Μια “μπλε υπερσελήνος” θα ανατείλει στον νυχτερινό ουρανό την Τετάρτη 30 Αυγούστου, όπως ανέφερε το LiveScience αυτή την εβδομάδα.

Η έκφραση «μία φορά σε ένα μπλε φεγγάρι» (once in a blue moon) έχει σχέση με ένα πραγματικό σεληνιακό φαινόμενο. Επιπλέον, όπως υποδηλώνει η φράση, είναι όντως σπάνια και το σεληνιακό γεγονός που θα λάβει χώρα την Τετάρτη δεν θα ξανασυμβεί για μερικά χρόνια.

Η ονομασία, ωστόσο, είναι κάπως παραπλανητική, καθώς το μπλε φεγγάρι δεν είναι στην πραγματικότητα μπλε. Το φεγγάρι θα φαίνεται στην πραγματικότητα να έχει μια πορτοκαλί απόχρωση.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο ποικιλίες μπλε φεγγαριών, εξηγεί το LiveScience. Ο πρώτος τύπος, το “ημερολογιακό μπλε φεγγάρι” (calendar blue moon), συμβαίνει όταν δύο πανσέληνοι συμβαίνουν μέσα στον ίδιο μήνα. Καθώς μια πανσέληνος εμφανίζεται κάθε 29,5 ημέρες, αν και σπάνια, συμβαίνει αναγκαστικά κάθε δύο ή τρία χρόνια.

Ο δεύτερος τύπος είναι ένα “εποχιακό μπλε φεγγάρι” (seasonal blue moon), το οποίο περιγράφει μια 13η πανσέληνο σε ένα έτος σε αντίθεση με την τυπικό των 12 πανσέληνων.

Φωτ.: Pascal Debrunner / Unsplash

Καθώς υπήρξε πανσέληνος την πρώτη του μήνα, το “μπλε φεγγάρι” που θα εμφανιστεί την Τετάρτη ανήκει στην πρώτη κατήγορια.

Το επερχόμενο “μπλε φεγγάρι”, ωστόσο, δεν είναι απλώς ένα μπλε φεγγάρι, αλλά ένα “σούπερ μπλε φεγγάρι”.

Η NASA περιγράφει μια υπερπανσέληνο ως περιγειακή πανσέληνο, δηλαδή «μια πανσέληνο που συμβαίνει κοντά ή τη στιγμή που η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη».

Η επερχόμενη μπλε υπερπανσέληνος πληροί τα κριτήρια και για τους δύο τύπους φεγγαριών που περιγράφονται.

Πόσο σπάνια είναι μια μπλε υπερπανσέληνος;

Ένα ξεχωριστό άρθρο της NASA από τις αρχές αυτού του μήνα υπογραμμίζει τη σπανιότητα αυτών των μπλε υπερσελήνων. Σημειώνει ότι οι αστρονομικές συνθήκες που δημιουργούν τέτοια φεγγάρια εμφανίζονται, κατά μέσο όρο, μόνο μία φορά τη δεκαετία. Ενίοτε, ωστόσο, μπορεί να μεσολαβήσουν έως και δύο δεκαετίες μεταξύ των μπλε υπερσελήνων.

Πλησιάζοντας σε απόσταση 222.043 μιλίων από τη Γη, η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τις τέσσερις φετινές υπερπασέληνους.

Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2023, η “Σελήνη του Θερισμού” (Harvest Moon), θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ανατολή της αυγουστιάτικης πανσελήνου πάνω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 / Φωτ.: Eurokinissi

Πηγή: Jerusalem Post