Για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων λειψυδρίας που επιδεινώνονται από τις καυτές θερμοκρασίες και τις ξηρές συνθήκες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν υιοθετήσει ενεργά την τεχνολογία σποράς νεφών (Rain Enhancement Science), ιδίως στο Ντουμπάι. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή ουσιών στην ατμόσφαιρα για την τόνωση της συμπύκνωσης των νεφών ή του σχηματισμού πάγου, ενισχύοντας έτσι τις βροχοπτώσεις. Πλάνα από την περιοχή απεικονίζουν τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, με τη βροχή να πέφτει καταρρακτωδώς πάνω σε ουρανοξύστες και αυτοκινητόδρομους – ένα ευπρόσδεκτο θέαμα σε μια χώρα όπου οι ετήσιες βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες και οι θερμοκρασίες συχνά ανεβαίνουν πάνω από τους 40°C, ξεπερνώντας περιστασιακά τους 50°C.
Το πρόγραμμα σποράς νεφών των ΗΑΕ, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, έχει εξελιχθεί σημαντικά, βασιζόμενο σε συνεργασίες με αξιόλογα ιδρύματα όπως η NASA και το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποιώντας φυσικά άλατα, όπως χλωριούχο κάλιο και χλωριούχο νάτριο, το πρόγραμμα έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες αποστολές σποράς, οι οποίες μόνο το 2022 διήρκεσαν συνολικά σχεδόν 1.000 ώρες πτήσης. Όπως αναφέρει το National News UAE, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΑΕ δήλωσε ότι σε θολές συνθήκες είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση της βροχόπτωσης που παράγεται από ένα σύννεφο κατά 10-15%, ενώ σε πιο καθαρές συνθήκες η αύξηση είναι περίπου 35%, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί ο πραγματικός αντίκτυπός του.
This is Dubai’s artificial rain which happens because of cloud seeding pic.twitter.com/O5Uqcf4xC7
— Historic Vids (@historyinmemes) April 8, 2024
Η Mariam Almheiri, πρώην υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος, τονίζει τις ευρύτερες επιπτώσεις της ενίσχυσης της βροχής πέρα από τις άμεσες ανησυχίες για την ασφάλεια του νερού. Η βροχόπτωση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τα αποθέματα υπόγειων υδάτων, να υποστηρίξει τη γεωργία και να αναζωογονήσει την τουριστική βιομηχανία, καθιστώντας την ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής καινοτομίας των ΗΑΕ.
In Dubai, artificial rain technology is triggered by electroshocking the clouds with drones. The United Arab Emirates has been supporting rain production by allocating $15 billion to this project since 2017.#Rain #Artificial #Technology #Future #Dubai #Drones pic.twitter.com/vzDHNKAfle
— Techtuv (@techtuv) April 8, 2024
Επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη της ενίσχυσης της βροχής και την πρόκληση τεχνητής, έχουν εισαγάγει καινοτόμες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρικών φορτίων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες προσφέρουν πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις στις συμβατικές μεθόδους σποράς. Με επενδύσεις ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε έργα ενίσχυσης της βροχής και δέσμευση για την εκτέλεση 300 αποστολών σποράς νεφών το 2024, τα ΗΑΕ επιδιώκουν σταθερά την τεχνολογία σποράς νεφών εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων από την κλιματική αλλαγή.
Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές οικολογικές επιπτώσεις, η έρευνα δείχνει ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις σποράς σύννεφων προκαλούν ελάχιστη βλάβη στο περιβάλλον. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες ερευνητικές προσπάθειες επιδιώκουν να διερευνήσουν φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις για τα παραδοσιακά μέσα σποράς, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΑΕ για βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των υδάτων. Τέλος, πλημμύρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν συνδεθεί με την τεχνητή βροχή, όπως η περίπτωση στο Ντουμπάτι το 2022, όπου ένα εμπορικό κέντρο επηρεάστηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν διαρροές και πλημμύρες, δεν έχουν εξακριβωθεί από την κυβέρνηση. Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΑΕ έχει παραδεχθεί τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σποράς νεφών πριν από ισχυρές βροχοπτώσεις, αν και η άμεση σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών και των πλημμυρών παραμένει αβέβαιη.
Με πληροφορίες από: Unilad, CBS News, Wikipedia, Reuters