει τις αρκούδες σε ασιτία.
«Οι παρατηρούμενες απώλειες συμβαδίζουν με τις μακροχρόνιες προβλέψεις σχετικά με τις δημογραφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πολικές αρκούδες», αναφέρει η έκθεση της καναδικής κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, το έγγραφο προειδοποιεί κατά της άμεσης σύνδεσης μεταξύ της μείωσης και της απώλειας των θαλάσσιων πάγων, επισημαίνοντας ότι τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν ικανοποιητικές συνθήκες πάγου. Υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στον τοπικό πληθυσμό της φώκιας θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει. Η έκθεση αναφέρει επίσης την αποδημία της αρκούδας σε γειτονικές περιοχές.
Τα εν λόγω θηλαστικά – τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα της στεριάς – περνούν κάθε φθινόπωρο κατά μήκος της δυτικής ακτής του Κόλπου Hudson στην επαρχία Manitoba, καθώς επιστρέφουν στους θαλάσσιους πάγους. Είναι το πιο μελετημένο είδος στον κόσμο και η μετανάστευσή τους προσελκύει τουρισμό εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη Churchill της Manitoba, που έχει χαρακτηριστεί «η πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας στον κόσμο».
Πηγή: BBC